OLYMPISCH KAMPIOEN MICHAEL JUNG EERSTE STARTER IN DRESSUUR

Tim Lips reserve voor team Oranje

×

Foutmelding

Deprecated function: Function create_function() is deprecated in views_php_handler_filter->php_post_execute() (regel 82 van /var/www/vhosts/hippischtwente.nl/httpdocs/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_filter.inc).

BOEKELO – Regerend Olympisch kampioen Michael Jung gaat donderdag met FischerRocana FST om 9.30 uur als eerste van start in de 49ste editie van Military Boekelo-Enschede.

De Duitse wereldtopper komt dezelfde dag ook als laatste starter in actie met zijn tweede paard Creevagh Cooley en rijdt vrijdag zelfs nog voor de derde keer, dan met Highlighter. Meteen na de eerste rit van Jung is het de beurt aan de eerste vertegenwoordiger van Oranje, Andrew Heffernan met Gideon. De in Engeland woonachtige Heffernan wordt in TeamNL bijgestaan door Merel Blom met Ceda (startnummer 14) en de in België residerende Raf Kooremans met Dimitri (26).

De landenwedstrijd tijdens het CCIO Boekelo-Enschede wordt verreden onder de reglementen van de FEI, waarin het nieuwe Olympic format van toepassing is. Dat houdt in dat de teams bestaan uit nog maar drie ruiters en een reserve. Mocht een van de drie teamcombinaties van deelname worden uitgesloten voor het springen als gevolg van een eliminatie in de cross, het vrijwillig beëindigen van de wedstrijd dan wel de veterinaire keuring voorafgaande aan het afsluitende springparcours, dan kan deze ruiter worden vervangen door de reserveruiter.

Te zwaar zo kort na EK
Tim Lips (bovenste foto), die woensdag de niet fitte Eclips al moest afmelden voor Boekelo, bood Bayro wel aan voor de eerste veterinaire keuring, maar zal hem niet aan de start brengen van de dressuur en uithoudingsproef. Hij vindt een volledige wedstrijd zes weken na het EK te zwaar voor zijn viervoeter.
Zou een van de drie Nederlandse combinaties de uithoudingsproef niet beëindigen, dan kunnen Tim Lips en Bayro toch van start gaan vootr het team van bondscoach Bettina Hoy (rechts) in het afsluitende springparcours om op die wijze een klassering bij de equipes zeker te stellen.

Wordt tijdens de dressuurproef een teamruiter uit de wedstrijd genomen, dan krijgt het team 100 strafpunten. De combinatie mag dan wel in de cross van start gaan. Wanneer tijdens de crosscountry een teamruiter uit de wedstrijd genomen, dan krijgt het team 200 strafpunten. Deze combinatie mag dan wel in springen van start gaan. Het inzetten van een reserveruiter kost een equipe nog eens 20 strafpunten extra.

Omdat Lips, individueel al zeker van een Olympisch ticket, niet in de dressuur en crosscountry van start gaat, is al op voorhand zeker dat de Brabander zijn nationale titel op Twentse bodem niet zal behouden. Ook de nummer twee van vorig jaar, Sanne de Jong, is er dit keer niet bij.

Niet aan de boom
De formatie van bondscoach Bettina Hoy-Overesch moet voor de Belgen en Zwitsers eindigen om de laatste kans op een Olympisch ticket te grijpen. De tweevoudig winnares van ‘Boekelo’ heeft ondanks diverse tegenslagen niet de hoop opgegeven. “Ik denk niet dat we gelijke kansen hebben als België en Zwitserland om naar Tokyo te gaan. Maar het wordt er allemaal niet gemakkelijker op. Er komt ook geluk bij kijken en wij hebben dit jaar al ontzettend veel pech gehad. De paarden groeien helaas niet aan de boom. Japan heeft de laatste twee jaar vijf of zes miljoen geïnvesteerd om volgend jaar een kans op een medaille te maken. Wij hebben de sponsors niet die een paard van drie of vier ton willen kopen.”

De eventing in ons land zit volgens Bettina Hoy (foto) in het zelfde hoekje als de springruiters. “Op belangrijke momenten hebben we niet de juiste paarden fit. Of dat frustrerend is? Ja, totaal. We hebben echt goede ruiters, maar andere landen kunnen meer paarden uitzoeken dan wij. Als je ziet wat er in Engeland loopt, dat zijn voor dertig procent paarden van het KWPN. Maar in Nederland zou men meer bereid moeten zijn er meer hier te houden. Dat hoeft niet eens in grote aantallen. Zelf heb ik ook nooit drie of vier paarden tegelijk voor de top gehad.”

