MARC HOUTZAGER (ELFDE) EN FRANK SCHUTTERT (23STE) NAAR INDIVIDUELE FINALE

Achtste plaats springruiters Oranje

ROTTERDAM – De springruiters van TeamNL moesten tijdens het EK in Rotterdam genoegen nemen met de achtste positie.

De formatie van bondscoach Rob Ehrens begon vrijdag in negende positie aan de finale. Ondanks knap gesprongen rondes konden ze het tij niet te keren. Het Oranjeteam klom nog wel naar de achtste eindpositie. “We hadden gehoopt hier voor een thuispubliek een medaille te kunnen bemachtigen, maar winnen of verliezen zit nu eenmaal dicht bij elkaar”, reageert bondscoach Rob Ehrens.

Frank Schuttert met Lyonel D en Doron Kuipers met Charley verlieten de piste ieder met één springfout, waar er bij Kuipers nog een tijdfout bijkwam. Marc Houtzager hield met Sterrehof’s Calimero het hout boven, maar moest door een overschrijding van tweehonderdste van een seconde een ongelukkige tijdfout incasseren. Maikel van der Vleuten herpakte zich met Dana Blue na twee teleurstellende optredens eerder in de wedstrijd goed en sloot als enige oranjeruiter het parcours foutloos af.

Alles op een rij zetten
Rob Ehrens gaat verder: “Het zat ons niet mee. We kwamen niet in de juiste flow. Nu moeten we alles op een rij zetten en kijken wat we moeten verbeteren. Een achtste plaats in de landenwedstrijd voor Nederland op een EK hoort niet. We zouden mee moeten doen voor de medailles. Dat was ook het doel toen we begonnen, maar de neerwaartse spiraal hebben we hier in Rotterdam helaas niet kunnen ombuigen.”

Niet getreurd
Ehrens is desondanks positief over de vooruitzichten voor zijn team. “In de springsport is alles mogelijk. Ik ben van nature optimistisch ingesteld en ook van dit kampioenschap neem ik pluspunten mee. In de zoektocht naar combinaties richting Tokio kunnen we wel weer een paar duo’s toevoegen waarmee we verder kunnen. Dus niet getreurd. We gaan hard werken, vooruitkijken en strijden.”

In de finale van de  landenwedstrijd veranderde in de top drie van het tussenklassement niets meer. België was oppermachtig en eiste voor het eerst  het EK-goud op. Duitsland was goed voor het zilver en het Britse team keert huiswaarts met brons. Het individuele klassement wordt aangevoerd door de Brit Ben Maher met de Nederlands gefokte Explosion W. Voor Nederland hebben Marc Houtzager (11) en Frank Schuttert (24) zich gekwalificeerd bij de beste 25 ruiters, die zondag in de in individuele finale van start gaan.

Tokio
Behalve de Europese titel waren er voor de landenteams dit EK ook Olympische tickets te verdienen. Tijdens de Wereldruiterspelen in Tryon in 2018 hadden de Nederlandse springruiters al een ticket voor Tokio2020 veiliggesteld. Tijdens het EK in Rotterdam bemachtigden België, Groot-Brittannië en het als vierde geplaatste Frankrijk het felbegeerde Olympische startbewijs.

Landenwedstrijd
Goud - België 12,07 strafpunt
Zilver - Duitsland 16,22
Brons - Groot-Brittannië 21,41
8. Nederland 38,90

Individueel klassement
1. Ben Maher (Gbr) - Explosion W 0,62 strafpunt
2. Jos Verlooy (Bel) - Igor 1,68
3. Martin Fuchs (Zwi) - Clooney 3,46
11. Marc Houtzager - Sterrehof's Calimero 8,20
24. Frank Schuttert - Lyonel D 13,31
34. Maikel van der Vleuten - Dana Blue 17,65
39. Doron Kuipers (Mijnsheerenland) - Charley 23,39.

