Brons voor Schröder en Bruggink

ABU DHABI – De Twentse springruiters Gerco Schröder en Gert-Jan Bruggink hebben de Nederlandse ploeg vrijdagmiddag naar een derde plaats in de Meydan Nations Cup gestuwd. Tubbergenaar Schröder bleef in Abu Dhabi met Eurocommerce New Orleans twee keer foutloos, ook Weerseloër Gert-Jan Bruggink maakte met Primeval Wings in de twee omlopen geen springfouten maar kreeg een strafpunt voor tijdsoverschrijding.

De derde Nederlandse ruiter, Piet Raymakers jr. noteerde in beide omlopen een springfout met Van Schijndels Rascin, waardoor het totaal voor de equipe van Rob Ehrens op 9 strafpunten kwam.
Daarmee hoefde Oranje alleen winnaar Engeland (0 strafpunten) en nummer twee Duitsland (6) voor te laten gaan. Een bijzonder knappe prestatie want Nederland was met slechts drie ruiters naar het Midden-Oosten afgereisd omdat Marc Houtzager door een blessure van zijn toppaard Opium af had moeten zeggen.

Gert-Jan Bruggink ging met de twaalfjarige Primeval Wings (v. Lexicon) als eerste de ring in. Door de stroomuitval van donderdagavond had Wings nog geen proef gelopen in de ring, maar de vosruin bleef er kalm onder en deed wat van hem verwacht werd: foutloos blijven. Ook in de tweede manche liet Bruggink alles liggen, maar was iets te langzaam, waardoor er een tijdfout genoteerd werd. Bruggink was tevreden: “Ik weet dat Wings nergens bang van is, dus dat we de ring nog niet in waren geweest, was niet erg. Hij heeft het super gedaan. Wings is vorig jaar geopereerd aan zijn stembanden en is weer helemaal terug. Nu gaan we proberen om aankomend seizoen zo door te gaan!”

Ook Gerco Schröder is terug van weggeweest. De inwoner uit Tubbergen heeft zijn paarden weer in goede vorm. Eurocommerce New Orleans was twee weken geleden  tweede in de Grote Prijs van Basel en dit keer leverde de schimmel twee nulrondes voor Oranje. “New Orleans heeft zich super ontwikkeld de laatste tijd. Gisteren was hij nog iets gespannen in de ring, maar vandaag was hij er voor me.” Schröder was content met de derde plaats. “We hebben met zijn drieën gestreden. Natuurlijk heb ik Marc gemist, met z’n vieren is het altijd mooier en makkelijker. Maar om met drie man achter Engeland en Duistland (met volledige teams) te eindigen is geen schande!.”
Gerco Schröder had vrijdagochtend in Abu Dhabi ook al de Dubai Racing Speed Cup gewonnen met Eurocommerce Milano (op archieffoto). De dag van de landenwedstrijd, die vrijdagmiddag op het programma  staat, begon hiermee goed voor Nederland. Des te meer daar Gert-Jan Bruggink met Cash Junior bij dit jachtspringen op de derde plaats eindigde.

De winst leverde Schröder 7000 euro op. Hani Bisharat uit Jordanie eindigde met de KWPN-gefokte merrie Trouble Maker (v: Armstrong) tussen de Nederlanders op de tweede plaats. De Ier Cameron Hanley werd vierde. Schröder, die met de 16-jarige vosmerrie Eurocommerce Milano (v. Indorado) als drie na laatste van start ging, moest vol gas geven om de tijd waarmee Bisharat halverwege de rubriek de toon had gezet, te overtreffen. Even leek het er op dat Bruggink, die als laatste van start ging met Cash Junior nog sneller was ,maar de klok was onverbiddelijk: viertiende van een seconde langzamer en een derde plaats. Schröder was erg blij met zijn winst: “Het blijft altijd leuk om te winnen.”

Ererondes op polopony’s
De ererondes worden in Abu Dhabi verreden op de polopony’s van de Ghantoot Poloclub. Dit is omdat vanwege quarantaine- en gezondheidsmaatregelen de paarden uit de Arabische landen en de Europese paarden streng gescheiden blijven. Ze verblijven in aparte stallen en mogen elkaar dus ook niet ontmoeten tijdens de prijsuitreiking. Bruggink en Schröder reden hun ereronde dus op snel galopperende polopony’s.  Pony’s, die verbaasd opkijken van de hindernissen op hun poloveld en zich waarschijnlijk afvragen waar de bal is. Hoe dan ook een inventieve oplossing van de wedstrijdorganisatie.

