Oranje weer achterop in dressuur

BOEKELO - Ook tijdens de internationale Military Boekelo Enschede werd het ondubbelzinnig duidelijk dat de Nederlandse beoefenaren van deze tak van de paardensport veel moeite hebben met het onderdeel dressuur. Elaine Pen, Nederlands kampioen in 2012 en lid van het bronzen WK-team in Caen 2014, leverde met Dostowjeski van het Nederlandse tiental de beste prestatie met een voorlopige 27ste plaats in de rangschikking.

De koppositie van de Britse Isabelle Innes Ker kwam op de tweede dag niet in gevaar. Toch leek het er even op dat de Amerikaanse Lauren Kieffer met Meadowbrook’s Scarlett als laatste starter van de tweede dag roet in het eten van de Engelse zou strooien. Uiteindelijk strandde de Amerikaanse op 0,1 punt achterstand van Lady Roxburghe, zoals de adellijke naam van Ker luidt.

De Australiër Paul Tapner zakte met Bonza King of Rouges naar de derde plaats en op de vierde plaats staat nu tweevoudig Olympisch kampioen Mark Todd uit Nieuw-Zeeland met de negenjarige Kiltubrid Rhapsody. Met vier Australische combinaties in de top zes is het logisch dat de ruiters uit Down Under aan de leiding gaan in de landenwedstrijd, voor Duitsland en de Britten.

Tien Nederlandse combinaties in plaats van elf strijden nog om de Nederlandse titel, want Jan van Beek trok Diamond Dancer terug na de dressuur omdat zijn paard niet helemaal topfit bleek te zijn. Elaine Pen gaat aan de leiding in het NK met Dostowjeski, voor Alice Naber-Lozeman met Coral Estate Curaçao.

Tim Lips is derde met Keyflow derde staat. Lips, die vrijdag 31 jaar werd, had mogelijk gehoopt dat de jury hem als presentje voor zijn verjaardag hoog zou waarderen met Brent, waarmee hij vrijdag van start ging. Die hoop bleek ijdel, want hij vond zichzelf terug op de 57ste plaats. 

De cross wordt in zijn algemeenheid als technisch lastig beoordeeld, maar lijkt beter te rijden te zijn dan ooit tevoren. Waren vroeger de akkers van Boekelo nog wel eens doorweekt van de regen in de voorafgaande weken, nu zijn de weiden en akkers kurkdroog. Zo droog zelfs dat de beken die het Twentse coulisselandschap doorsnijden droog staan en dat er water aangevoerd moest worden om de watercombinatie van voldoende water te voorzien.

Daardoor is het voor het eerst in de 46-jarige historie van de military van Boekelo mogelijk dat dames op naaldhakken en gekleed in witte broeken de cross kunnen lopen.

De eerste deelnemer gaat op zaterdag om 10.00 uur van start in de cross. (Bron Military Boekelo)

TUSSENSTAND NA DRESSUUR

STARTLIJST CROSSCOUNTRY

Foto Sir Mark Todd met Kiltubrid Rhapsody van Jet Bonvanie/Kiek4Fun

Meer Military Boekelo

BOEKELO -  De vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede, die gepland stond van 1 tot en met 4 oktober 2020, gaat niet door. Het bestuur heeft... (14-05-2020)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
BOEKELO – Het venijn zat bij Military Boekelo-Enschede weer eens in de staart. De Duitse Sandra Auffahrt kon als laatste starter in de springproef... (13-10-2019)
BOEKELO – Voor de Nederlandse eventingploeg is de Olympische droom vervlogen. Al in de tweede rit van de crosscountry kreeg TeamNL tijdens de... (12-10-2019)
BOEKELO - De dag na de crosscountry van 2018 klonk voor Adrian Ditcham het startsein in zijn rol als nieuwe crossdesigner van Military Boekelo-... (11-10-2019)
BOEKELO – De tweede dag van de dressuur tijdens de Military Boekelo-Enschede heeft vrijdag zoals verwacht weinig veranderd in de top van het... (11-10-2019)
BOEKELO – Nederland moet in de crosscountry van zaterdag en de afsluitende springploeg op zondag een lichte achterstand wegwerken tegen de Belgen om... (10-10-2019)
BOEKELO – Regerend Olympisch kampioen Michael Jung gaat donderdag met FischerRocana FST om 9.30 uur als eerste van start in de 49ste editie van... (09-10-2019)
BOEKELO – Tim Lips schreef zondag net geen geschiedenis. De 33-jarige Brabander kon de boeken ingaan als eerste Nederlander, die erin slaagde de... (14-10-2018)
BOEKELO – Tim Lips heeft ook na de crosscountry nog alle kans om zich zondag als eerste Nederlander in de 48-jarige geschiedenis van de Military... (13-10-2018)
BOEKELO – Alice Naber-Lozeman hield vrijdag een gemengd gevoel over aan haar dressuurproef met ACSI Peter Patrker NOP op de tweede dag van Military... (12-10-2018)
BOEKELO – Tim Lips zette vrijdag met een zeer overtuigend optreden in de dressuur zijn streven om als eerste Nederlander de Military Boekelo-Enschede... (11-10-2018)
BOEKELO – Andrew Heffernan begint donderdag als eerste Nederlandse deelnemer aan de dressuur tijdens de 48ste editie van Military Boekelo-Enschede.... (11-10-2018)
BOEKELO – De 48ste editie van de internationale military Boekelo-Enschede wordt de laatste met Sue Benson als parcoursbouwer. De 67-jarige Engelse is... (09-10-2018)
BOEKELO - De overwinning van Tim Price in Military Boekelo-Enschede was er een met een sterk Twents tintje. Zijn tienjarige bruine KWPN-merrie... (09-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips deed zondagmiddag alles wat in zijn vermogen lag om te proberen als eerste Nederlander in de geschiedenis de Military Boekelo-... (08-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips en Alice Naber hebben zondagmiddag een concurrent minder in de jacht op de zege van de 47ste editie van Military Boekelo-Enschede... (08-10-2017)
BOEKELO – Ook na het tweede onderdeel is de kans niet denkbeeldig dat voor het eerst in de rijke geschiedenis van Military Boekelo-Enschede een... (07-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips bezet na de dressuur met Bayro de tweede plaats in het klassement van Military Boekelo-Enschede. Daarmee gaat de combinatie ook... (07-10-2017)
BOEKELO – Het venijn van de eerste dressuurdag tijdens de 47ste editie van Military Boekelo-Enschede zat donderdag in de staart. Als laatste van... (06-10-2017)