TALENT UIT HENGELO WINT ZIJN EERSTE GROTE PRIJS BIJ PONYRUITERS IN VRAGENDER

Droom komt uit voor Mart IJland

VRAGENDER – Mart IJland kneep zondagmiddag even in zijn arm. Met de tienjarige donkere vosmerrie Fantasia (v. For Kids Only x FS Cocky Dundee) sloot de veertienjarige Hengeloër de Grote Prijs van de Provincie Gelderland in Vragender voor ponyruiters af met een klinkende zege.

“Dit is een droom die uitkomt. Drie jaar geleden reed ik hier in Vragender mijn eerste internationale wedstrijd en won ik op de laatste dag de Lichte Tour. En nu dan mijn eerste Grote Prijs. Ik hoorde van mijn trainer Niels Nanning dat Nicole Lockhead Anderson heel snel was en dat ik er voor moest gaan. Mijn geluk is dat ik Fantasia al 3,5 jaar rijd. We zijn echt een team. Ik weet wat ze kan en hoef maar iets opzij te leunen, of ze draait al”, vertelt hij over de pony van eigenaar Peter Dijkstra, waarmee zijn carrière in vogelvlucht ging.

Fantastisch seizoen
“Toen ik voor het eerst Lichte Tour ging rijden, ging het heel snel. Ik mocht in Fontainebleau starten en kreeg de kans om naar grote wedstrijden te gaan met een sterk team. Ik heb daar veel van geleerd en afgelopen zomer m’n eerste EK mogen rijden. Ik kijk terug op een fantastisch seizoen.”

Ondanks de stevige buitenlandse concurrentie hielden de Nederlandse jeugdruiters zich flink staande  tijdens de eerste week van Jumping de Achterhoek 2018. Na Grote Prijs-zeges van Bart van der Maat (U25), Femke Braat (Children) en Rowen van de Mheen (junioren) sloot de pas 14-jarige Mart IJland zondagmiddag in stijl af met winst in de pony Grand Prix. Parcoursbouwer Jos Brinkman stelde de rijtechnische vaardigheden van de jeugdruiters op een faire manier flink op de proef en stelde Grote Prijzen op waarin veel controle nodig was.

Twee zeges Jessie Wiefferink
Behalve voor Mart IJland waren er de afgelopen dagen ook zeges voor Jessie Wiefferink en Emiel Richter. De jeugdige amazone won zelfs zowel donderdag als zaterdag met haar achtjarige schimmelhengst Kentucky’s Picobello (v. Mr. Blue) bij de ponyruiters en eindigde vrijdag ook nog eens een keer als derde.
Donderdag reed ze met de twaalfjarige schimmelhengst Balluiguirke Tipp Top naar de vierde plek bij de junioren in de wedstrijd over 1,35 meter in de Big Tour. Hessel Hoekstra werd met de vosmerrie Ginger negende.

Emiel Richter
Emiel Richter pakte donderdag met de dertienjarige bruine merrie Sundance (v. Padinus) de winst in de rubriek over 1,35 meter over twee fasen voor ruiters tot 25 jaar in de Medium Tour. Vincent Geerink sloot de proef af met een achtste plaats op de negen jaar oude bruine ruin Warrant (v. Easter). Geerink deed het zaterdag nog beter door met Fireboy CB derde te worden in de Grote Prijs over 1,45 meter met barrage. Hessel Hoekstra eindigde daarin als tiende met de bruine ruin F-Narcist.

Hessel Hoekstra noteerde donderdag met de achtjarige bruine ruin F-Narcist (v. Eurocommerce Napels) een derde positie in de rubriek over 1,40 meter met barrage voor de Big Tour voor ruiters onder 25 jaar. Vincent Geerink eindigde als negende met de tienjarige voshengst Dutch Design.

Ook vrijdag reden enkele ruiters uit de regio naar posities binnen de top tien. Thijmen Vos werd met Don Juan’s Gasaya zesde over 1,20 meter met barrage in de Big Tour bij de pony’s. Mart IJland werd over 1,25 meter op tijd zevende met de vosruin Flame en tiende met Fantasia. Coen Kerbert tenslotte finishte als achtste bij de junioren over 1,30 meter met de bruine ruin Go Besi.