Stroomuitval
Donderdagavond konden Schröder en Bruggink niet van start gaan tijdens de kwalificatie voor de Grote Prijs (de Abu Dhabi Sports Council Prijs), omdat tijdens de wedstrijd met één klap de stroom uitviel. Alle schijnwerpers en pracht en praal waren waarschijnlijk te veel voor de aggregators in de woestijn. Toen na meer dan een uur een de lampen gedeeltelijk weer aangingen en ook de tijdwaarneming weer werkte, besloot de organisatie na lang overleg met de ruiters de rubriek  niet verder te laten verrijden. Doordat niet alle lampen werkten, waren er te veel schaduwen in de ring, waardoor paarden de afstanden niet goed konden inschatten. Gert-Jan Bruggink, die bijna aan de beurt was en Gerco Schröder verdienden hierdoor 600 euro zonder in de ring te zijn verschenen. Schröder: “Het is een nieuwe wedstrijd en zulke dingen gebeuren dan, maar ik had natuurlijk liever willen rijden, want daarvoor ben ik hier!” Van het totale prijzengeld van 25.000 euro werd 5000 euro verdeeld over de ruiters die nog zouden moeten starten. Piet Raijmakers (Asten) en Van Schijndel’s Lys Platiere (v. Quidam de Revel) eindigden met vier strafpunten net buiten de prijzen. De gedeeltelijk verreden 1.50 meter rubriek werd nu gewonnen door Abdullah Al Sharbatly uit Saoedi Arabie met de KWPN-gefokte Goldex (v. Garanco). Tweede werd de Zwitserse Clarissa Crotta met West Side van de Meerputhoeve. Omdat deze wedstrijd een kwalificatie voor de Grote Prijs was, heeft de organisatie de regels voor startgerechtigheid in deze prijs, waar in totaal 300.000 euro te verdienen valt, aan moeten passen. Dit houdt voor de Nederlanders in dat ze alle drie zaterdag mogen starten.

Uitslag landenwedstrijd: 1. Groot-Brittannië 0; 2. Duitsland 6; 3. Nederland 9; 4 en 5. Verenigde Arabische Emiraten en Italië 23; 6. Egypte 28; 7. Ierland 31.

Meer Springen

AMSTERDAM – Elike Morsink boekte zaterdag in de Amsterdamse RAI een ‘koninklijke’ zege. Gadegeslagen door onder anderen Prinses Beatrix (op bovenste... (26-01-2020)
AMSTERDAM – Gerco Schröder kende een prima eerste dag van het internationale springprogramma tijdens Jumping Amsterdam. De Tubbergenaar eindigde... (25-01-2020)
AMSTERDAM – Op de eerste dag van Jumping Amsterdam kwamen donderdag vier Twentse deelnemers in actie. Van het kwartet bracht Manon Damhuis het er het... (23-01-2020)
SAASVELD – Sander Geerink (op archieffoto) en Frank Buitenhuis schreven woensdag tijdens SAS Saasveld de rubrieken in de hoogste klassen op hun naam... (23-01-2020)
KRONENBERG – Gerco Schröder eindigde zondag als vierde in de Grote Prijs tijdens het CSI2 De Peelbergen. Met Glock’s Dobelensky (v. Cornet Obolensky... (19-01-2020)
SAASVELD – Frank Buitenhuis stond woensdag op eenzame hoogte tijdens de eerste editie van SAS in Saasveld. De 36-jarige ruiter uit Holten won liefst... (18-01-2020)
GEESTEREN – Tijdens de 46ste editie van het CSIO Twente, van woensdag 1 tot en met zondag 5 juli op Erve Maathuis in Geesteren, staat een van de... (14-01-2020)
OPGLABBEEK – Conor Drain boekte zaterdag een fraaie zege tijdens het CSI2 in het Sentower Park in het Belgische Opglabbeek. Met zijn tienjarige... (13-01-2020)
ALMELO – Op 58-jarige leeftijd is donderdag in Almelo Tonny Haselbekke volkomen onverwacht overleden. (13-01-2020)
SAASVELD – Jarno Hesselink was zondag met Fhera op snelheid een maatje te groot voor de concurrentie in de klasse ZZ tijdens de strijd om de... (12-01-2020)
ZUIDBROEK – Hendrik Jan Schuttert en Remco Been slaagden er zaterdagavond niet in de hoofdprijs te bemachtigen in de strijd om de Grote Prijs van het... (11-01-2020)
MEEUWEN – Frank Schuttert moet het na een jaar weer stellen zonder de elfjarige donkerbruine hengst Queensland E (v. Quickfire de Feran x Socrate de... (11-01-2020)
ZUIDBROEK – Met een minimale voorsprong van éénhonderdste seconde pakte Willem Greve vrijdag met Gogo de zege in de rubriek over 1,40 meter met... (11-01-2020)
ZUIDBROEK – Eric ten Cate legde donderdag tijdens het CSI2 IICH Groningen in Zuidbroek beslag op de tweede plaats in de rubriek over 1,35 meter op... (10-01-2020)
ALBERGEN – Hij deed al jaren mee aan de strijd om het open nationaal kampioenschap voor veteranen. Maar meer dan een tweede plaats, een jaar of... (07-01-2020)
DE LUTTE – Voor Gert-Jan Bruggink is het nieuwe jaar aanzienlijk beter begonnen dan het vorige. Precies een jaar nadat hij bij een val van een jong... (05-01-2020)
VRAGENDER – Het nieuwe jaar is amper begonnen of Vincent Geerink heeft al een mooie primeur binnen. In Vragender schreef hij zaterdag voor het eerst... (05-01-2020)
MARIENHEEM – Steven Veldhuis kende een prima jaarafsluiting tijdens de Sallandse Ruiterdagen in Marienheem. Op de slotdag van het evenement won hij... (02-01-2020)
MARIENHEEM – Ellen Zwijnenberg mocht zich vrijdagavond laten huldigen als winnares van de nationale rubriek over 1,40 meter tijdens de Sallandse... (28-12-2019)
BATHMEN – Conor Drain was zaterdagavond goed voor de derde plaats in de Grote Prijs van Bathmen. In de wedstrijd over 1,50 meter met barrage was de... (22-12-2019)