ENGELSE PARCOURSBOUWER DRAAGT NA NEGENTIEN EDITIES TAAK OVER AAN ADRIAN DITCHAM

Sue Benson zwaait af in Boekelo

BOEKELO – De 48ste editie van de internationale military Boekelo-Enschede wordt de laatste met Sue Benson als parcoursbouwer. De 67-jarige Engelse is al voor de negentiende keer verantwoordelijk voor de hindernissen van het klassieke evenement. Ze draagt haar taak met ingang van 2019 over aan haar landgenoot Adrian Ditcham.

Military Boekelo-Enschede staat op de agenda van donderdag 11 tot en met zondag 14 oktober. De veterinaire keuring is als altijd op de woensdag ervoor. Op donderdag en vrijdag staat vervolgens de dressuur gepland. Zaterdag is de drukste en meest spectaculaire dag met de crosscountry. Zondag wordt afgesloten met de tweede keuring voor de paarden en het springen. Bij het evenement hebben internationale topsport, business en pleasure elkaar gevonden. Behalve de winst in de individuele wedstrijd staan ook het Nederlands kampioenschap eventing de winst in de finale van de prestigieuze FEI Nations Cup op het spel.

Military Boekelo Enschede trekt jaarlijks rond de 50.000 bezoekers naar het Twentse land. Mooie sport in de prachtige natuur, gecombineerd met een zeer uitgebreid en divers randprogramma, maken het evenement uniek.

Veel hoger plan
Vorig jaar moest het hoofdterrein door de komst van een snelweg noodgedwongen flink op de schop. Dat pakte op verschillende fronten heel goed uit, maar gaf ook zo hier en daar wat problemen. Voorzitter Robert Zandstra (rechts) vertelt daarover; "We hebben na vorig jaar niet stilgezeten. Al tijdens de wedstrijd bleek een aantal gemaakte keuzes in de praktijk niet uit te pakken als voorzien. Enerzijds logisch, anderzijds hadden we sommige zaken mogelijk kunnen voorzien. De verhuizing is zeer ingrijpend geweest, maar heeft onze wedstrijd ook naar een veel hoger plan getild. We hebben er daarom keihard op ingezet om dit jaar de vorige editie te overtreffen."

Military Boekelo kan zich sportief gezien ook dit jaar weer opmaken voor een keur aan internationale topruiters afkomstig uit twaalf verschillende landen. Boekelo staat garant voor vijf dagen hippische topsport die mede mogelijk wordt gemaakt door de inzet van ruim 1.500 vrijwilligers.

Nederlands kampioenschap
Al jaren maakt het Nederlands kampioenschap eventing onderdeel uit van Military Boekelo en dat is ook dit jaar niet anders. De top drie van het NK van vorig jaar is ook dit jaar weer van de partij. Het podium werd toen bezet door Tim Lips, Alice Naber-Lozeman en Sanne de Jong. Regerend kampioen Tim Lips (onderste foto) werd in 2017 tweede in de internationale wedstrijd, dit jaar rijdt hij niet alleen zijn topper Bayro, maar komt hij ook met de 9-jarige Eclips aan de start.

Meervoudig Nederlands kampioene Alice Naber moest in 2017 genoegen nemen met zilver, maar zal met haar trouwe ACSI Peter Parker NOP zeker een gooi doen naar de titel. Ook KNHS Talententeamlid Sanne de Jong heeft met haar 9-jarige Enjoy Boekelo weer op de planning staan.

Een kanshebber voor het podium is zeker ook Merel Blom. Enkele weken geleden was deze amazone op het WK in het Amerikaanse Tryon op plaats zestien de beste Nederlander, in Boekelo komt ze met twee van haar jongere paarden aan de start.
Behalve deze ruiters komt ook de in Engeland gevestigde, maar over een Nederlands paspoort beschikkende Andrew Heffernan over. Verder staan voor Nederland Jordy Wilken en de in Boekelo debuterende Laura Hoogeveen en Joyce van de Kuilen op de startlijst.

FEI Nations Cup
Niet alleen het individuele klassement is belangrijk bij Military Boekelo. Als finale van de FEI Nations Cup is ook de landenwedstrijd goed bezet. Deze mondiale teamstrijd bestaat uit acht wedstrijden met de afsluiting in Boekelo. In totaal verschijnen er tien landen met een volledig team aan de start. Frankrijk heeft nu een minimale voorsprong van tien0 punten op Engeland en deze twee toplanden zullen in Boekelo uitmaken wie er met de winst vandoor gaat. Nederland heeft dit jaar slechts aan twee wedstrijden uit de reeks deelgenomen. In het Franse Haras du Pin werd wel een knappe tweede plaats behaald, maar dat is onvoldoende om een rol van betekenis in de wedstrijdserie te kunnen spelen.

KNHS-Schaap en Citroen Eventing Cup
Voor de Nederlandse eventers is er ook de afsluiting van de KNHS-Schaap en Citroen Eventing Cup. Deze wedstrijden reekswordt verreden over alle internationale Nederlandse ventingwedstrijden met als afsluiting Military Boekelo. Tim Lips gaat met Eclips aan de leiding van deze competitie die als belangrijk doel heeft de eventingsport in Nederland te promoten. 

Tijdschema Military Boekelo Enschede*
Woensdag 10 oktober              14.00 uur eerste veterinaire keuring
Donderdag 11 oktober              09.00 tot 17.00 uur dressuur
Vrijdag 12 oktober                     09.00 tot 16.30 uur dressuur
Zaterdag13 oktober                  09.00 tot 16.30 uur crosscountry
Zondag14 oktober                    09.00 uur tweede veterinaire keuring
                                                    11.00 uur start springen
                                                    16.00 uur huldigingen
* Het tijdschema is onder voorbehoud. Na de veterinaire keuring op 10 oktober wordt het definitief gemaakt.

Meer informatie op www.military-boekelo.nl

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)