JONGE RUITERS PRIJZEN BWG STABLES AAN ALS OPLEIDINGSINSTITUUT

Leerschool voor buitenlands toptalent

Zoe Osterhoff (tweede van rechts) met vanaf links de broers Wim, Ben en Gerco Schröder en haar collega Linda Portychova met de teckel Elli.

Zoe Osterhoff voorkwam vorig jaar dat Gerco Schröder eindelijk in de voetsporen kon treden van zijn broers Ben en Wim, die respectievelijk in 2000 en 2012 zegevierden in de Schröder Masterclass.

Met Hawaii-S, ondertussen onder het zadel bij Frank Schuttert, troefde Osterhoff de jongste van de drie broers af en verwees ze stalgenote Jodie Hall McAteer naar de derde plek. Schröder nam zijn verlies lachend op. “Nee, we sturen haar nu niet weg. Ik heb nog wat te leren”, was zijn spontane reactie.

Zoe Osterhoff belandde vorig jaar in Tubbergen vanuit de Rolex Young Riders Academy, waarvoor ook haar directe collega’s Matt Garrigan, Jodie Hall McAteer en de Tsjechische Linda Portychova actief waren. Ze legt uit: “Je wordt daarvoor gekozen door een selectiecommissie, in mijn geval bestaande uit Emile Hendrix, Otto Becker en Jean Maurice Bonneau. Ze vroegen me onder meer wat ik wilde verbeteren. Bij mij konden vooral het organiseren en de dressuur wel flink wat beter.”

Totaalpakket
Op stal in Tubbergen wordt ze meestal gecoacht door Wim Schröder. “Maar ook Ben en  Gerco zijn super trainers. Ik kan met alle drie prima uit de voeten. Ze functioneren ook uitstekend samen. Ik ben nog nooit bij een stal geweest waar het zo harmonisch aan toeging als hier. Het is het totaalpakket dat me aanspreekt. Niemand gaat hier met de kop door de deur en de broers maken zelfs tijd voor je als ze dat niet hebben. Het bevalt me erg goed.”

Over haar ambitie is ze helder. “Net als iedereen wil ik natuurlijk heel graag een keer op een Olympisch trapje staan. Ik ben erg eerzuchtig. Maar je moet dan wel het goede paard op het juiste moment hebben. Ik raak er niet gestrest van, ben redelijk ontspannen. Geschikte paarden vinden en die opleiden, bezorgt me plezier. Als je ze dan een keer voor een nette prijs kunt verkopen, is dat ook mooi.”

Ze kijkt uit naar de komende editie van de Masterclass. “Het is geweldig om mee te mogen doen. Zo’n toernooi is er ergens anders niet. Die sfeer, alles wat daar bij elkaar komt, is echt genieten.”

Rolex Academy
BWG Stables is binnen de springsport een waardevolle leerschool voor buitenlands talent. In het kader van de Rolex Young Riders Academy zetten behalve Zoe Osterhoff ook Matt Garrigan, Jodie Hall McAteer en Linda Portychova er flinke stappen.

De Engelse Jodie Hall MacAteer schopte het mede door de wijze lessen van de broers Schröder al tot het rijden van wedstrijden voor de Global Champions Tour en komt geregeld uit voor het Engelse nationale team. Sinds januari 2022 zijn de BWG Stables haar uitvalsbasis. ”Ben traint me meestal en als Gerco op hetzelfde concours is als ik begeleidt hij mij. Maar ook van Wim steek ik veel op. Ik ben heel dankbaar voor de kans die ik hier krijg.”

Matt Garrigan boekte eind juli zijn beste resultaat uit zijn loopbaan door op zijn toppaard Quantum Robin de Grote Prijs van het CSI4* Praag te winnen. Hij maakt geregeld deel uit van het Ierse nationale team, dat uitkomt in de EEF Series op drie sterrenniveau. In juni mocht hij met Eric ten Cate in een barrage uitmaken of Nederland of Ierland de landenwedstrijd in Drammen won. Het werd Oranje.

Berg aan ervaring
Ook Garrigan is bijna lyrisch over de samenwerking met de broers Schröder. “Je kunt echt merken dat ze alle drie op het hoogste niveau van vijf sterren hebben gesprongen. Ze hebben een berg aan ervaring. Bovendien kan iedereen hier op stal heel goed met elkaar overweg. Ik wil hier zo lang mogelijk blijven. Het is beter voor mijn loopbaan als ruiter om hier te zijn dan in Ierland.”

