Daar is ze weer, Cynthia Postma

ERMELO - Een jaartje of twintig geleden was Cynthia Postma een amazone, met wie de concurrentie altijd rekening hield. De Almelose was steevast een van de favorieten voor een topklassering tijdens de regionale concoursen. Er mankeerde niet veel aan, of ze had zaterdag weer eens in het volle licht van de schijnwerpers gestaan. Met een vierde plaats in de strijd om het nationaal kampioenschap in de klasse M bekroonde ze met de nog geen zesjarige bruine ruin From Bogido (v. Chaccomo) voorlopig haar rentree, die ze in augustus 2014 voorzichtig inzette.

“Het ging leuk”, vond de tegenwoordig in Nijverdal woonachtige en als Cynthia Overmaat-Postma door het leven gaande 42-jarige amazone na de barrage, waarin Sven Peters met de tienjarige vosmerrie Fiesta als achtste eindigde. “Als ik eerlijk ben, geniet ik nu meer dan in de jaren negentig. Alleen binnen rijden vind ik al prachtig. Ik hoop dat ik From Bogido nog een tijdje kan rijden. Hij is heel talentvol. Mijn vader heeft hem gekocht van Eric Wiefferink, in samenspraak met Gert-Jan Bruggink. Ze hebben hebben hem gezien en waren het erover eens dat het een fijn paard is voor de opleiding. Ze hebben gelijk gehad. Hij is braaf en brutaal, eentje die durft te gaan. Hij is niet snel onder de indruk.”

Voor gek verklaard
Illusies op een medaille in Ermelo had ze zich niet echt gemaakt. “Als je van tevoren had gezegd dat ik zo dicht bij het podium zou komen, had ik je misschien wel voor gek verklaard. Nee, vierde worden is zeker niet de  vervelendste plek die ik kon bedenken. Ik ben wel de eerste na de eerste drie hè? En ik had ook geen zin hem naar de verdommenis te rijden voor de titel. Ik heb gekozen voor strakke bochtjes, maar als je zo’n paard een keer beledigt is het vertrouwen weg en is zijn grote hart beschadigd. Hier heb ik veel meer aan. Van From Bogido is dit een hele prestatie, het is hartstikke fijn dat hij zo jong al zo meewerkt.”

De inleiding op de terugkeer in het ruiterveld diende zich al enkele jaren geleden aan, nadat haar zoontje Niels zich begon te ontpoppen als een talentje op de pony. Als moeder en coach kwam ze weer frequent op concours. Terwijl Niels met Jolina, Bora Bora en Black Magic (beide nu onder het zadel bij kersvers nationaal ZZ-kampioene Iris Zwienenberg) succesvol was, begon het bij haar zelf steeds meer te kriebelen. “Medio 2014 kwam From Bogido in beeld en dat klikte. In augustus van dat jaar heb ik het eerste concours gereden in de B en nog dezelfde dag  deden we ook mee in de L. We zijn doorgegaan en zijn  ondertussen dus in de klasse M beland.”

In haar jonge jaren mocht de drievoudig Overijssel kampioene twee maal met Oranje naar het EK voor ponyruiters. Als vijftienjarige debuteerde ze met Acapulco in het Deense Herning, een jaar later was ze er bij met Olga in het Ierse Millstreet. Met hetzelfde paard veroverde ze het Nederlands kamkioenschap tijdens de Levade, het NK van de KNF. En in 1990 haalde ze met het nationale team teambrons tijdens het EK voor de jeugd met Copacabana.

Ruim achttien jaar had ze niet aan het NK meegedaan, toen ze zich zaterdag weer als deelnemer meldde. In 1992 was ik met Pablo Picasso tweede geworden in de klasse ZZ, achter Ben Schröder. In 1997, het jaar waarin ik stopte, haalde ik zilver achter Anne van Vulpen met Viktor. Die is later naar Jenny Zoer gegaan, nadat ik met hem naar het WK voor jonge paarden in Lanaken was geweest.”

Maar medailles en titels zijn niet meer het grote doel, waar Cynthia Postma tegenwoordig nog naar streeft. Als moeder van Niels (15) en Stef (10) heeft ze andere prioriteiten dan de paardensport. “Ik heb ook nog een nagelstudio, waaraan ik aandacht moet besteden. Maar het is wel hartstikke leuk om weer mee te doen. Ik wil er gewoon van genieten en wat er van komt, dat komt.”

Ook vierde plek Claudia Morsink
Een vierde plaats in Ermelo was er ook voor Claudia Morsink. Met de donkerbruine merrie Celina Z (v. Carthino Z) bleef ze foutloos in de klasse L. Cathelijn Sprakel werd zevende met de elfjarige bruine ruin Arizona.

Gerben Morsink reed met de zesjarige donkerbruine ruin Rapidash naar de vijfde prijs in het NK in de klasse Z. Sjaak Sleiderink reed met de dertienjarige lichtbruine ruin naar de negende positie in de klasse ZZ.

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)