TIM LIPS DERDE, ALICE NABER VIERDE NA CROSSCOUNTRY

Twee kansen op unieke zege Oranje

BOEKELO – Ook na het tweede onderdeel is de kans niet denkbeeldig dat voor het eerst in de rijke geschiedenis van Military Boekelo-Enschede een Nederlandse combinatie als winnaar wordt gehuldigd. Met een puik optreden in de crosscountry van zaterdag verzekerden Tim Lips (derde) en Alice Naber-Lozeman (vijfde) zich van een hoge klassering in de rangschikking met alleen nog het afsluitende springen op zondag te gaan. De nadelige marge met leider Tim Price uit Nieuw-Zeeland en de Chinees Alex Hua Tian is minder dan een springfout.

Vooral de uithoudingsproef van Alice Naber met haar vijftienjarige ACSI Peter Parker was er een om in te lijsten. Ze bleef slechts twee tellen boven de ideale tijd van tien minuten en drie seconden in de cross. Alleen Nieuw-Zeelander Tim Price deed het beter met de tienjarige bruine merrie Cekatinka, die na exact tien minuten door de finish kwam. Tim Lips moest met zijn elfjarige schimmelruin Byro (v. Casantos) 6,40 strafpunt accepteren voor de zestien seconden die hij ten opzichte van het optimale schema moest inleveren. Ondanks zijn knappe prestatie zakte hij een plekje in de tussenstand na zijn tweede plaats in de dressuur.
De terugblik van Tim Lips: “Ik wist dat ik aan de leiding kon komen als ik een snelle cross zou rijden. Misschien ging ik daardoor wel wat te voortvarend van start. Daardoor had ik aan het begin wat te weinig controle. Maar Bayro is gelukkig al zo ervaren dat hij precies weet waar de vlaggen staan. Hij loste het heel goed voor me op. Na de watercombinatie lag ik dik twintig seconden achter op mijn schema. Maar ondanks de modder ging Bayro daarna heel gemakkelijk verder. Ik heb tot het eind goed door kunnen rijden. Dat is me erg meegevallen.”

'Peter Parker liep fantastisch'
Alice Naber keek eveneens tevreden terug op haar optreden tijdens de crosscountry. De amazone die haar vijfde nationale titel op rij kan veroveren: “Peter Parker liep fantastisch. Hij ging maar twee seconden over de toegestane tijd. Daar ben ik heel trots op. Het gevoel was soms iets minder door de snelheid, dan rijd je niet heel lekker. Ik hoop dat ASCI Peter Parker morgen fit is en dan proberen we zo goed mogelijk te springen.”
Alleen de Australiër Christopher Burton slaagde erin (drie seconden) binnen de toegestane tijd van tien minuten en drie seconden te blijven. Opmerkelijk was dat hij dat deed als 86ste starter, waarmee hij aantoonde dat de bodem zich ondanks de regen prima had gehouden.

Ook tweevoudig Olympisch kampioen (1984 en 1988) én winnaar in  Boekelo (1989 en 1998) Mark Todd kan nog profiteren als de vier concurrenten die hem voorgaan allen tenminste een balk laten vallen en hij zelf foutloos blijft. In dat geval is de Nieuw-Zeelander de eerste in de in 1971 begonnen historie van Military Boekelo-Enschede, die voor de derde keer de beste is.

Met een tweede plaats achter Mark Todd was recorddeelnemer Eddy Stibbe in 1998 het dichtst bij een Nederlandse zege in Boekelo. Tim Lips en Alice Naber (op de foto hiernaast met links naast zich bondscoach Bettina Hoy) kijken uit naar de slotdag, waarop Lips natuurlijk afhankelijk is van een of meer fouten van Tim Price en Alex Hua Tian en Naber ook nog moet hopen op een misser van de als vierde geklasseerde Fransman Alexis Goury met Trompe l'Oeil d'Emery. Koploper Price gaf tijdens de persconferentie na afloop van de cross aan vol vertrouwen te zijn. “Cekatinka kan goed springen. Maar een dag na de cross moet je altijd maar weer afwachten hoe zo’n paard er voor staat. Ik hoop dat ze morgen gezond is en dan gaan we aan het springen beginnen als het laatste stukje van een mooie klus.”

Bondscoach is trots
Acht van de negen Nederlandse combinaties reden de cross uit en dat is net als de plaatsen drie en vier in de tussenstand een bijzonder goed resultaat. Na Tim Lips en Alice Naber-Lozeman, die met haar tweede paard ACSI Zamzam de eindstreep niet haalde, staat de in Boekelo debuterende Sanne de Jong met haar achtjarige paard Enjoy op de derde plaats in de tussenstand van het Nederlands kampioenschap. De jonge combinatie reed de cross zonder hindernisfouten en is 44ste in de tussenstand van de military. “Ik ben heel trots op de Nederlandse ruiters. Tim en Alice hebben vandaag super gereden. De anderen hebben als jonge ruiters veel geleerd. Ik verwacht veel van deze groep in de toekomst”, liet bondscoach Bettina Hoy weten tijdens de persconferentie.”

