Volop spanning nationale titelstrijd

BOEKELO - Andrew Heffernan(foto) reed zaterdag met Millthyme Corolla een voortreffelijk cross en is in de tussenstand van Military Boekelo-Enschede op de tiende positie de beste Nederlander met 49,80 punt. Elaine Pen heeft in de strijd om het nationaal kampioenschap als 21ste echter maar een kleine achterstand (51,60). Met Vira hoefde ze slechts vijf strafpunten bij te schrijven vanwege het overschrijden van de tijd (tien minuten en dertig seconden). Ook Raf Kooremans (27ste) is met Cavalor Chase the Moon nog allerminst kansloos voor de titel (53,80).

In het landenklassement staat Oranje keurig vierde met 156,60 punt, achter de leidende Duitsers (137,00), Nieuw-Zeeland (146,60) en Frankrijk (149,00).

Heffernan, die voor Oranje rijdt omdat zijn moeder Nederlandse is, keek met voldoening terug op zijn optreden in de crosscountry. Hij hoefde slechts twee strafpunten bij te schrijven voor het licht overschrijden van de ideale tijd. En dat was knap, omdat hij als 104de achterin het veld startte en de bodem al het nodige te verwerken had gekregen. "Misschien was ik wel binnen de tijd gebleven als ik eerder had mogen starten. Maar daar hoor je mij niet over klagen. Millthyme was nu misschien wel wat leeg aan het einde van de cross, maar dat is nu eenmaal onderdeel van deze sport. En je hebt ook geen keus als je door loting deze startpositie toebedeeld hebt gekregen."

Heffernan is een van de drie eigenaren van Millthyme Corolla, die vrijwel zeker nog vier jaar bij hem onder het zadel blijft. "Zelf wil ik 'm niet verkopen en die andere twee gelukkig ook niet", aldus de Engelse Nederlander, die Oranje mede hoop geeft op een nette klassering in Rio de Janeiro bij de volgende Olympische Spelen."

Elaine Pen (rechts op de foto) maakte haar debuut in Boekelo met met een keurige prestatie op Vira. De vijf strafpunten voor tijdsoverschrijding nam ze graag voor lief. "Zeker als je bedenkt dat ik ook nog eens de pech had in shitweer te moeten rijden. Maar daar kun je nu eenmaal niets aan doen. Het was okay."

Dat vond ook Martin Lips, die misschien wel voor het eerst sinds zijn aantreden als bondscoach in 2005 reden had voor een brede lach. "Ik heb hier vaak gezeten dat de beste Nederlander ergens tussen de veertigste en vijftigste plek stond. Daar werd je niet echt vrolijk van. Dat was er zelfs de reden van dat we enkele jaren het NK in Breda hebben gehouden. Dat lag niet aan het niveau van Boekelo, maar aan de kwaliteit van de ruiters in ons land. Nu kunnen we ons weer met goed fatsoen laten zien. Dit is een bevestiging van het programma dat we een jaar of vier geleden met de KNHS hebben ingezet door dressuurlessen te volgen bij Anky van Grunsven en voor de cross gasttrainers in te huren. We hebben niet alleen voor het eerst sinds lange tijd weer een team naar de Olympische Spelen kunnen sturen, maar doen ook weer met ploegen mee aan internationale kampioenschappen bij de pony's, junioren en young riders. We worden op alle fronten sterker. Het mooie is ook dat we met onder anderen Elaine en mijn zoon Tim nog een jonge ploeg hebben. We gaan de goede kant op."

Tussenstand NK na zaterdag

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)