REMCO BEEN WINT GROTE PRIJS ZWOLLE VOOR WILLEM GREVE

De dirigent van een Twents feestje

ZWOLLE – Remco Been was zondag tijdens Jumping Zwolle de dirigent van een Twentse feestje. De ruiter uit Wierden won in de IJsselhallen met zijn twaalfjarige bruine hengst Holland van de Bisschop (v. Heartbreaker) de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs over 1,55 meter.

Been had in de barrage een voorsprong van 0,51 seconde op Willem Greve en zijn negenjarige bruine merrie Formidable (v. Carambole). De in Weerselo residerende Lucas Porter greep de vierde plek met de twaalfjarige schimmelhengst C Hunter (v. Cassini II) en zag zijn buurvrouw Annelies Vorsselmans met de dertien jaar oude bruine ruin Wilandro 3 (v. Unistar) als zevende eindigen.

Slechts vijf combinaties in barrage
Slechts vijf van de 52 gestarte combinaties slaagden erin het pittige en selectieve parcours van Henk Linders zonder mankeren te overwinnen. Ook al omdat de toegestane tijd krap stond, waardoor onder anderen Annelies Vorsselmans haar puike rit toch met een strafpunt afsloot.

De Duitse Jana Wargers was met haar zwartbruine ruin Daegen Lalan de eerste die zich als kandidaat voor de barrage aandiende. Dat lukte op fraaie wijze ook Lucas Porter, die met zijn schimmel C Hunter overtuigend de finish bereikte. Jur Vrieling meldde zich als nummer drie voor de extra rondgang met zijn schimmelhengst Dallas VDL, waarna Remco Been en Willem  Greve het vijftal completeerden.

Jana Wargers opende de ontknoping met twee springfouten, de overige vier bleven ook de tweede keer foutloos. Lucas Porter (rechts) nam met zijn tijd van 34,71 seconde de leiding, maar werd onttroond door Jur Vrieling, die in 34,13 seconde het elektronisch oog van de finish passeerde. Remco Been, ook in het basisparcours al de snelste van de vijf, knabbelde nog eens 1,32 seconde van de tijd van de Groninger af en die chrono bleek ook Willem Greve te machtig, al was de Markeloër wel goed voor de tweede plek.

Vierde Grote Prijs
Voor Remco Been was het zijn vierde zege in een Grote Prijs met Holland van de Bisschop. Twee keer was hij de beste in een CSI2, in het Franse Hardelot en zijn eigen Wierden, in 2016 zegevierde hij in het CSI3 van Tubbergen. “Het was alweer even geleden”, lachte Remco Been. “Bijna twee jaar geleden in Wierden. Ik weet dat Holland er ook bij een drie ster over kan, in Eindhoven hebben we nog een parcours over 1,50 meter gewonnen. Maar winnen in de hoofdrubriek blijft altijd iets aparts, dat gebeurt niet zo vaak. Ik weet dat ik met hem rustig moet blijven tot de dubbel, want die vindt hij moeilijk. Dat ging goed en daarna zag ik de voorwaartse afstand en hebben we volgens mij op de laatste twee hindernissen de winst gepakt. Toen was het alles of niks.”

Onderweg was ook de driesprong niet gemakkelijk geweest. “Bij de uitsprong moest ik alles geven. Het was best hoog, dat is ook wel te zien aan het geringe aantal nullers vandaag. Natuurlijk weet ik dat ik vandaag niet de favoriet was, maar als je meedoet heb je altijd een kansje om te winnen. Als je begint wil je eerst nul rijden en dan zie je daarna wel of er meer in zit. Holland heeft super veel kwaliteit, hij gooit er niet vaak twee af. Echt een super goed paard.”

Beste ruiter zware tour
Willem Greve (rechts) miste de hoofdprijs in de rankingproef, maar mocht zich na afloop wel laten kronen tot de beste ruiter van de zware tour in Zwolle. Hij werd daarvoor beloond met een fraai bronzen beeld van kunstenares Erna uit Ootmarsum. “Op de een na laatste oxer moest ik even wat wachten en dan weet je dat het heel moeilijk wordt. Maar je wilt toch sport laten zien. Als je naar die stroom mensen kijkt die er was en die komt voor entertainment, dan ga je geen oefenrondje rijden in de barrage en geef je vol gas. Formidable sprong in Barcelona al super en het is mooi dat ze het nu weer liet zien. Teus van den Brink is hier nauw betrokken bij de organisatie en mede-eigenaar van haar en dan is het leuk dat hij het hier zo goed doet. Het was een serieus parcours, behoorlijk aan de maat en de tijd stond kort. Dan is de vorm van de dag bepalend. Ik vond het een erg mooie wedstrijd, vijf man in de barrage is leuker dan achttien. Formidable heb ik al sinds haar vijfde en we kennen elkaar dus door en door. Ze heeft veel galop en is ongelooflijk getalenteerd. Dat heeft ze al veel vaker laten zien. Zij gaat straks met Zypria naar de grote concoursen.”

