Billington klopt ook Harrie Wiering

WIERDEN - Harrie Wiering kwam zondag met de twaalfjarige donkerbruine merrie World Wide World (v. Corland x Animo) ruim anderhalve seconde te laat door het elektronisch oog van de finish om de Nijwa Grote Prijs van Wierden op zijn naam te kunnen schrijven. Als derde starter in de barrage, waarvoor zeven kandidaten zich mochten melden, bleef hij het antwoord schuldig op James Billington. De Engelsman was voor hem met VDL Cartello dik twee tellen onder de chrono gebleven van thuisrijder Robert Vos met Carat in de openingsrit. 

In het vervolg bleef alleen Julia Kayser, met Sterrehof's Ushi, Vos ook nog voor. Micheal Greeve, in de extra omloop de vierde die in de ring kwam met Talou Contender, kwam wel het dichtst bij de tijd van Billington maar gooide ook een balk uit de lepels. Hij was de enige in de barrage die een fout maakte en vond in de uitslag ook nog Kevin Olsmeijer met Corlantos en Annelies Vorsselmans met Chambertino Z voor zich.

De tijd speelde een alles bepalende factor in de hoofdrubriek van het weekend. Direct na de rit van lokaal favoriet Robert Vos met de foutloos springende Carat (v. Cardento), zette de jury de toegestane tijd krapper. En dat terwijl Carat één van de snelste springpaarden van het circuit is. De deelnemers reden met het mes tussen de tanden om strafpuntenvrij te blijven, maar dat lukten er slechts zeven. Nog zeven ruiters liepen alleen tijdfouten op, onder wie Bas van der Aa.

Als een pijl uit de boog
In de barrage schoot Robert Vos als een pijl uit de boog weg, maar raakte halverwege de weg even kwijt. Balend verliet hij de ring met 40,63 seconde, wetende dat er meer had ingezeten. Direct daarna liet James Billington zien hoe je een barrage moet rijden. Geen meter teveel, zeer krap de dubbelsprong in en vertrouwend op de kwaliteiten van zijn super atletische schimmel VDL Cartello, een halfbroer van de beroemde hengst VDL Cardento. De tijd: 38,50 seconde.

Daarmee was de toon gezet. Harrie Wiering liet World Wide (v. Corland) hard lopen, maar durfde niet zo strak te rijden als Billington en haalde 40,22. Michael Greeve was sneller op Talou Contender K Z (v. Taloubet), maar kreeg een fout op de laatste hindernis. Annelies Vorsselmans op Chambertino (v. Contendro I) en Kevin Olsmeijer op Corlantos (v. Corland) reden een rustiger foutloze rit.

Julia Kayser ging er wel voor met Sterrehof’s Ushi (v. Vigo d’Arsouilles), maar zag halverwege de onderste helft van de hindernis uit de lepels waaien. De jury zette de tijd stil en ze mocht opnieuw aanrijden, waarna ze in 40,49 op de derde plaats finishte, net voor Robert Vos.

Billington, die zich meerdere keren in Wierden in de prijzen reed, is in zijn nopjes met de uitslag. VDL Cartello liep vorige week pas zijn eerste CSI2* Grote Prijs. “In Roosendaal, toen hadden we nog een foutje door mijn schuld. Afgelopen vrijdag was hij dubbel nul in de rankingproef en zesde en nu dit. Toen ik hem vorig jaar januari onder het zadel kreeg, was hij nog erg groen en slap. Maar daar hebben we aan gewerkt. Begin dit jaar heeft hij een stel proeven over 1,40 meter gelopen en dat deed hij zo goed dat ik we snel door konden naar een stap hoger”, vertelt de Brit, die sinds 3,5 jaar in dienst is van VDL Stud. “Of ik bang ben dat Jur Vrieling de hengst straks gaat overnemen? Daar zullen we eerst om moeten vechten”, lacht hij.

Opgelucht met tweede prijs
Harrie Wiering is opgelucht met zijn tweede prijs. “Het hele weekend had ik nog geen nulronde gereden. Vandaag had ik een paar keer geluk in het basisparcours. World Wide moest erg hard werken. Het was een lang parcours en de tijd stond krap. Maar dat laatste kwam ons misschien wel goed uit, want World Wide is een snel paard. In de barrage maakten we een galopsprong meer richting de triple en durfde ik niet zo scherp te draaien richting de dubbel. Zo snel als Billington was toch niet gelukt.”

Boek met gebruiksaanwijzingen
Wiering was in het verleden al succesvol met World Wide, tot Jan Boomkamp haar aan Abdullah Sharbatly verkocht. “Maar hij had er geen klik mee. Ik had het geluk dat Henk Zwanenberg haar vorig jaar voor mij terugkocht. We begonnen in het L, ze wilde niks meer. Ze is ook wel speciaal en heet. Er zit een dik boek met gebruiksaanwijzigingen bij”, lacht Wiering. “Ik heb vandaag op het voorterrein ook geen oxer gesprongen. Daar stonden mensen bij en daar is ze bang van. Maar ach, als je haar kent weet je hoe je ermee om moet gaan. Ondertussen heeft ze dit jaar al weer veel gewonnen.”

Wierden gaat woensdag verder met het internationaal jeugdconcours Dutch Youngster Festival, dat tot en met zondag plaats vindt bij Manege De Vossenbos.

ALLE UITSLAGEN OUTDOOR WIERDEN

Foto James Billington met VDL Cartello van www.fototrailer.nl

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)