Nikolas Lindbäck eerste na dressuur

BOEKELO - De verrassende Japanner Kenki Sato heeft maar één dag mogen genieten van zijn leidende positie in de dressuur tijdens de 43ste editie van Military Boekelo-Enschede. Sato werd vrijdag door drie concurrenten gepasseerd. De Zweed Nikolas Lindbäck voert na het eerste onderdeel met Cendrillon het klassement aan met een score van 33,40 minuspunt. De Nieuw-Zeelandse Lizzie Brown volgt hem op de voet met Hentin Attorney General (33,40), de Engelse Kitty King bezet met Persimmon de derde plek (36,80). 

Kenki Sato begint zaterdag met Chippie (38,20) als vierde in dre rangschikking aan de uithoudingsproef. Hij gaat de Duitse wereldtoppers Dirk Schrade met Lord Lauries (38,60) en grote favoriet Michael Jung met Fischer Rocana FST (39.00) vooraf.

In de strijd om de Royal Ten Cate Nations Cup gaat Duitsland aan de leiding, voor Groot-Brittannië en Zweden. Nederland staat op een voorlopige negende plaats in dit klassement.

De Nederlandsers bleven achter bij het buitenlandse geweld. Tim Lips zakte met Concrex naar de twintigste positie (44,40) en staat met zijn tweede paard Wadolca (50,80) 56ste en daarmee derde in de nationale titelstrijd. Alice Naber is vooralsnog zijn belangrijkste tegenkandidaat voor het nationaal kampioenschap. Met Peter Parker was ze goed voor een waardering van 46,80 minuspunt en de 37ste stek in het klassement.

Terwijl de eerste dressuurdag onder stralende weersomstandigheden werd verreden, begon de vrijdag in Boekelo met een druilerige regen die uit het loodgrijze wolkendek viel en de hele dag aanhield. 
 
De Nederlandse fans hadden hun hoop gevestigd op Alice Naber-Lozeman, die met Peter Parker van start ging. Lang zag het er naar uit dat zij een zeer goede proef neer zou zetten, tot Peter Parker in de tweede slangenvolte een galopwissel sprong die niet gepland was. "Dit is voor het eerst dat Peter Parker deze fout maakt. Ik dacht dat ik hem goed genoeg in de tang had, maar toch ging het fout. Misschien was het mijn fout, maar ik had ook het gevoel dat mijn paard net even weggleed waardoor dit foutje ontstond", aldus Alice, die haar paard juist om dat wegglijden te voorkomen nog een paar extra stiften voor meer grip had ingedraaid.

"De oorzaak van dat wegglijden is er ook in gelegen dat we tot nu toe altijd op zandbodems de dressuur hebben gereden, dus zal ik thuis toch iets meer in de modder moeten oefenen", aldus Naber, die ook redenen had om tevreden te zijn. "In de verruimingen liet Peter Parker mooie dingen zien en ook voor het halthouden moet hij hoge punten hebben gekregen".
 
Hand in eigen boezem
Justin Maarse (Midden Beemster) was met Bloomfeld Zamira op vrijdag de eerste Nederlandse ruiter die de dressuurring betrad. Ook Maarse stak meteen na zijn rit de hand in eigen boezem. "Ik ben ongelooflijk stom geweest. Na het achterwaarts gaan had ik even moeten wachten voor ik in galop wegreed. Nu trad daar een enorme storing op, die me veel punten heeft gekost. Deze fout kwam voort uit spanning bij mijn paard die ik op dat moment niet goed kon laten afvloeien. Toch denk ik dat ik tevreden mag zijn met onze score, waarbij we volgens mij naar ons kunnen hebben gepresteerd", vertelde Justin, die in Boekelo debuteert.

"Voor mij is het een droom die uitkomt hier te mogen rijden. Ik ben zo vaak wezen kijken en nu hier van start mogen gaan echt fantastisch", aldus Maarse, die van plan is om zich in de cross te revancheren. "De cross is best pittig, maar ik heb een plan: overal de kortste weg nemen en proberen binnen de optimale tijd te rijden. Alleen weet ik niet hoe mijn paard reageert op de 60.000 mensen langs het parcours."

Ook Althea Bleekman, (Devon UK), het derde lid van het Nederlandse team, reed met Ziomf in de gestaag neervallende regen haar dressuurproef. "Het is niet echt prettig om in de regen te rijden, mede omdat de omstandigheden dan niet optimaal zijn. Aan de andere kant is de bodem in de dressuurring ondanks de regen nog steeds prima. Ik ben best tevreden over mijn rit en Ziomf deed heel goed haar best. Zij maakte geen fouten", vertelde Althea.
 
Tim Lips was wederom niet ingenomen met zijn prestatie. Naast Concrex Oncarlos rijdt hij in Boekelo ook de schimmelmerrie Wadolca, waarmee hij vrijdagmiddag de dressuurring binnenreed. "Dit is voor deze merrie de eerste wedstrijd op drie sterrenniveau. Zij is nog niet klaar om een score kort in de veertig te lopen, maar boven in de veertig had moeten lukken. Dus met een score van net boven de vijftig ben ik niet tevreden."

