Tim Lips negende na eerste dag

BOEKELO - Tim Lips staat na de eerste dag van het onderdeel dressuur tijdens de 43ste editie van Military Boekelo-Enschede negende in het voorlopige klassement. Lips werd vrijdag voor zijn optreden met de zeventienjarige Concrex Oncarlos (foto) beloond met 44,40 minuspunten en was daarmee veruit de beste Nederlander van de vier die in actie kwamen. 

Florinoor Hoogland, net als Lips lid van de Oranje-equipe, staat met Captain Henessy 39ste (56,60), Merel Blom met Sagnol 42ste (57,80) en Nynke Sminia met Moosroodnoot 43ste (58.00) nadat 54 deelnemers in actie waren gekomen. Vrijdag komen er nog vijftig combinaties in de ring.

Tim Lips was niet tevreden over zijn optreden met Concrex Oncarlos in het eerste onderdeel van de military Boekelo-Enschede. "Ik wilde graag eens helemaal vooraan meestrijden in deze wedstrijd. Zoveel edities van deze military heeft Oncarlos niet meer te gaan. Ik denk dat mijn score van 44,40 daarvoor niet toereikend is", vertelde Lips direct nadat hij de dressuurring had verlaten.

Verrassend in de tussenstand na de helft van de deelnemers is dat de Japanner Kenki Sato aan de leiding gaat, voor regerend Olympisch, wereld- en Europees kampioen Michael Jung, bij wie Sato traint. In de Royal ten Cate Nations Cup wedstrijd, waarin twaalf landenteams van start gaan, neemt Duitsland de eerste plaats in, gevolgd door Frankrijk. Nederland staat op een voorlopige vijfde plek.
 
Een paar minuten na zijn rit relativeerde Tim Lips zijn prestatie alweer. "Bij het halthouden stond Oncarlos niet helemaal vierkant en ook in het uitstrekken hebben we puntjes laten liggen. Vooral het uitstrekken in draf en galop had sterker getoond kunnen worden. Weet je, ik had hier verschrikkelijk graag de beste proef uit onze loopbaan neer willen zetten en dat is niet gelukt en daar ben ik teleurgesteld over. Aan de andere kant mag ik dik tevreden zijn met de waardering die we hebben gekregen".
 
Van de Nederlandse deelnemers reed Florinoor Hoogland met Captain Henessy als eerste de dressuurring binnen. Na afloop van haar rit was Florinoor gematigd tevreden. "Tijdens de dressuur probeer ik altijd de middenweg te bewandelen om daardoor fouten te vermijden. Dat lukte, maar daarmee had de proef wel iets expressiever mogen zijn. De changementen blijven voor mijn paard lastig. We zijn al twee jaar daarop aan het oefenen, maar hij blijft het moeilijk vinden", aldus Hoogland, die ook in het Poolse Strzegom deel uitmaakte van het Nederlandse team.

"Dit is de tweede maal dat ik in het Nederlandse team zit. Over mijn prestatie was ik redelijk tevreden. Ik hoop dat ik deze keer zonder fouten in de cross naar de eindstreep kan rijden, in Polen liep ik tegen een weigering aan. De cross in Boekelo heb ik gisteren voor het eerst gelopen en mijn eerste indruk was dat het een faire en mooi gebouwde cross is. Hindernis zeven is de eerste lastige combinatie en ik hoop dat ik mijn paard voldoende onder controle heb om niet in de problemen te komen".
 
De 33-jarige Nynke Sminia komt aan de start met de al negentienjarige Moosroodnoot, het oudste paard dat aan deze editie van de Military Boekelo-Enschede deelneemt. Na haar rit was Sminia zeer tevreden. "Toen we rond de dressuurring reden wond Moosroodnoot zich even op, maar ik kon die spanning ook weer snel af laten vloeien. Voor mijn gevoel deed Moosroodnoot heel goed haar best en lieten we een mooie en frisse proef zien. De changementen blijven voor mijn paard moeilijk, maar in het schouderbinnenwaarts en in de beide staponderdelen hebben we volgens mij goed gescoord. Ik ben vooral blij met die  laatste twee onderdelen, want daarin wil Moosroodnoot het nog wel eens laten afweten."

Voor Nederland was Merel Blom met Sagnol de laatste combinatie die op de eerste dag in actie kwam. Tijdens de slangenvolte schrok Sagnol plotsklaps ergens van en het kostte Blom even moeite om de draad weer op te pakken. "Naar mijn idee waren we bezig een fijne proef neer te zetten voordat Sagnol schrok. Daarna bleef hij de ene wissel na de andere maken en dat kostte een karrenvracht aan punten. Tot dat moment kon ik er fijn aan blijven rijden en ook nadien lukte het weer goed en ik ben vooral blij dat Sagnol zich zo goed herstelde na de mislukte slangenvolte", aldus Blom. Opvallend bij deze combinatie waren de constant mooie aanleuning en de goed gesprongen wissels.
(m.m.v. KNHS)

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

REACTIE TIM LIPS OP VIDEO

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)