Van vreugde of frustratie
De druk zit er hoe dan ook vol op bij Oranje, dat is duidelijk. Bettina Hoy-Overesch tot slot: "Voor de tv is dit spannend, maar ik had het liever anders gezien en was liever al zeker van plaatsing voor de Spelen geweest. Nu is het afwachten of we zondag dronken worden van vreugde of van frustratie...”

In totaal zijn 98 combinaties in de race voor de zege. Twee daarvan werden tijdens de veterinaire inspectie van donderdag pas na een herkeuring toegelaten. Dat waren de Nederlandse amazone Janneke Boonzaaijer met ACSI Champ de Tailleur (foto onder) en Leonidas van de Ier Padraig McCarthy.

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

 

Meer Military Boekelo

BOEKELO – Na een zinderende ontknoping werd de Duitse Sophie Leube, die met de elfjarige bruine merrie Jadore Moi (v. Conthargos) al vanaf de... (10-10-2021)
BOEKELO – Het was zondagochtend nog even spannend of Tim Lips met zijn elfjarige bruine merrie Lady Chin van ’t Moerven (v. Lord Chin) zou mogen... (10-10-2021)
BOEKELO – Met twaalf foutloze combinaties binnen de tijd werd tijdens de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo-Enschede een hogere... (09-10-2021)
BOEKELO – De Military Boekelo-Enschede krijgt een ongekend spannende apotheose. Na de crosscountry staan liefst zes combinaties met het afsluitende... (09-10-2021)
BOEKELO – De Fransman Benjamin Massie vertrok zaterdag om 11.00 uur met Climaine de Cacao als eerste starter vertrokken voor de crosscountry van de... (09-10-2021)
BOEKELO - Dé verrassing van de tweede dressuurdag tijdens Military Boekelo-Enschede kwam vrijdag van de 49-jarige Willemina van der Goes-Petter. De... (08-10-2021)
BOEKELO – Edith Howard, in het verleden jarenlang wedstrijdsecretaresse van Military Boekelo-Enschede, had donderdag een leuke verrassing in petto... (08-10-2021)
BOEKELO – De gemeente Enschede heeft de jubilerende Military Boekelo-Enschede de Enschede Penning toegekend. De pas aangetreden waarnemend... (08-10-2021)
BOEKELO – Tim Lips bezorgde zichzelf donderdag een aardig verjaardagscadeautje. De 36 jaar geworden Brabander staat na de eerste dag van de dressuur... (07-10-2021)
BOEKELO – Alle paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire inspectie werden fit genoeg bevonden voor de 49ste editie van Military... (06-10-2021)
BOEKELO - De vijftigste editie van de Military Boekelo-Enschede, die van 7 tot 10 oktober in het schitterende Twentse coulisselandschap rond Boekelo... (30-09-2021)
HAGEN/OPGLABBEEK – Thijmen Vos en Wilton Porter boekten de afgelopen dagen fraaie zeges tijdens concoursen in respectievelijk het Duitse Hagen en het... (12-06-2021)
USSELO – In zijn woning in Usselo is woensdag Joop Melching, voormalig voorzitter van de organisatie van Miltary Boekelo-Enschede, op 91-jarige... (25-02-2021)
BOEKELO -  De vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede, die gepland stond van 1 tot en met 4 oktober 2020, gaat niet door. Het bestuur heeft... (14-05-2020)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
BOEKELO – Het venijn zat bij Military Boekelo-Enschede weer eens in de staart. De Duitse Sandra Auffahrt kon als laatste starter in de springproef... (13-10-2019)
BOEKELO – Voor de Nederlandse eventingploeg is de Olympische droom vervlogen. Al in de tweede rit van de crosscountry kreeg TeamNL tijdens de... (12-10-2019)
BOEKELO - De dag na de crosscountry van 2018 klonk voor Adrian Ditcham het startsein in zijn rol als nieuwe crossdesigner van Military Boekelo-... (11-10-2019)
BOEKELO – De tweede dag van de dressuur tijdens de Military Boekelo-Enschede heeft vrijdag zoals verwacht weinig veranderd in de top van het... (11-10-2019)
BOEKELO – Nederland moet in de crosscountry van zaterdag en de afsluitende springploeg op zondag een lichte achterstand wegwerken tegen de Belgen om... (10-10-2019)