Zie ook www.jumpingdeachterhoek.nl

Foto Mart Nijland © Jeroen Spoolder
Foto Jessie Wiefferink © Fototrailer 

Meer Springen

DONAUSCHINGEN – De broers Lucas en Wilton Porter vertolkten zondag glansrollen op de slotdag van het internationale concours in het Duitse... (19-08-2019)
STRZEGOM - De Nederlandse equipe bij de ponyruiters, met een sterke Mart IJland, eindigde vrijdag als vijfde in de landenwedstrijd van het Europees... (16-08-2019)
ERMELO – Willem Greve heeft donderdag de Blom Cup voor zevenjarige paarden gewonnen met Higway TN.   (16-08-2019)
TUBBERGEN – De twintigste editie van de Schröder Masterclass werd dinsdagavond een prooi voor Rob Schipper met zijn negen jaar oude bruine merrie... (13-08-2019)
DUBLIN – Gerco Schröder sloot zondag het CHIO Dublin af met een keurige zesde plaats in de rubriek over 1,45 meter op tijd. (12-08-2019)
TUBBERGEN - Daar waar het masterspringen op dinsdagavond altijd veel bezoekers trekt, staat tijdens de Schröder Masterclass tegenwoordig ook de... (11-08-2019)
VALKENSWAARD – Gerben Morsink kende zondag een prima afsluiting van het CSI Valkenswaard. (11-08-2019)
VALKENSWAARD – Gerben Morsink zegevierde zaterdag op knappe wijze in de rubriek voor zes- en zevenjarige paarden tijdens het CSI Valkenswaard. (11-08-2019)
DUBLIN – De springruiters van Oranje ontbreken in de finale van de strijd om de Longines Nations Cup. (09-08-2019)
TUBBERGEN -  De organisatie van de Schröder Masterclass mag dit jaar twintig kaarsjes uitblazen en wil dit feestje graag met haar bezoekers vieren. (07-08-2019)
OMMEN – Met een zevende plaats voor Gerben Morsink en een negende voor zijn nicht Veronique mocht de familie Morsink zondag van een geslaagde Grote... (04-08-2019)
OMMEN – Willem Greve reed zaterdag naar een letterlijk en figuurlijk formidabele zege in de rubriek over 1,50 op tijd voor de Big Tour van het CSI3... (03-08-2019)
OMMEN – Gerben Morsink tekende zaterdagavond tijdens het CSI3 Ommen voor een vorstelijke prestatie met het winnen van de proef voor de Longines... (02-08-2019)
ERMELO - Bondscoach Rob Ehrens heeft Willem Greve en Gerco Schröder opgeroepen om de kleuren van Oranje te verdedigen in de Ierse hoofdstad Dublin. (02-08-2019)
OMMEN – Josta van Straaten reed zaterdag met haar twaalfjarige bruine merrie Ciao Bella S (v. Triomphe de Muze) naar een fraaie overwinning in de... (02-08-2019)
OMMEN – Rob Schipper en Bas van der Aa waren donderdag met twee derde plaatsen de beste deelnemers uit de regio tijdens het CSI Ommen. (01-08-2019)
OMMEN –Een dag nadat Job Rothstegge in Heeten met Ivar KV kampioen van de Regio Overijssel werd in de klasse M, stond de combinatie alweer vooraan... (31-07-2019)
HEETEN – Steven Veldhuis toonde zich maandagavond superieur in de strijd om de springtitel van de Regio Overijssel. Met de achtjarige merrie Gammon... (30-07-2019)
HEETEN – De uitgestelde strijd om de regiotitel van Overijssel in de klasse Z kreeg maandagavond een ontknoping, waarbij éénhonderdste seconde... (29-07-2019)
HEETEN – Job en Ties Rothstegge uit Weerselo maakten er maandag in de klasse M van de strijd om de regiotitel springen in een mooi familiefeestje.... (29-07-2019)