Tot het appuyement naar rechts had een score in de veertig er ingezeten, maar in dat appuyement galoppeerde de schimmel merrie aan en Tim kreeg haar pas heel laat terug in draf. "Ondanks de herfst spelen bepaalde hormonen de merrie parten. Daardoor zien veel oefeningen er ook net iets minder afgewerkt uit dan normaal", aldus Tim, die - aan zijn gezicht te zien - helemaal niet blij was met de neergezette prestatie. (m.m.v. KNHS)

Uitslag dressuur
 1) Niklas Lindbäck (Zwe) - Cendrillon - 33.00
 2) Lizzie Brown (Nw.Z) - Henton Attorney General - 33.40
 3) Kitting King (Eng) - Persimon - 36.80
 20) Tim Lips (Breda) - Concrex Oncarlos - 44.40 (team)
 37) Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) - Peter Parker - 46.80 (team)
 56) Tim Lips - Wadolca - 50.80
 59) Justin Maarse (Midden Beemster) - Bloomfeld Zamira - 51.40
 78) Florinoor Hoogland (Den Dolder) - Captain Henessy - 56.60 (team)
 84) Merel Blom (Breukelen) - Sagnol - 57.80
 87) Nynke Sminia (De Rijp) - Moosroodnoot - 58.00
 90) Althea Bleekman (Devon UK) - Ziomf - 59.40 (team)
 
Stand Nations Cup
1) Duitsland - 123.40
2) Groot-Brittannië - 138.60
3) Zweden - 131.40
4) Frankrijk - 139.60
5) Australië - 141.00
6) USA - 145.20
7) Ierland - 145.80
8) Zwitserland - 146.00
9) Nederland - 147.80
 
Programma/tijdschema
Zaterdag 12 oktober
9.00 - 16.30 uur - crosscountry

Zondag 13 oktober
9.00 uur - veterinaire keuring    
11.00-16.00 uur - springen    
Aansluitend huldigingen

Foto Alice Naber van Jet Bonvanie/Kiek4Fun

Meer Military Boekelo

BOEKELO – Tim Lips schreef zondag net geen geschiedenis. De 33-jarige Brabander kon de boeken ingaan als eerste Nederlander, die erin slaagde de... (14-10-2018)
BOEKELO – Tim Lips heeft ook na de crosscountry nog alle kans om zich zondag als eerste Nederlander in de 48-jarige geschiedenis van de Military... (13-10-2018)
BOEKELO – Alice Naber-Lozeman hield vrijdag een gemengd gevoel over aan haar dressuurproef met ACSI Peter Patrker NOP op de tweede dag van Military... (12-10-2018)
BOEKELO – Tim Lips zette vrijdag met een zeer overtuigend optreden in de dressuur zijn streven om als eerste Nederlander de Military Boekelo-Enschede... (11-10-2018)
BOEKELO – Andrew Heffernan begint donderdag als eerste Nederlandse deelnemer aan de dressuur tijdens de 48ste editie van Military Boekelo-Enschede.... (11-10-2018)
BOEKELO – De 48ste editie van de internationale military Boekelo-Enschede wordt de laatste met Sue Benson als parcoursbouwer. De 67-jarige Engelse is... (09-10-2018)
BOEKELO - De overwinning van Tim Price in Military Boekelo-Enschede was er een met een sterk Twents tintje. Zijn tienjarige bruine KWPN-merrie... (09-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips deed zondagmiddag alles wat in zijn vermogen lag om te proberen als eerste Nederlander in de geschiedenis de Military Boekelo-... (08-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips en Alice Naber hebben zondagmiddag een concurrent minder in de jacht op de zege van de 47ste editie van Military Boekelo-Enschede... (08-10-2017)
BOEKELO – Ook na het tweede onderdeel is de kans niet denkbeeldig dat voor het eerst in de rijke geschiedenis van Military Boekelo-Enschede een... (07-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips bezet na de dressuur met Bayro de tweede plaats in het klassement van Military Boekelo-Enschede. Daarmee gaat de combinatie ook... (07-10-2017)
BOEKELO – Het venijn van de eerste dressuurdag tijdens de 47ste editie van Military Boekelo-Enschede zat donderdag in de staart. Als laatste van... (06-10-2017)
BOEKELO – De Engelsman Matthew Heath begint donderdagochtend om 09.00 uur met zijn paard Colley Lux als eerste starter aan de dressuur tijdens de... (04-10-2017)
BOEKELO – Military Boekelo-Enschede staat aan de vooravond van een nieuw begin op ‘oale groond’. In het Teesinkbos wordt nog volop gewerkt aan de... (28-09-2017)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft zich voor de vierde keer op rij verzekerd van de nationale titel eventing. De amazone kon al niet meer worden... (09-10-2016)
BOEKELO – Drie deelnemers van de Military Boekelo werden zaterdag per ambulance naar het ziekenhuis in Enschede vervoerd. Ze raakten alle drie gewond... (09-10-2016)
BOEKELO – Het leek er zaterdag lang op dat twee tweevoudig winnaars van Military-Boekelo de slotdag zouden ingaan als de belangrijkste kandidaten... (08-10-2016)
BOEKELO - Ook tijdens de internationale Military Boekelo Enschede werd het ondubbelzinnig duidelijk dat de Nederlandse beoefenaren van deze tak van... (07-10-2016)
BOEKELO - De vijf Nederlandse ruiters die op de eerste dag van de Military Boekelo Enschede de dressuurring binnenreden hebben geen grootse indruk... (06-10-2016)
BOEKELO – Op de startlijst van de Military Boekelo-Enschede staan na de veterinaire inspectie van woensdag de namen van 94 combinaties uit veertien... (05-10-2016)