In het landenklassement gaat Nieuw-Zeeland aan de leiding. Nederland staat voorlopig zesde plaats.
Vele tienduizenden toeschouwers trotseerden de regen en de modder en zagen dat 77 van de 98 combinaties de cross uitreden. Morgen wordt Military Boekelo afgesloten met het springen.

ussenstand Military Boekelo na dressuur en crosscountry
1) Tim Price (Nwz) met Cekatinka 43,70 strafpunt 
2) Alex Hua Tian (Chi) met Don Geniro 44,10
3) Tim Lips met Bayro 45,50  
4) Alice Naber-Lozeman met ACSI Peter Parker 46,20
5) Sir Mark Todd (Nwz) met McClaren 46,70
44) Sanne de Jong met Enjoy 78,80
51) Theo van de Vendel met Zindane 83,10
62) Renske Kroeze met Henri Z 96,40
64) Jan van Beek met Diamond Lancer 102,50
69) Althea Bleekman met Dasj, 113 strpnt
74) Jordy Wilken met Chapeau Spirit, 138,9 strpnt

Tussenstand finale FEI Nations Cup
1) Nieuw-Zeeland 152,90
2) Duitsland 166.30
3) Australie 183.70
6) Nederland 221.40

Tussenstand Nederlands kampioenschap
1) Tim Lips met Bayro 45,50
2) Alice Naber-Lozeman met ACSI Peter Parker 46,20
3) Sanne de Jong (Aalsmeer) met Enjoy 78,80

Uitslagen en stand

 

Meer Military Boekelo

BOEKELO – Tim Lips schreef zondag net geen geschiedenis. De 33-jarige Brabander kon de boeken ingaan als eerste Nederlander, die erin slaagde de... (14-10-2018)
BOEKELO – Tim Lips heeft ook na de crosscountry nog alle kans om zich zondag als eerste Nederlander in de 48-jarige geschiedenis van de Military... (13-10-2018)
BOEKELO – Alice Naber-Lozeman hield vrijdag een gemengd gevoel over aan haar dressuurproef met ACSI Peter Patrker NOP op de tweede dag van Military... (12-10-2018)
BOEKELO – Tim Lips zette vrijdag met een zeer overtuigend optreden in de dressuur zijn streven om als eerste Nederlander de Military Boekelo-Enschede... (11-10-2018)
BOEKELO – Andrew Heffernan begint donderdag als eerste Nederlandse deelnemer aan de dressuur tijdens de 48ste editie van Military Boekelo-Enschede.... (11-10-2018)
BOEKELO – De 48ste editie van de internationale military Boekelo-Enschede wordt de laatste met Sue Benson als parcoursbouwer. De 67-jarige Engelse is... (09-10-2018)
BOEKELO - De overwinning van Tim Price in Military Boekelo-Enschede was er een met een sterk Twents tintje. Zijn tienjarige bruine KWPN-merrie... (09-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips deed zondagmiddag alles wat in zijn vermogen lag om te proberen als eerste Nederlander in de geschiedenis de Military Boekelo-... (08-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips en Alice Naber hebben zondagmiddag een concurrent minder in de jacht op de zege van de 47ste editie van Military Boekelo-Enschede... (08-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips bezet na de dressuur met Bayro de tweede plaats in het klassement van Military Boekelo-Enschede. Daarmee gaat de combinatie ook... (07-10-2017)
BOEKELO – Het venijn van de eerste dressuurdag tijdens de 47ste editie van Military Boekelo-Enschede zat donderdag in de staart. Als laatste van... (06-10-2017)
BOEKELO – De Engelsman Matthew Heath begint donderdagochtend om 09.00 uur met zijn paard Colley Lux als eerste starter aan de dressuur tijdens de... (04-10-2017)
BOEKELO – Military Boekelo-Enschede staat aan de vooravond van een nieuw begin op ‘oale groond’. In het Teesinkbos wordt nog volop gewerkt aan de... (28-09-2017)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft zich voor de vierde keer op rij verzekerd van de nationale titel eventing. De amazone kon al niet meer worden... (09-10-2016)
BOEKELO – Drie deelnemers van de Military Boekelo werden zaterdag per ambulance naar het ziekenhuis in Enschede vervoerd. Ze raakten alle drie gewond... (09-10-2016)
BOEKELO – Het leek er zaterdag lang op dat twee tweevoudig winnaars van Military-Boekelo de slotdag zouden ingaan als de belangrijkste kandidaten... (08-10-2016)
BOEKELO - Ook tijdens de internationale Military Boekelo Enschede werd het ondubbelzinnig duidelijk dat de Nederlandse beoefenaren van deze tak van... (07-10-2016)
BOEKELO - De vijf Nederlandse ruiters die op de eerste dag van de Military Boekelo Enschede de dressuurring binnenreden hebben geen grootse indruk... (06-10-2016)
BOEKELO – Op de startlijst van de Military Boekelo-Enschede staan na de veterinaire inspectie van woensdag de namen van 94 combinaties uit veertien... (05-10-2016)
BOEKELO - Military Boekelo-Enschede komt volgend jaar were thuis Het evenement dat jaarlijks meer dan 60.000 bezoekers trekt en een van de grootste... (30-09-2016)