STEVEN VELDHUIS TWEEDE, LINDY STUIVENBERG DERDE

Bas van der Aa herovert Twente Cup

SAASVELD – Bas van der Aa heeft net als in 2017 de Equifirst Twente Cup veroverd. In Saasveld hield de ruiter uit Albergen zaterdag met Haraminka de concurrentie achter zich. Steven Veldhuis werd tweede met Ido W, Lindy Stuivenberg derde met Harvey.

Van der Aa heroverde de cup op Veronique Morsink, die zich dit keer niet kwalificeerde voor de finale in de Ankerhal te Saasveld.

In de basisomloop bleven negen van de 24 gestarte combinaties foutloos. In de winning round lukte dat vier daarvan nogmaals. Met zijn zevenjarige stermerrie (v. Verdi TN x Voltaire) dook Bas van der Aa daarin met zijn tijd van 42,07 seconde nog ruim een halve seconde onder de chrono van Steven Veldhuis met de pas zes jaar oude bruine hengst Ido W (v. Carambole x Voltaire), die 46,64 seconde op de klokken had gebracht. “Steven had een heel snelle tijd, die was bijna niet te halen”, vond Bas van der Aa. “Maar waar iedereen tussen de hindernissen 2 en 3 zeven galopsprongen deed, lukte mij dat in zes. Ik denk dat ik daar mijn winst heb gepakt.”

En dus mocht de 37-jarige Albergenaar net als twee jaar geleden stralen in de sfeervolle Ankerhal. “De Twente Cup is toch wel een ding wat iedereen graag wil winnen, ook al is het je al een keer eerder gelukt”, aldus een verrukte Bas van der Aa. “Het ging echt heel goed. In het basisparcours bleven we al mooi foutloos en in de barrage was Haraminka opnieuw erg safe, we waren niet van geluk afhankelijk. Om te winnen moest je wel twee strakke rondes rijden en foutloos blijven.”

‘Een toekomstig Grand Prix-paard’
Aan die opdracht voldeed Bas van der Aa volledig. Met dank aan zijn betrouwbare viervoeter, eerder gereden door Tom Brinkman en toen eigendom van diens zus Pia, Bart Blaauwgeers en de Pegasus Stables. “Vorig jaar heb ik haar gekocht voor een zakenrelatie van mij uit Taiwan. Haraminka is voor mij echt een toekomstig Grand Prix-paard. Ze sprong eerder al heel opvallend in de GMB-competities. Ze is erg intelligent, heeft veel vermogen, is voorzichtig en is absoluut een paard voor de toekomst.”

De Twente Cup blijft voor de ruiters een speciaal wedstrijd. “Absoluut”, bevestigt Bas van der Aa nog maar eens. “Het blijft iets bijzonders. Er zijn er veel die hier hun zinnen op zetten en dan is het heerlijk om weer met die beker naar huis te mogen gaan. Het was een mooie wedstrijd met aardig wat mensen in de hal. En die was ook mooi aangekleed, met speciale verlichting. Echt een nieuwe uitstraling.”

Achter Bas van der Aa finishten drie ruiters, die volgens de prognoses in de top vijf mochten worden verwacht. Al gaven de nummers drie en vier, Lindy Stuivenberg met de zevenjarige donkerbruine ruin Harvey (v. Quality Time TN) en Jan Diepman met Gidon, meer toe op het leidende tweetal dan voorzien. Lars Wigger completeerde het eerste vijftal met Foline (v. Carambole) na een springfout in de winning round.

Meer Springen

KRONENBERG – Gerco Schröder eindigde zondag als vierde in de Grote Prijs tijdens het CSI2 De Peelbergen. Met Glock’s Dobelensky (v. Cornet Obolensky... (19-01-2020)
SAASVELD – Frank Buitenhuis stond woensdag op eenzame hoogte tijdens de eerste editie van SAS in Saasveld. De 36-jarige ruiter uit Holten won liefst... (18-01-2020)
GEESTEREN – Tijdens de 46ste editie van het CSIO Twente, van woensdag 1 tot en met zondag 5 juli op Erve Maathuis in Geesteren, staat een van de... (14-01-2020)
OPGLABBEEK – Conor Drain boekte zaterdag een fraaie zege tijdens het CSI2 in het Sentower Park in het Belgische Opglabbeek. Met zijn tienjarige... (13-01-2020)
ALMELO – Op 58-jarige leeftijd is donderdag in Almelo Tonny Haselbekke volkomen onverwacht overleden. (13-01-2020)
SAASVELD – Jarno Hesselink was zondag met Fhera op snelheid een maatje te groot voor de concurrentie in de klasse ZZ tijdens de strijd om de... (12-01-2020)
ZUIDBROEK – Hendrik Jan Schuttert en Remco Been slaagden er zaterdagavond niet in de hoofdprijs te bemachtigen in de strijd om de Grote Prijs van het... (11-01-2020)
MEEUWEN – Frank Schuttert moet het na een jaar weer stellen zonder de elfjarige donkerbruine hengst Queensland E (v. Quickfire de Feran x Socrate de... (11-01-2020)
ZUIDBROEK – Met een minimale voorsprong van éénhonderdste seconde pakte Willem Greve vrijdag met Gogo de zege in de rubriek over 1,40 meter met... (11-01-2020)
ZUIDBROEK – Eric ten Cate legde donderdag tijdens het CSI2 IICH Groningen in Zuidbroek beslag op de tweede plaats in de rubriek over 1,35 meter op... (10-01-2020)
ALBERGEN – Hij deed al jaren mee aan de strijd om het open nationaal kampioenschap voor veteranen. Maar meer dan een tweede plaats, een jaar of... (07-01-2020)
DE LUTTE – Voor Gert-Jan Bruggink is het nieuwe jaar aanzienlijk beter begonnen dan het vorige. Precies een jaar nadat hij bij een val van een jong... (05-01-2020)
VRAGENDER – Het nieuwe jaar is amper begonnen of Vincent Geerink heeft al een mooie primeur binnen. In Vragender schreef hij zaterdag voor het eerst... (05-01-2020)
MARIENHEEM – Steven Veldhuis kende een prima jaarafsluiting tijdens de Sallandse Ruiterdagen in Marienheem. Op de slotdag van het evenement won hij... (02-01-2020)
MARIENHEEM – Ellen Zwijnenberg mocht zich vrijdagavond laten huldigen als winnares van de nationale rubriek over 1,40 meter tijdens de Sallandse... (28-12-2019)
BATHMEN – Conor Drain was zaterdagavond goed voor de derde plaats in de Grote Prijs van Bathmen. In de wedstrijd over 1,50 meter met barrage was de... (22-12-2019)
FRANKFURT – Gerco Schröder moest zaterdagmiddag met zijn zestienjarige schimmelruin Glock’s Cognac Champblanc (v. Claerway x Caretino) drie Duitse... (21-12-2019)
WIERDEN – Marinus Vos is donderdagavond benoemd tot erelid van De Eschruiters. Tijdens de algemene ledenvergadering werd de Wierdenaar op die wijze... (13-12-2019)
OLDENZAAL - Paardrijden voor het goede doel. Dat is een perfecte combinatie tussen plezier en iets voor een ander betekenen. De organisatie van  het... (11-12-2019)
SAASVELD – Mart IJland was zaterdag als eerste de beste in de strijd om de Equifirst Twente Cup in de klasse M. Met Issey (v. Dexter R) moest de... (07-12-2019)