REMCO BEEN WINT GROTE PRIJS ZWOLLE VOOR WILLEM GREVE

De dirigent van een Twents feestje

ZWOLLE – Remco Been was zondag tijdens Jumping Zwolle de dirigent van een Twentse feestje. De ruiter uit Wierden won in de IJsselhallen met zijn twaalfjarige bruine hengst Holland van de Bisschop (v. Heartbreaker) de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs over 1,55 meter.

Been had in de barrage een voorsprong van 0,51 seconde op Willem Greve en zijn negenjarige bruine merrie Formidable (v. Carambole). De in Weerselo residerende Lucas Porter greep de vierde plek met de twaalfjarige schimmelhengst C Hunter (v. Cassini II) en zag zijn buurvrouw Annelies Vorsselmans met de dertien jaar oude bruine ruin Wilandro 3 (v. Unistar) als zevende eindigen.

Slechts vijf combinaties in barrage
Slechts vijf van de 52 gestarte combinaties slaagden erin het pittige en selectieve parcours van Henk Linders zonder mankeren te overwinnen. Ook al omdat de toegestane tijd krap stond, waardoor onder anderen Annelies Vorsselmans haar puike rit toch met een strafpunt afsloot.

De Duitse Jana Wargers was met haar zwartbruine ruin Daegen Lalan de eerste die zich als kandidaat voor de barrage aandiende. Dat lukte op fraaie wijze ook Lucas Porter, die met zijn schimmel C Hunter overtuigend de finish bereikte. Jur Vrieling meldde zich als nummer drie voor de extra rondgang met zijn schimmelhengst Dallas VDL, waarna Remco Been en Willem  Greve het vijftal completeerden.

Jana Wargers opende de ontknoping met twee springfouten, de overige vier bleven ook de tweede keer foutloos. Lucas Porter (rechts) nam met zijn tijd van 34,71 seconde de leiding, maar werd onttroond door Jur Vrieling, die in 34,13 seconde het elektronisch oog van de finish passeerde. Remco Been, ook in het basisparcours al de snelste van de vijf, knabbelde nog eens 1,32 seconde van de tijd van de Groninger af en die chrono bleek ook Willem Greve te machtig, al was de Markeloër wel goed voor de tweede plek.

Vierde Grote Prijs
Voor Remco Been was het zijn vierde zege in een Grote Prijs met Holland van de Bisschop. Twee keer was hij de beste in een CSI2, in het Franse Hardelot en zijn eigen Wierden, in 2016 zegevierde hij in het CSI3 van Tubbergen. “Het was alweer even geleden”, lachte Remco Been. “Bijna twee jaar geleden in Wierden. Ik weet dat Holland er ook bij een drie ster over kan, in Eindhoven hebben we nog een parcours over 1,50 meter gewonnen. Maar winnen in de hoofdrubriek blijft altijd iets aparts, dat gebeurt niet zo vaak. Ik weet dat ik met hem rustig moet blijven tot de dubbel, want die vindt hij moeilijk. Dat ging goed en daarna zag ik de voorwaartse afstand en hebben we volgens mij op de laatste twee hindernissen de winst gepakt. Toen was het alles of niks.”

Onderweg was ook de driesprong niet gemakkelijk geweest. “Bij de uitsprong moest ik alles geven. Het was best hoog, dat is ook wel te zien aan het geringe aantal nullers vandaag. Natuurlijk weet ik dat ik vandaag niet de favoriet was, maar als je meedoet heb je altijd een kansje om te winnen. Als je begint wil je eerst nul rijden en dan zie je daarna wel of er meer in zit. Holland heeft super veel kwaliteit, hij gooit er niet vaak twee af. Echt een super goed paard.”

Beste ruiter zware tour
Willem Greve (rechts) miste de hoofdprijs in de rankingproef, maar mocht zich na afloop wel laten kronen tot de beste ruiter van de zware tour in Zwolle. Hij werd daarvoor beloond met een fraai bronzen beeld van kunstenares Erna uit Ootmarsum. “Op de een na laatste oxer moest ik even wat wachten en dan weet je dat het heel moeilijk wordt. Maar je wilt toch sport laten zien. Als je naar die stroom mensen kijkt die er was en die komt voor entertainment, dan ga je geen oefenrondje rijden in de barrage en geef je vol gas. Formidable sprong in Barcelona al super en het is mooi dat ze het nu weer liet zien. Teus van den Brink is hier nauw betrokken bij de organisatie en mede-eigenaar van haar en dan is het leuk dat hij het hier zo goed doet. Het was een serieus parcours, behoorlijk aan de maat en de tijd stond kort. Dan is de vorm van de dag bepalend. Ik vond het een erg mooie wedstrijd, vijf man in de barrage is leuker dan achttien. Formidable heb ik al sinds haar vijfde en we kennen elkaar dus door en door. Ze heeft veel galop en is ongelooflijk getalenteerd. Dat heeft ze al veel vaker laten zien. Zij gaat straks met Zypria naar de grote concoursen.”

