STEVEN VELDHUIS TWEEDE, LINDY STUIVENBERG DERDE

Bas van der Aa herovert Twente Cup

SAASVELD – Bas van der Aa heeft net als in 2017 de Equifirst Twente Cup veroverd. In Saasveld hield de ruiter uit Albergen zaterdag met Haraminka de concurrentie achter zich. Steven Veldhuis werd tweede met Ido W, Lindy Stuivenberg derde met Harvey.

Van der Aa heroverde de cup op Veronique Morsink, die zich dit keer niet kwalificeerde voor de finale in de Ankerhal te Saasveld.

In de basisomloop bleven negen van de 24 gestarte combinaties foutloos. In de winning round lukte dat vier daarvan nogmaals. Met zijn zevenjarige stermerrie (v. Verdi TN x Voltaire) dook Bas van der Aa daarin met zijn tijd van 42,07 seconde nog ruim een halve seconde onder de chrono van Steven Veldhuis met de pas zes jaar oude bruine hengst Ido W (v. Carambole x Voltaire), die 46,64 seconde op de klokken had gebracht. “Steven had een heel snelle tijd, die was bijna niet te halen”, vond Bas van der Aa. “Maar waar iedereen tussen de hindernissen 2 en 3 zeven galopsprongen deed, lukte mij dat in zes. Ik denk dat ik daar mijn winst heb gepakt.”

En dus mocht de 37-jarige Albergenaar net als twee jaar geleden stralen in de sfeervolle Ankerhal. “De Twente Cup is toch wel een ding wat iedereen graag wil winnen, ook al is het je al een keer eerder gelukt”, aldus een verrukte Bas van der Aa. “Het ging echt heel goed. In het basisparcours bleven we al mooi foutloos en in de barrage was Haraminka opnieuw erg safe, we waren niet van geluk afhankelijk. Om te winnen moest je wel twee strakke rondes rijden en foutloos blijven.”

‘Een toekomstig Grand Prix-paard’
Aan die opdracht voldeed Bas van der Aa volledig. Met dank aan zijn betrouwbare viervoeter, eerder gereden door Tom Brinkman en toen eigendom van diens zus Pia, Bart Blaauwgeers en de Pegasus Stables. “Vorig jaar heb ik haar gekocht voor een zakenrelatie van mij uit Taiwan. Haraminka is voor mij echt een toekomstig Grand Prix-paard. Ze sprong eerder al heel opvallend in de GMB-competities. Ze is erg intelligent, heeft veel vermogen, is voorzichtig en is absoluut een paard voor de toekomst.”

De Twente Cup blijft voor de ruiters een speciaal wedstrijd. “Absoluut”, bevestigt Bas van der Aa nog maar eens. “Het blijft iets bijzonders. Er zijn er veel die hier hun zinnen op zetten en dan is het heerlijk om weer met die beker naar huis te mogen gaan. Het was een mooie wedstrijd met aardig wat mensen in de hal. En die was ook mooi aangekleed, met speciale verlichting. Echt een nieuwe uitstraling.”

Achter Bas van der Aa finishten drie ruiters, die volgens de prognoses in de top vijf mochten worden verwacht. Al gaven de nummers drie en vier, Lindy Stuivenberg met de zevenjarige donkerbruine ruin Harvey (v. Quality Time TN) en Jan Diepman met Gidon, meer toe op het leidende tweetal dan voorzien. Lars Wigger completeerde het eerste vijftal met Foline (v. Carambole) na een springfout in de winning round.

Meer Springen

Vanuit de kleine buurtschap Hoge Hexel koos Mo(nique) van Haarst zes jaar geleden voor een onbekend hippisch avontuur in Koeweit. Ondertussen is ze... (28-03-2020)
TUBBERGEN – De zevende editie van Jumping Schröder Tubbergen wordt verschoven naar later datum. Het evenement zou worden gehouden van 13 tot en 17... (18-03-2020)
OLIVA NOVA – Met een tweede plaats in de kwalificatiewedstrijd voor de Grote Prijs over 1,45 meter kwam ook voor Remco Been vrijdag een abrupt einde... (14-03-2020)
DEN BOSCH – The Dutch Masters, het vroegere Indoor Brabant, speelt zich dit weekend af zonder publiek. Dit heeft de organisatie woensdag besloten... (11-03-2020)
KRONENBERG - De laatste competitiewedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie in Kronenberg leverde Britt Wiefferink bij de young riders en... (09-03-2020)
BRAUNSCHWEIG – Annelies Vorsselmans tekende tijdens de Löwen Classics in Braunschweig voor een opmerkelijke serie resultaten. Ze werd drie dagen... (08-03-2020)
HERNING – Koen Kerbert (foto) leverde dit weekend enkele prima prestaties tijdens wedstrijden in het Deense Herning. De Enschedeër reed drie keer de... (08-03-2020)
BATHMEN – Sander Geerink hoefde vrijdagavond in de strijd om de Grote Prijs van Bathmen over 1,40 meter alleen zijn meerdere te erkennen in winnaar... (07-03-2020)
BATHMEN – Eric ten Cate houdt er wel van een derby te rijden. Het bleek woensdag maar weer eens tijdens Bathmen te Paard, waar de ruiter uit... (06-03-2020)
KRONENBERG – Vier weken na zijn fraaie winst in de strijd om de VHO Trofee tijdens de Hengstenkeuring in Den Bosch boekte Willem Greve zondag opnieuw... (01-03-2020)
KRONENBERG – Annelies Vorsselmans is prima op dreef in de tweede week van de Februari Tour in manage De Peelbergen te Kronenberg. De amazone uit... (01-03-2020)
SAASVELD – Aileen  Menneken en Nuri Dijks waren woensdag het meest succesvol in de zwaarste klassen tijdens de meest recente midweekse aflevering van... (28-02-2020)
WIERDEN – Koen Westendorp ging in de vierde wedstrijd van de KNHS Topsport Jeugdcompetitie 2020 op herhaling. Westendorp pakte na Exloo met Helsinki... (25-02-2020)
AMBT DELDEN – Lieke Reinders-Ophof (foto boven) veroverde zaterdag in de klasse Z de springtitel van de Regio Overijssel. Het was er een met een... (15-02-2020)
GEESTEREN – Behalve de halve finale van de Longines EEF Series en de Grand Prix Sales voor spring- en dressuurveulens voegt CSI Twente van woensdag 1... (11-02-2020)
KRONENBERG – Fabiënne Roelofsen (foto) beleefde zondag met de elfjarige ruin Roelofsen Horse Trucks Eldorado (v. Diarado) een fraai debuut op drie... (09-02-2020)
SAASVELD – Bas van der Aa was zaterdag met twee paarden prima vertegenwoordigd in de barrage van de strijd om de Grote Prijs van St. Hubertus in de... (09-02-2020)
KRONENBERG – Slechts vijfhonderdste seconde kwam Remco Been vrijdag tekort voor de zege in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het CSI3 De... (08-02-2020)
KRONENBERG – Gerco Schröder reed donderdag naar een keurige vierde plaats in de zwaarste rubriek van de dag tijdens het concours hippique in De... (06-02-2020)
HALLE – Noëlle en Chloë in het Veld veroverden onlangs in Saasveld allebei een titel van Kring Twente. De even over de grens bij Oud-Ootmarsum in het... (04-02-2020)