Venijn crosscountry in de staart

BOEKELO – Het leek er zaterdag lang op dat twee tweevoudig winnaars van Military-Boekelo de slotdag zouden ingaan als de belangrijkste kandidaten voor de eindzege. Het venijn tijdens de crosscountry zat echter in de staart.

De Duitser Andreas Dibowski met FRH Butts Avadon (45,40 punt) en de Nieuw-Zeelander Mark Todd met Kiltubrid Rhapsody (46,70) moesten toezien hoe de Duitse Stephanie Böhe met Haytom (42,10) en de Amerikaanse Lauren Kieffer met Meadowbrook’s Scarlett (44,50) na de crosscountry de eerste twee posities innamen.

Oranje knap tweede
De Nederlandse deelnemers deden het zaterdag aanzienlijk beter in de crosscountry dan de dagen ervoor in de dressuur. Alice Naber-Lozeman klom naar een twaalfde plaats via een foutloos optreden met Coral Estate Belafonte (foto) en heeft daardoor prima uitzichten op prolongatie van haar nationale titel. Ze wordt echter met 53,90 punt redelijk dicht op de hielen gezeten door Elaine Pen met Dostowjeski, die met een score van 56,60 punt zeventiende staat. 

Met haar twee andere paarden, ACSI Zamzam en Coral Estate Curacao, bezet Naber de plekken 19 en 21 in het klassement, goed voor de derde en vierde positie in de tussenstand van het NK. Daarin is Tim Lips vijfde met Keyflow, waarmee hij internationaal als 23ste staat geklasseerd.

De jonge Duitse Stephanie Böhe was razend enthousiast over de zaterdag in Boekelo. “Het was fantastisch en het ging heel erg goed, van de eerste tot en met de laatste sprong. Haytom was heel zeker en snel, dat gaf een heel goed gevoel. Het leek allemaal erg eenvoudig op die manier, maar dat komt vooral omdat hij er veel plezier in heeft en erg meedenkt. Daar komt nog bij dat het ook geweldig is om voor zoveel publiek te mogen rijden, dat klapt al als je eraan komt. Daar krijg je vleugels van.”

Laura Kieffer kende dat al uit ervaring. In 2013 heb ik hier voor het eerst meegedaan en vorig jaar was ik hier met twee paarden. Het is een fantastisch evenement, de crosscountry is echt een test voor paarden die straks vier sterren wedstrijden moeten lopen. En die atmosfeer hier, daarvoor kom ik uit Amerika hier naar toe.”

“Ik kom pas twintig jaar hier”, haakt Andreas Diboswki lachend in. “Het is altijd een feest om hier te zijn. Ze hebben hier geweldige party’s en maken enorm veel plezier. Het hele dorp dat hier wordt gebouwd vind ik indrukwekkend. En donderdag die Meet the Stars was gewoon heerlijk entertainment. Vandaag was het ook nog eens heerlijk om rond te rijden, ik kan me niet herinneren hier ooit eerder zulke goede omstandigheden te hebben meegemaakt. En als het dan in de sport ook nog functioneert, heb je helemaal niks te klagen.”

Drie keer foutloos
Alice Naber-Lozeman reed met al haar drie paarden foutloos naar de finish. “Ze zijn allemaal heel anders, maar ik ben blij hoe ze het hebben gedaan. Belafonte reed twee jaar geleden al maar drie seconden buiten de tijd. Die is gemakkelijk te rijden en wordt elke keer beter. In de rit met Curaçao was er meer muziek  en leek het wel alsof we in de disco waren en konden we de hitte van de barbecues voelen.  Daar kun je thuis niet op oefenen. Maar het ging prima, net als met Zamzam. Het was heerlijk."

STAND NA DRESSUUR EN CROSSCOUNTRY

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)