JOS LANSINK MOET BIJ WK MET ZIJN TEAM PLAATSING VOOR OLYMPISCHE SPELEN AFDWINGEN

Cruciale krachtproef springruiters

Jos Lansink: "Vorm van de dag zal beslissend zijn." Foto © Ashley Claus.

HERNING - Het WK springen, dat woensdag begint in het Deense Herning, is voor Jos Lansink de eerste titelstrijd als bondscoach. Het is meteen een cruciale krachtproef, omdat de plaatsing van TeamNL voor de Olympische Spelen in Parijs van 2024 ervan afhangt.

Nederland moet in Denemarken bij de eerste zes landen eindigen als het zondag zeker wil zijn  van een ticket voor de Spelen. En dat is zeker geen sinecure, vindt Jos Lansink zelf. “In principe hebben we een goed team, maar we zijn niet de enige. De vorm van de dag zal beslissend zijn. België, Duitsland, Engeland, Ierland en de Fransen zijn erg sterk en de Amerikanen laten zich meestal op kampioenschappen ook wel zien. Op een kampioenschap moet het zeker niet tegenzitten. Want tegen pech kun je niet rijden.”

Het portie tegenslag kreeg Oranje al een dag na de teampresentatie op zijn eigen accommodatie in het Belgische Meeuwen. Nationaal kampioen Willem Greve brak een enkel en een arm en is er niet bij. Een dag eerder haakte ook Marc Houtzager al definitief af omdat zijn paard Sterrehof’s Dante niet rad genoeg bleek. Eerste reserve Jur Vrieling maakt nu deel uit van de ploeg. Met Jur Vrieling moeten nu Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten en Sanne Thijssen de kolen voor Nederland uit het vuur halen.

Enorme domper
“Dat na Marc ook Willem nog wegviel, was een enorme domper. In de aanloop naar het WK was hij onze beste man. Voor hemzelf is het echter nog vele malen erger dan voor ons. Zo zie je hoe snel iets kan veranderen in deze sport. De dag van vandaag geeft geen garanties voor die van morgen.”

Het werken met de beste ruiters van Nederland bevalt de in Lemselo geboren Jos Lansink uitstekend. “Het is mooi werk. Ruiters vertrouwen geven en ze wat aangeven als ik wat zie waaraan ze moeten denken. Daar kunnen ze profijt van hebben. Rijden kunnen ze allemaal wel, hun hoeven ze niet aan te passen. Ik train sowieso graag mensen en dit is echt topsport. Ik probeer met het beste team onderweg te zijn en resultaten te boeken. Dat gaat tot nu toe beter dan gehoopt. In Falsterbo hebben we ons al geplaatst voor de finale van de Nations Cup in Barcelona. In Knokke hoorden we bij de vier landen, die een barrage om de zege moesten rijden. We werden vierde en dat geeft aan hoe dicht alles bij elkaar zit.”

Stelen met de ogen
Jos Lansink beloonde Hessel Hoekstra na een serie aansprekende resultaten aanvankelijk met een plaats als tweede -thuis blijvende- reserve voor zijn team. De Lelystedeling is er nu als eerste reserve toch bij in Denemarken. "Hessel gaf me veel vertrouwen en heeft met Icoon VDL een pas negenjarig paard met veel vermogen. Zelf is hij koel, hij weet wat hij doet. Je kunt hem om een boodschap sturen. Hessel is bovendien heel leergierig en het eind is voor hem nog niet in zicht. Hij is jong en kan nog veel leren, hij moet deze dagen vooral stelen met zijn ogen…”

Het WK begint woensdag met het jachtspringen. Jos Lansink: “Dat wordt meteen heel belangrijk, omdat het zwaar meetelt voor het klassement. We moeten er dus direct staan.”

Onderste foto: Jos Lansink (links) met zijn team bij de presentatie, toen nog met Willem Greve (midden). Verder vanaf links Harrie Smolders, Sanne Thijssen en Maikel van der Vleuten. 