Foto Frank Schuttert met Lyonel D © www.fototrailer.nl

 

Meer Springen

AMBT DELDEN – Lieke Reinders-Ophof (foto boven) veroverde zaterdag in de klasse Z de springtitel van de Regio Overijssel. Het was er een met een... (15-02-2020)
GEESTEREN – Behalve de halve finale van de Longines EEF Series en de Grand Prix Sales voor spring- en dressuurveulens voegt CSI Twente van woensdag 1... (11-02-2020)
KRONENBERG – Fabiënne Roelofsen (foto) beleefde zondag met de elfjarige ruin Roelofsen Horse Trucks Eldorado (v. Diarado) een fraai debuut op drie... (09-02-2020)
SAASVELD – Bas van der Aa was zaterdag met twee paarden prima vertegenwoordigd in de barrage van de strijd om de Grote Prijs van St. Hubertus in de... (09-02-2020)
KRONENBERG – Slechts vijfhonderdste seconde kwam Remco Been vrijdag tekort voor de zege in de rubriek over 1,50 meter met barrage tijdens het CSI3 De... (08-02-2020)
KRONENBERG – Gerco Schröder reed donderdag naar een keurige vierde plaats in de zwaarste rubriek van de dag tijdens het concours hippique in De... (06-02-2020)
HALLE – Noëlle en Chloë in het Veld veroverden onlangs in Saasveld allebei een titel van Kring Twente. De even over de grens bij Oud-Ootmarsum in het... (04-02-2020)
AMBT DELDEN – Jarno Hesselink was de grote man van de laatste dag van Indoor Ambt Delden. Met zijn  tienjarige vosmerrie Fhera (v. Boss x Tangelo van... (02-02-2020)
DEN BOSCH – Het werd een latertje, maar het was volop de moeite waard. Willem Greve schitterde donderdag tijdens de KWPN Stallion Show in de Grote... (31-01-2020)
DEN BOSCH – Een dag na zijn  succesvolle optreden tijdens Indoor Ambt Delden sloeg Steven Veldhuis alweer toe. De Haaksbergenaar sloot woensdag in... (30-01-2020)
SAASVELD – Na circa dertig jaar gebruik te hebben gemaakt van de accommodatie van het Twents Hippisch Centrum in Almelo verhuist het indoorconcours... (30-01-2020)
AMBT DELDEN – De eerste springdag van Indoor Ambt Delden draaide woensdag uit op een ware show van het duo Veldhuis en Veldhuis. Zoon Stef won de... (30-01-2020)
OUD OOTMARSUM - Na een succesvol seizoen onder Caroline Müller is hengstenhouderij De Wiemselbach nu mede-eigenaar geworden van de opvallende KWPN-... (28-01-2020)
AMSTERDAM - In de aanloop naar de Olympische- en Paralympische Spelen komende zomer in Tokio heeft de Stichting Nederlands Olympiade Paard vier... (27-01-2020)
KRONENBERG – Remco Been was zondag veruit de snelste deelnemer in de barrage van strijd om de Grote Prijs van De Peelbergen. Met zijn dertienjarige... (27-01-2020)
AMSTERDAM – Jeroen Dubbeldam legde zondag tijdens Jumping Amsterdam met Oak Grove’s Carlyle beslag op de zevende plaats in de wedstrijd voor de... (26-01-2020)
AMSTERDAM – Elike Morsink boekte zaterdag in de Amsterdamse RAI een ‘koninklijke’ zege. Gadegeslagen door onder anderen Prinses Beatrix (op bovenste... (26-01-2020)
AMSTERDAM – Gerco Schröder kende een prima eerste dag van het internationale springprogramma tijdens Jumping Amsterdam. De Tubbergenaar eindigde... (25-01-2020)
AMSTERDAM – Op de eerste dag van Jumping Amsterdam kwamen donderdag vier Twentse deelnemers in actie. Van het kwartet bracht Manon Damhuis het er het... (23-01-2020)
SAASVELD – Sander Geerink (op archieffoto) en Frank Buitenhuis schreven woensdag tijdens SAS Saasveld de rubrieken in de hoogste klassen op hun naam... (23-01-2020)