CH ALBERGEN IN GEESTEREN BELEEFT ZONDAG DE PRIMEUR IN NEDERLAND

Een springconcours voor konijnen…

ALBERGEN – Het concours hippique van Het Twentse Ros uit Albergen beleeft zondag in Geesteren een Nederlandse primeur. Voor het eerst in ons land wordt op de terreinen van het Erve Maathuis een springconcours voor konijnen in een hoofdarena gehouden. Twintig getrainde konijnen showen, voorafgaand aan de Grote Prijs van Albergen, hun kunsten op hindernissen met een hoogte tot en met ruim een halve meter.

In het kinderdorp van CH Albergen worden ’s morgens vanaf circa 11.00 uur twee banen met hindernissen naast elkaar opgebouwd. De ‘Happy Hoppers’ tonen daar ook zonder aanlijning wat ze in hun mars hebben en Andrea Sonderen verzorgt daar enkele clinics voor kinderen die hun eigen konijn willen leren oefenen om te springen.

Kinderen hebben vaak weinig geduld. Daarom is het is belangrijk dat we uitleggen dat ze vooral niet aan die beestjes moeten sleuren en dat ze eraan moeten wennen dat die heel goed op aanwijzingen van hun baasje reageren.”

'Zo verpieteren ze niet'
De in Duitsland geboren Sonderen kende het fenomeen al vanuit haar geboorteland, waar springconcoursen voor konijnen net als in Zweden uiterst populair zijn. Er worden zelfs tot en met mondiale kampioenschappen in gehouden. Op haar ‘Sunflowers Ranch’, waar verschillende soorten dieren worden opgevangen en worden ingezet om het leefplezier van vooral kinderen, mensen met een beperking en ouderen te vergroten, startte ze zelf met de activiteit. “Vooral tegen de zomer gooien mensen hier soms wel zeventig konijnen over het hek. Het mooie is dat ook de konijnen zelf dit prachtig vinden. Zo verpieteren ze niet in hun hokken en blijven ze in beweging. Konijnen springen sowieso al de hele dag, dus hier is ook niets onnatuurlijks aan.”

'Bunny Hop' 
Tijdens de ongeveer een half durende hoofdshow van de ‘Bunny Hop’, voordat de Grote Prijs van start gaat, springen de konijnen met behulp van enkele ruiters, wel aan een touw over de hindernissen. “Voor ons is het de eerste keer dat we deze show laten zien op een hoofdterrein van een evenement. Onze grootste zorg is dat honden er op af vliegen”, zegt Andrea Sonderen. “Het is daarom erg belangrijk dat die niet loslopen op het terrein.”

Het wordt genieten voor de toeschouwers, verzekert Andrea Sonderen. “Zelf verbaas ik me nog elke keer hoe goed de konijnen reageren op aanwijzingen en hoe soepel alles verloopt. Soms moet je wel even wachten voor een konijn over een hindernis springt. Hij kan vlak ervoor ineens remmen en een tijdje blijven zitten. Maar zonder aanloop kan hij er zo overheen.”

De komst van de show met de springende konijnen werd mogelijk gemaakt door René en Conny Viscaal, die vorig jaar de dames van Og3ne naar Geesteren lokten. Conny (onderste foto): "We waren van plan iets te regelen met een show van paarden en via Google vond ik iets in Rhenen met muilezels, pony’s en wolfshonden. Tijdens het contact met Andrea Sonderen bracht ze me op dit idee. Het mooie is dat alles gebeurt met vrijwilligers en met opvangdieren. Van het geld dat het oplevert worden voer en materialen bekostigd. Mooi toch? Dit is weer eens een keer heel wat anders.”

CH Albergen heeft als altijd weer een kinderdorp op het terrein voor de jongste bezoekertjes. Er is een zandbak, een bioscoop, een clown, ze kunnen zich laten schminken, knutselen en ponyrijden. Allemaal gratis. Het Twentse Ros houdt bovendien een traditie in ere door voor alle consumpties slechts één euro te vragen.

Meer Springen

»
TUBBERGEN – Gerco Schröder was zondag dicht bij de overwinning in de Grote Prijs van Albergen. Maar ook de thuisrijder moest uiteindelijk zijn... (21-04-2024)
»
Lars Schröder boekte zaterdag zijn tweede zege tijdens het concours van Het Twentse Ros Albergen door met de ruin Vagabond S de zege over 1,20 meter... (21-04-2024)
»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)