Bas van der Aa grote man in Lonneker

LONNEKER – Bas van der Aa was zondag de grote man op de laatste dag van de Lonneker Paardendagen. De Albergenaar was de sterkste in de strijd om de Grote Prijs van Lonneker. De winnaar van de klasse ZZ met zijn topper Goldfeyer was met zijn tijd van 42,02 seconde in de barrage aanzienlijk sneller dan de rapste deelnemer in de klasse Z, Anne-Lotte Tijhuis met Casaktie (44,91). 

Ook Gerben Morsink met Navarone Z (42,72) en Van der Aa met zijn tweede paard Davinci (43,31) noteerden in de klasse ZZ een scherpere tijd dan Tijhuis.

Daarmee troefde het drietal ruiters uit de zwaarste categorie alle vertegenwoordigers van de klasse Z af in de strijd om de extra prijzen in Lonneker. Anne-Lotte Tijhuis hield in haar categorie overigens nog wel knap Twente Cup-winnares Wendy Ligtenberg en Radorette VDD (45,44) achter zich. Jarno Hesselink eindigde met Zamalia als derde Z-ruiter op de zesde plek in de algemene rangschikking (45,68).

Ook winst in klasse M
Bas van der Aa zegevierde eerder op de dag ook al in de klasse M. Met Eros was hij ruim drie seconden sneller dan Maikel Vaanholt op Izaro. De derde plek was voor Annet Wassink met Toronto Dingeshof Z.

Bas van der Aa had na zijn rit met Davinci het gevoel dat hij snel genoeg was om de overwinning binnen te halen. “Maar toen verbeterde Gerben mijn tijd toch. Eigenlijk was ik niet van plan met Goldfeyer snel te rijden, maar na de rit van Gerben heb ik toch maar gas gegeven. En het lukte ook nog.”

De tienjarige bruine ruin Goldfeyer (v. Graf Top), eigendom van Leo ten Vergert van De Koperen Bol in Enschede, is een paard waarop hij kan bouwen. “Hij laat het elke keer weer zien. Hij heeft al proeven van1,45 meter gereden en de eerste nulronde zit eraan te komen. Een Grote Prijs op twee sterren niveau heeft hij absoluut in de benen.”

De achtjarige merrie Davinci (v Arpeggio) rijdt hij voor Tom Huang uit Taipeh. “Ik heb Davinci, die ik zelf heb opgeleid, op zesjarige leetijd aan hem verkocht. Het is een merrie met heel veel mogelijkheden. Tom Huang heeft ook Cassila bij mij staan, die rijd ik ook geregeld. Eros (v. Lord Z), die ik in de M startte, is een heel groot paard dat wat meer werk vraagt. Maar ook die kan in principe alles lopen.”

Mooi opgezet
Bas van der Aa vond het jammer dat het traditierijke concours in Lonneker relatief weinig deelnemers trok. “Met die winning round erbij was het allemaal heel mooi opgezet. De Z-ruiters bleven ook allemaal wachten tot duidelijk was of ze nog in aanmerking kwamen voor een van de drie extra prijzen in de Grote Prijs.”

Stijn Roelink greep vrijdag met Viva la Vi de winst in de klasse L. De tweede en derde plaats waren voor respectievelijk Roderik Euverman met Goinka en Matty Holohan met Quincy. Roderick van den Engh reed de meeste stijlpunten (75) bij elkaar in de klasse B. Jesse Seiger met Fairlight (72,5) en Chantal Roesink Roessink met Djupvik (72) waren zijn eerste achtervolgers.

Bij de ponyruiters was Enola Mulder de grote uitblinker. Met Granouche won ze in de klasse Z zowel het klassiek als het progressief springen. Op het laatste onderdeel was ze met Kensi ook nog eens de sterkste in de klasse M.

Foto Bas van der Aa met Goldfeyer van wwwfototrailer.nl

Meer Springen

»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)
»
Gerco Schröder was zaterdag dichtbij een plek in de top drie na de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in... (24-03-2024)
»
OCALA - De springruiters van TeamNL eindigden in de tweede wedstrijd van de FEI Longines League of Nations in Ocala (Florida) van dit seizoen op de... (24-03-2024)
»
Conor Drain liet de afgelopen dagen een uitstekende indruk achter tijdens de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera (Andalusië). De Ier klasseerde... (22-03-2024)
»
Diverse regioruiters waren afgelopen weekend actief bij concoursen in het buitenland. De beste prestatie kwam op naam van Annelies Vorsselmans, die... (19-03-2024)
»
DEN BOSCH – Bijna dertig jaar nadat hij zelf in Den Bosch opzien baarde door op spectaculaire wijze als eerste en tot nu toe enige Nederlander de... (14-03-2024)
»
DEN BOSCH - Het dak ging er zondag af in de volgepakte Brabanthallen van Den Bosch tijdens de Grote Prijs van The Dutch Masters. Willem Greve toonde... (10-03-2024)
»
HERNING - Hessel Hoekstra en Bas van  Aa gaven elkaar weinig toe in de Grote Prijs van Herning over 1,50 meter met barrage. Hoekstra eindigde als... (10-03-2024)
»
Gerco Schröder sloot zaterdag met de dertienjarige bruine merrie Glock’s Galanda (Lexicon) de kwalificatie over 1,45 meter voor de Grote Prijs... (10-03-2024)
»
DEN BOSCH – In de afgelopen 22 jaar is The Dutch Masters met Frank Kemperman als sportdirecteur, uitgegroeid tot een concours van wereldformaat. Aan... (08-03-2024)
»
Gerco Schröder maakte donderdag een goede indruk tijdens de Mediterranean Equestrian Tour in het Spaanse Valencia. Op de rug van de tienjarige... (08-03-2024)
»
Hessel Hoekstra en Eric ten Cate domineerden donderdag in de eerste groep van de rubriek over 1,40 meter op tijd in het Deense Herning. Hoekstra won... (08-03-2024)
»
SAASVELD – Vanaf komende vrijdag is het weer tijd voor het jaarlijkse vrij springen voor drie- en vierjarige paarden. In de Ankerhal van Saasveld... (06-03-2024)
»
GENT – Regina Leeuwen leverde zaterdag een puike prestatie door tweede te worden in de Grote Prijs van het CSI2* Flanders Horse Expo in Gent over 1,... (26-02-2024)
»
GOTENBURG – Willem Greve kan terugkijken op een prima geslaagd weekend in Gotenburg. De ruiter uit Markelo boekte twee zeges op Zweedse bodem,... (25-02-2024)
»
IJSSELMUIDEN – Vier van de vijf springtitels, die zaterdag te verdelen waren tijdens de kampioenschappen van de Regio Overijssel gingen in... (17-02-2024)
»
OLIVA – Alle vier leden van de familie Vos scoorden de afgelopen dagen minimaal één keer een plek in de top tien tijdens de tweede week van de... (17-02-2024)
»
MARIENHEEM – Frank Buitenhuis was dit weekend de meest opvallende ruiter tijdens het concours in manege Bartels in Mariënheem. De ruiter uit Holten... (12-02-2024)
»
Ruiters uit onze regio deden de afgelopen dagen prima mee tijdens buitenlandse concoursen in Vejer de la Frontera, Riesenbeck, Lier en Oliva. (11-02-2024)