Meer Springen

»
TUBBERGEN – De eerste twee dagen van het concours van Het Twentse Ros uit Albergen werden gedomineerd door ruiters die luisteren naar de naam... (18-04-2024)
»
Ties Oude Geerdink zorgt zaterdag en zondag tijdens het concours van Het Twentse Ros voor de muzikale sfeer in de grote tent op het concoursterrein... (16-04-2024)
»
SAASVELD – De driejarige schimmel Rosa Grey VDL (v. Dorian Grey TN Z x Verdi TN uit de befaamde grootmoeder Voltaire) van eigenaresse Marjolein... (16-04-2024)
»
Voor Jesper Romp betekent het concours van Het Twentse Ros op de fraaie accommodatie van de BWG Stables een korte terugkeer naar de plek, waar hij... (15-04-2024)
»
Het stuntteam van Josh Clemens gaat zondag 21 april op herhaling tijdens het concours van Het Twentse Ros op het hoofdterrein van de BWG Stables in... (13-04-2024)
»
KRONENBERG – Gert-Jan Bruggink rijdt goed van voren mee tijdens het CSI2* De Peelbergen. De ruiter uit De Lutte liet in drie dagen al vier keer een... (12-04-2024)
»
DEN HAM – Josta van Straaten kan zich niet heugen dat ze ooit zoveel prijzen op één dag pakte als afgelopen woensdag in Vragender. (12-04-2024)
»
Lydia Haselbekke uit Geesteren is een van de enthousiaste vrijwilligers bij de bixiewedstrijden, die zondag 20 april verreden worden. Ze kijkt ernaar... (12-04-2024)
»
Voor Gerco Schröder is het concours van Het Twentse Ros een evenement waar hij als ruiter te voet naar toe kan. De wedstrijd speelt zich immers af in... (11-04-2024)
»
De sport heeft haar al ver van huis gebracht, maar voor Maartje Lanooy is het bepaald geen straf wanneer ze als wedstrijdsecretaresse in de buurt van... (10-04-2024)
»
RIJSSEN – Met een eerste plaats in de rubriek over 1,40 meter en een tweede over 1,35 meter met de dertienjarige ruin Gelster (v. Carthino Z) deed... (09-04-2024)
»
Bij de ruiters en amazones is de belangstelling om deel te nemen aan het concours van Het Twentse Ros in Tubbergen, zoals Jos Brinkman in aflevering... (09-04-2024)
»
Voorzitter Jos Brinkman is uiterst tevreden met de belangstelling van ruiters om deel te nemen aan het concours van ‘zijn’ Twentse Ros uit Albergen.... (08-04-2024)
»
OPGLABBEEK - Meike Zwartjens was afgelopen weekend goed voor twee zeges en een achtste plaats tijdens de wedstrijden voor de jeugd in het Belgische... (08-04-2024)
»
GORLA MINORA – Jeroen Dubbeldam leverde afgelopen weekend in het Italiaanse Gorla Minore zijn beste resultaat of het parcours over 1,45 meter met... (08-04-2024)
»
Tom Brinkman heeft zijn sportstal sinds vorige week zaterdag gevestigd in Borne. Net als sinds enkele maanden voor de Duitse amazone Zoe Osterhoff,... (04-04-2024)
»
OPGLABBEEK – Faye Louise Vis bleek afgelopen week met haar achttienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo) niet te kloppen tijdens het concours in... (03-04-2024)
»
GORLA MINORE – Matt Garrigan verkeerde in het Paasweekend in puike vorm tijdens de lentetour in het Italiaanse Gorla Minore. De Ierse stalruiter van... (02-04-2024)
»
GEESTEREN - CSI Twente viert van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke gebeurtenis, die samenvalt met de... (27-03-2024)
»
ERMELO –Lisa Schröder prolongeerde zaterdag op knappe wijze haar nationale springtitel in de klasse over 1,00 meter. Net als een jaar eerder met Mama... (24-03-2024)