Remco Been en Willem Greve waren enthousiast over de sfeer die ook de afgelopen dagen Jumping Zwolle weer tot een prima paardenfestijn maakten. Met een prachtige barrage als apotheose. Greve: “Dit evenement wordt gemaakt door mensen die weten wat er op een concours speelt en die geen half werk willen doen. Jeroen Dubbeldam is hier niet voor niets ambassadeur, hij weet uiteraard als geen ander wat de ruiters graag willen.”

Conor Drain en Britt Wiefferink
Conor Drain sloot zondag de finale van de Small Tour van het CSI3 als vierde af met zijn zevenjarige voshengst Cristo (v. Cellestial). Fabienne Roelofsen eindigde als zevende met de negenjarige bruine ruin Roelofsen Horse Trucks Eldorado.

Britt Wiefferink bleef met haar veertienjarige schimmelruin Alpha VDL (v. Corland) 0,29 seconde verwijderd van de winst in de Grote Prijs van het CSI1. Alleen Berber Dijkman was met Ferdinand W in de barrage sneller dan de amazone uit Wierden. Madée Schuttenbeld werd vierde met de acht jaar oude bruine ruin George ZG en Jessie Wiefferink negende met de twaalfjarige schimmelruin Ballyquirke.

ALLE UITSLAGEN

Meer Springen

ERMELO - Het weer opstarten van de concoursen in Duitsland heeft Wesley Mulder doen bewegen contact op te nemen met de KNHS om te vragen of ook... (12-05-2020)
HULSEN - Don Willemsen heeft vorige week afscheid genomen van zijn talentvolle zevenjarige merrie Corazon (v. Cormint x Call him Crack). De nieuwe... (30-04-2020)
DEN BOSCH – The Dutch Masters, het vroegere Indoor Brabant, speelt zich dit weekend af zonder publiek. Dit heeft de organisatie woensdag besloten... (11-03-2020)
KRONENBERG - De laatste competitiewedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie in Kronenberg leverde Britt Wiefferink bij de young riders en... (09-03-2020)
BRAUNSCHWEIG – Annelies Vorsselmans tekende tijdens de Löwen Classics in Braunschweig voor een opmerkelijke serie resultaten. Ze werd drie dagen... (08-03-2020)
HERNING – Koen Kerbert (foto) leverde dit weekend enkele prima prestaties tijdens wedstrijden in het Deense Herning. De Enschedeër reed drie keer de... (08-03-2020)
BATHMEN – Sander Geerink hoefde vrijdagavond in de strijd om de Grote Prijs van Bathmen over 1,40 meter alleen zijn meerdere te erkennen in winnaar... (07-03-2020)
BATHMEN – Eric ten Cate houdt er wel van een derby te rijden. Het bleek woensdag maar weer eens tijdens Bathmen te Paard, waar de ruiter uit... (06-03-2020)
KRONENBERG – Vier weken na zijn fraaie winst in de strijd om de VHO Trofee tijdens de Hengstenkeuring in Den Bosch boekte Willem Greve zondag opnieuw... (01-03-2020)
KRONENBERG – Annelies Vorsselmans is prima op dreef in de tweede week van de Februari Tour in manage De Peelbergen te Kronenberg. De amazone uit... (01-03-2020)
SAASVELD – Aileen  Menneken en Nuri Dijks waren woensdag het meest succesvol in de zwaarste klassen tijdens de meest recente midweekse aflevering van... (28-02-2020)
WIERDEN – Koen Westendorp ging in de vierde wedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie 2020 op herhaling. Westendorp pakte na Exloo met Helsinki... (25-02-2020)
AMBT DELDEN – Lieke Reinders-Ophof (foto boven) veroverde zaterdag in de klasse Z de springtitel van de Regio Overijssel. Het was er een met een... (15-02-2020)
GEESTEREN – Behalve de halve finale van de Longines EEF Series en de Grand Prix Sales voor spring- en dressuurveulens voegt CSI Twente van woensdag 1... (11-02-2020)
KRONENBERG – Fabiënne Roelofsen (foto) beleefde zondag met de elfjarige ruin Roelofsen Horse Trucks Eldorado (v. Diarado) een fraai debuut op drie... (09-02-2020)
SAASVELD – Bas van der Aa was zaterdag met twee paarden prima vertegenwoordigd in de barrage van de strijd om de Grote Prijs van St. Hubertus in de... (09-02-2020)
KRONENBERG – Slechts vijfhonderdste seconde kwam Remco Been vrijdag tekort voor de zege in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het CSI3 De... (08-02-2020)
KRONENBERG – Gerco Schröder reed donderdag naar een keurige vierde plaats in de zwaarste rubriek van de dag tijdens het concours hippique in De... (06-02-2020)
HALLE – Noëlle en Chloë in het Veld veroverden onlangs in Saasveld allebei een titel van Kring Twente. De even over de grens bij Oud-Ootmarsum in het... (04-02-2020)
AMBT DELDEN – Jarno Hesselink was de grote man van de laatste dag van Indoor Ambt Delden. Met zijn  tienjarige vosmerrie Fhera (v. Boss x Tangelo van... (02-02-2020)