Remco Been en Willem Greve waren enthousiast over de sfeer die ook de afgelopen dagen Jumping Zwolle weer tot een prima paardenfestijn maakten. Met een prachtige barrage als apotheose. Greve: “Dit evenement wordt gemaakt door mensen die weten wat er op een concours speelt en die geen half werk willen doen. Jeroen Dubbeldam is hier niet voor niets ambassadeur, hij weet uiteraard als geen ander wat de ruiters graag willen.”

Conor Drain en Britt Wiefferink
Conor Drain sloot zondag de finale van de Small Tour van het CSI3 als vierde af met zijn zevenjarige voshengst Cristo (v. Cellestial). Fabienne Roelofsen eindigde als zevende met de negenjarige bruine ruin Roelofsen Horse Trucks Eldorado.

Britt Wiefferink bleef met haar veertienjarige schimmelruin Alpha VDL (v. Corland) 0,29 seconde verwijderd van de winst in de Grote Prijs van het CSI1. Alleen Berber Dijkman was met Ferdinand W in de barrage sneller dan de amazone uit Wierden. Madée Schuttenbeld werd vierde met de acht jaar oude bruine ruin George ZG en Jessie Wiefferink negende met de twaalfjarige schimmelruin Ballyquirke.

ALLE UITSLAGEN

Meer Springen

AMBT DELDEN – Steven Veldhuis zou zaterdag eigenlijk naar manage De Hoffmeijer gaan om naar de verrichtingen van onder anderen zijn zoon Stef te... (11-11-2019)
MAASTRICHT – Frank Schuttert hield zondag het hoofd koel en hanteerde een zo strak tempo, dat niemand van de concurrentie hem de baas bleef in de... (10-11-2019)
MAASTRICHT – Annelies Vorsselmans reed zaterdag naar een keurige derde plek in de rubriek progressief springen tijdens het CSI4 Jumping Indoor... (10-11-2019)
MAASTRICHT – Gerco Schröder legde vrijdagavond met zijn zestienjarige schimmelruin Cognac Champblanc (v. Clearway) beslag op de zesde plaats in de... (09-11-2019)
ENSCHEDE – Jeroen Dubbeldam was vorige week de hoofdpersoon tijdens de eerste editie van het Twents Theatercollege in de Kleine Willem in Enschede.... (07-11-2019)
WIERDEN – Na zijn winst in de finale van de Medium Tour op vrijdag pakte Remco Been zaterdagavond ook de Grote Prijs tijdens CSI2 Indoor Wierden.   (03-11-2019)
WIERDEN – Remco Been bevestigde vrijdag zijn glanzende vorm van de laatste weken. Minder dan twee weken na zijn fraaie triomf op Holland van de... (01-11-2019)
WIERDEN – Bas van der Aa (op archieffoto) tekende donderdag voor een van de twee Nederlandse zeges tijdens Indoor Wierden. (31-10-2019)
WIERDEN – Sven Peters beleefde een prima openingsdag van het CSI2 tijdens Indoor Wierden. De Enschedeër greep met zijn twaalfjarige vosmerrie Channel... (31-10-2019)
DENEKAMP – Koen Westendorp (op archieffoto) reed vrijdag op meesterlijke wijze naar de overwinning tijdens de ‘Masters’ van Euregio Indoor Denekamp. (26-10-2019)
DENEKAMP – Maikel Vaanholt greep donderdag met Izaro (v. Escudo) de zege in de klasse ZZ tijdens Euregio Indoor Denekamp. (25-10-2019)
WIERDEN - Indoor Wierden, op 26 oktober en van 28 oktober tot en met 2 november, gaat van start met twee nieuwe parcoursbouwers. (25-10-2019)
DENEKAMP – Pia Brinkman werd afgelopen weekend met haar hengst Kes TN (v. Comme il Faut) het hoogst gewaardeerd in de GMB-competitie voor vierjarige... (22-10-2019)
ZWOLLE - Jessie Wiefferink reed zaterdag voor de derde keer in drie dagen naar de tweede plaats in de lichte tour van het CSI1 tijdens Jumping Zwolle... (20-10-2019)
ZWOLLE - Kirsten Rikkert (26), die veel successen boekte met SOTRS-veilingpaard Chaperon en hem zelfs opleidde tot en met het niveau van 1,50 meter,... (19-10-2019)
DENEKAMP – Met de strijd om de prestigieuze GMB Cup voor jonge paarden beginnen vandaag (zaterdag) de springrubrieken van de 24ste van Euregio Indoor... (19-10-2019)
ZWOLLE – Remco Been kwam vrijdag tijdens Jumping Zwolle met zijn achtjarige bruine ruin Granny Smith Apple (v. Eldorado van de Zeshoek) minder dan... (18-10-2019)
LIER – Met een eerste en een tweede plaats in de rubriek over 1,40 meter op tijd deed Eric ten Cate donderdag goede zaken tijdens het CSI2 in het... (18-10-2019)
ZWOLLE – Rob Schipper en de zussen Jessie en Britt Wiefferink kenden donderdag een goede start tijdens Jumping Zwolle. (18-10-2019)
AMBT DELDEN – Isabelle van Straaten liet dinsdag in Ambt-Delden weer eens op Twentse bodem zien, waartoe ze als amazone in staat is. De tegenwoordig... (16-10-2019)