TIM LIPS DERDE, ALICE NABER VIERDE NA CROSSCOUNTRY

Twee kansen op unieke zege Oranje

×

Foutmelding

Deprecated function: Function create_function() is deprecated in views_php_handler_filter->php_post_execute() (regel 82 van /var/www/vhosts/hippischtwente.nl/httpdocs/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_filter.inc).

BOEKELO – Ook na het tweede onderdeel is de kans niet denkbeeldig dat voor het eerst in de rijke geschiedenis van Military Boekelo-Enschede een Nederlandse combinatie als winnaar wordt gehuldigd. Met een puik optreden in de crosscountry van zaterdag verzekerden Tim Lips (derde) en Alice Naber-Lozeman (vijfde) zich van een hoge klassering in de rangschikking met alleen nog het afsluitende springen op zondag te gaan. De nadelige marge met leider Tim Price uit Nieuw-Zeeland en de Chinees Alex Hua Tian is minder dan een springfout.

Vooral de uithoudingsproef van Alice Naber met haar vijftienjarige ACSI Peter Parker was er een om in te lijsten. Ze bleef slechts twee tellen boven de ideale tijd van tien minuten en drie seconden in de cross. Alleen Nieuw-Zeelander Tim Price deed het beter met de tienjarige bruine merrie Cekatinka, die na exact tien minuten door de finish kwam. Tim Lips moest met zijn elfjarige schimmelruin Byro (v. Casantos) 6,40 strafpunt accepteren voor de zestien seconden die hij ten opzichte van het optimale schema moest inleveren. Ondanks zijn knappe prestatie zakte hij een plekje in de tussenstand na zijn tweede plaats in de dressuur.
De terugblik van Tim Lips: “Ik wist dat ik aan de leiding kon komen als ik een snelle cross zou rijden. Misschien ging ik daardoor wel wat te voortvarend van start. Daardoor had ik aan het begin wat te weinig controle. Maar Bayro is gelukkig al zo ervaren dat hij precies weet waar de vlaggen staan. Hij loste het heel goed voor me op. Na de watercombinatie lag ik dik twintig seconden achter op mijn schema. Maar ondanks de modder ging Bayro daarna heel gemakkelijk verder. Ik heb tot het eind goed door kunnen rijden. Dat is me erg meegevallen.”

'Peter Parker liep fantastisch'
Alice Naber keek eveneens tevreden terug op haar optreden tijdens de crosscountry. De amazone die haar vijfde nationale titel op rij kan veroveren: “Peter Parker liep fantastisch. Hij ging maar twee seconden over de toegestane tijd. Daar ben ik heel trots op. Het gevoel was soms iets minder door de snelheid, dan rijd je niet heel lekker. Ik hoop dat ASCI Peter Parker morgen fit is en dan proberen we zo goed mogelijk te springen.”
Alleen de Australiër Christopher Burton slaagde erin (drie seconden) binnen de toegestane tijd van tien minuten en drie seconden te blijven. Opmerkelijk was dat hij dat deed als 86ste starter, waarmee hij aantoonde dat de bodem zich ondanks de regen prima had gehouden.

Ook tweevoudig Olympisch kampioen (1984 en 1988) én winnaar in  Boekelo (1989 en 1998) Mark Todd kan nog profiteren als de vier concurrenten die hem voorgaan allen tenminste een balk laten vallen en hij zelf foutloos blijft. In dat geval is de Nieuw-Zeelander de eerste in de in 1971 begonnen historie van Military Boekelo-Enschede, die voor de derde keer de beste is.

Met een tweede plaats achter Mark Todd was recorddeelnemer Eddy Stibbe in 1998 het dichtst bij een Nederlandse zege in Boekelo. Tim Lips en Alice Naber (op de foto hiernaast met links naast zich bondscoach Bettina Hoy) kijken uit naar de slotdag, waarop Lips natuurlijk afhankelijk is van een of meer fouten van Tim Price en Alex Hua Tian en Naber ook nog moet hopen op een misser van de als vierde geklasseerde Fransman Alexis Goury met Trompe l'Oeil d'Emery. Koploper Price gaf tijdens de persconferentie na afloop van de cross aan vol vertrouwen te zijn. “Cekatinka kan goed springen. Maar een dag na de cross moet je altijd maar weer afwachten hoe zo’n paard er voor staat. Ik hoop dat ze morgen gezond is en dan gaan we aan het springen beginnen als het laatste stukje van een mooie klus.”

Bondscoach is trots
Acht van de negen Nederlandse combinaties reden de cross uit en dat is net als de plaatsen drie en vier in de tussenstand een bijzonder goed resultaat. Na Tim Lips en Alice Naber-Lozeman, die met haar tweede paard ACSI Zamzam de eindstreep niet haalde, staat de in Boekelo debuterende Sanne de Jong met haar achtjarige paard Enjoy op de derde plaats in de tussenstand van het Nederlands kampioenschap. De jonge combinatie reed de cross zonder hindernisfouten en is 44ste in de tussenstand van de military. “Ik ben heel trots op de Nederlandse ruiters. Tim en Alice hebben vandaag super gereden. De anderen hebben als jonge ruiters veel geleerd. Ik verwacht veel van deze groep in de toekomst”, liet bondscoach Bettina Hoy weten tijdens de persconferentie.”