Linda Portychova herkent dat beeld volledig. De Tsjechische was in 2020 al eens actief in Tubbergen en keerde er na Outdoor Wierden in 2021 terug: “Ze boden me toen aan hier te blijven en ze op stal te helpen. Het is hier geweldig. De broers zijn heel druk, maar ze regelen het zo dat er altijd wel een van hen thuis is die je kan coachen. Alle drie denken ze enorm met je mee. En de manege is natuurlijk prachtig. Ik leer hier erg veel over stalmanagement, hoe je sportpaarden voorbereidt op een wedstrijd zonder ze te forceren.”

Foto midden: Jodie Hall McAteer nadert met rasse schreden de Engelse top.
Onder: Matt Garrigan: “Ik wil hier zolang mogelijk blijven.”

Meer Schröder Masterclass

»
ALBERGEN – Conor Drain heeft na tien jaar Stal Het Dikkersbos van Conny en Joy Viscaal in Albergen verlaten. De in Tubbergen woonachtige Ierse ruiter... (20-11-2023)
»
TUBBERGEN – Hessel Hoekstra had dinsdagavond het laatste woord op een prachtige avond paardensport op het plein voor de Pancratius Basiliek in... (22-08-2023)
»
TUBBERGEN – De strijd bij de Golden Oldies werd maandag gewonnen door Jos Koerhuis en zijn schimmel Dubai. Een creatieve wending leverde hem de zege... (21-08-2023)
»
De strijd om de Ladies Cup tijdens de Schröder Masterclass eindigde zaterdagavond in een zege voor het team van The Cube Shop, bestaande uit de... (19-08-2023)
»
Paarden spelen een belangrijke rol binnen de familie Haarhuis uit Harbrinkhoek. Vader René en moeder Nicole waren actief in de sport, hun kinderen... (18-08-2023)
»
De springtuin voor de Sint Pancratius Basiliek in Tubbergen is op de maandag van de Schröder Masterclass het domein van de strijd tussen de Golden... (17-08-2023)
»
De rol van parcoursbouwer bij de Schröder Masterclass wordt al een jaar of vijf vertolkt door Benjo Plegt. Op de Langevener rust de schone taak voor... (17-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
Om bekendheid te genereren voor een evenement is een goede pr via vooral de social media steeds meer van belang. Bij de Schröder Masterclass is de... (16-08-2023)
»
De Heeren van Aemstel Band gaat er zaterdag 19 augustus ongetwijfeld voor zorgen dat het dak er (figuurlijk) af gaat in de grote feesttent naast ‘t... (15-08-2023)
»
Milou en Nienke Vlaskamp zijn beiden behoorlijk druk met hun studie. Maar na hun eerste gezamenlijke optreden tijdens de strijd om de Ladies Cup in... (15-08-2023)
»
Titelverdedigster Zoe Osterhoff krijgt dinsdag 22 augustus tijdens de 22ste editie van de Schröder Masterclass met geduchte tegenstanders van doen. ... (14-08-2023)
»
TUBBERGEN – Het scheelde dinsdagavond niet veel of Gerco Schröder had tijdens de 21ste editie van de Schröder Masterclass eindelijk zijn eerste zege... (16-08-2022)
»
TUBBERGEN – Een van de interessante deelnemers aan de 21ste editie van de Schröder Masterclass is dinsdagavond de Engelse amazone Jodie McAteer. Net... (16-08-2022)
»
TUBBERGEN – De eerste dag van de Schröder Masterclass liep vooral uit op de avond van Anne-Lotte Tijhuis. De amazone eindigde als tweede bij de... (13-08-2022)
»
TUBBERGEN - De maandagavond van de Schröder Masterclass is ingeruimd voor de Golden Oldies, de ruiters en amazones van veertig jaar en ouder.... (12-08-2022)
»
TUBBERGEN - Binnen het bestuur van de organisatie van de Schröder Masterclass vervult Jort de een breed scala aan taken. Zo is de geboren Groninger... (11-08-2022)
»
TUBBERGEN - Corine Hofstra is sinds begin vorig jaar medewerker marketing en communicatie voor Toeristisch Glinsterend Tubbergen. Ze beleeft in die... (10-08-2022)
»
TUBBERGEN - Paarden spelen van generatie op generatie een belangrijke rol in het leven van de familie Schröder in Tubbergen. (09-08-2022)
»
TUBBERGEN - Na twee jaar een leeg centrumplein in de derde week van de bouwvak, is de organisatie van de Schröder Masterclass vastbesloten om weer... (07-08-2022)