In het landenklassement gaat Nieuw-Zeeland aan de leiding. Nederland staat voorlopig zesde plaats.
Vele tienduizenden toeschouwers trotseerden de regen en de modder en zagen dat 77 van de 98 combinaties de cross uitreden. Morgen wordt Military Boekelo afgesloten met het springen.

ussenstand Military Boekelo na dressuur en crosscountry
1) Tim Price (Nwz) met Cekatinka 43,70 strafpunt 
2) Alex Hua Tian (Chi) met Don Geniro 44,10
3) Tim Lips met Bayro 45,50  
4) Alice Naber-Lozeman met ACSI Peter Parker 46,20
5) Sir Mark Todd (Nwz) met McClaren 46,70
44) Sanne de Jong met Enjoy 78,80
51) Theo van de Vendel met Zindane 83,10
62) Renske Kroeze met Henri Z 96,40
64) Jan van Beek met Diamond Lancer 102,50
69) Althea Bleekman met Dasj, 113 strpnt
74) Jordy Wilken met Chapeau Spirit, 138,9 strpnt

Tussenstand finale FEI Nations Cup
1) Nieuw-Zeeland 152,90
2) Duitsland 166.30
3) Australie 183.70
6) Nederland 221.40

Tussenstand Nederlands kampioenschap
1) Tim Lips met Bayro 45,50
2) Alice Naber-Lozeman met ACSI Peter Parker 46,20
3) Sanne de Jong (Aalsmeer) met Enjoy 78,80

Uitslagen en stand

 

Meer Military Boekelo

BOEKELO – Na een zinderende ontknoping werd de Duitse Sophie Leube, die met de elfjarige bruine merrie Jadore Moi (v. Conthargos) al vanaf de... (10-10-2021)
BOEKELO – Het was zondagochtend nog even spannend of Tim Lips met zijn elfjarige bruine merrie Lady Chin van ’t Moerven (v. Lord Chin) zou mogen... (10-10-2021)
BOEKELO – Met twaalf foutloze combinaties binnen de tijd werd tijdens de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo-Enschede een hogere... (09-10-2021)
BOEKELO – De Military Boekelo-Enschede krijgt een ongekend spannende apotheose. Na de crosscountry staan liefst zes combinaties met het afsluitende... (09-10-2021)
BOEKELO – De Fransman Benjamin Massie vertrok zaterdag om 11.00 uur met Climaine de Cacao als eerste starter vertrokken voor de crosscountry van de... (09-10-2021)
BOEKELO - Dé verrassing van de tweede dressuurdag tijdens Military Boekelo-Enschede kwam vrijdag van de 49-jarige Willemina van der Goes-Petter. De... (08-10-2021)
BOEKELO – Edith Howard, in het verleden jarenlang wedstrijdsecretaresse van Military Boekelo-Enschede, had donderdag een leuke verrassing in petto... (08-10-2021)
BOEKELO – De gemeente Enschede heeft de jubilerende Military Boekelo-Enschede de Enschede Penning toegekend. De pas aangetreden waarnemend... (08-10-2021)
BOEKELO – Tim Lips bezorgde zichzelf donderdag een aardig verjaardagscadeautje. De 36 jaar geworden Brabander staat na de eerste dag van de dressuur... (07-10-2021)
BOEKELO – Alle paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire inspectie werden fit genoeg bevonden voor de 49ste editie van Military... (06-10-2021)
BOEKELO - De vijftigste editie van de Military Boekelo-Enschede, die van 7 tot 10 oktober in het schitterende Twentse coulisselandschap rond Boekelo... (30-09-2021)
HAGEN/OPGLABBEEK – Thijmen Vos en Wilton Porter boekten de afgelopen dagen fraaie zeges tijdens concoursen in respectievelijk het Duitse Hagen en het... (12-06-2021)
USSELO – In zijn woning in Usselo is woensdag Joop Melching, voormalig voorzitter van de organisatie van Miltary Boekelo-Enschede, op 91-jarige... (25-02-2021)
BOEKELO -  De vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede, die gepland stond van 1 tot en met 4 oktober 2020, gaat niet door. Het bestuur heeft... (14-05-2020)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
BOEKELO – Het venijn zat bij Military Boekelo-Enschede weer eens in de staart. De Duitse Sandra Auffahrt kon als laatste starter in de springproef... (13-10-2019)
BOEKELO – Voor de Nederlandse eventingploeg is de Olympische droom vervlogen. Al in de tweede rit van de crosscountry kreeg TeamNL tijdens de... (12-10-2019)
BOEKELO - De dag na de crosscountry van 2018 klonk voor Adrian Ditcham het startsein in zijn rol als nieuwe crossdesigner van Military Boekelo-... (11-10-2019)
BOEKELO – De tweede dag van de dressuur tijdens de Military Boekelo-Enschede heeft vrijdag zoals verwacht weinig veranderd in de top van het... (11-10-2019)
BOEKELO – Nederland moet in de crosscountry van zaterdag en de afsluitende springploeg op zondag een lichte achterstand wegwerken tegen de Belgen om... (10-10-2019)