Nicholson komt het dichtst bij Jung

BOEKELO - Michael Jung is zoals verwacht, ook nadat alle 112 deelnemers in actie zijn geweest op het onderdeel dressuur, met 32,00 minuspunten nog altijd lijstaanvoerder tijdens de 42ste editie van Military Boekelo-Enschede. Op de tweede dag reden wel vier combinaties de nummer twee, Dirk Schrade met Madeleine Brugman's Edino (41,00), voorbij op de ranglijst. Andrew Nicholson reed met Quimbo naar een nette score van 36,40 punt. Nicolas Touzaint bezet met Princesse Pilot na de dressuur de derde positie (37,80).  

Merel Blom bleef met Umberto de beste Nederlandse deelnemer (44,60) en staat nu dertiende, twee plaatsen hoger dan Raf Kooremans met Cavalor Chase the Moon (45,00). Elaine Pen reed met Vira naar de 23st3 positie (46,00). Andrew Heffernan slaagde er met Millthyme Corollo net niet in zich bij de eerste dertig te klasseren en is 32ste (47,80).

De leidende positie van Merel Blom (Breukelen) in de strijd om het Nederlands kampioenschap kwam vrijdag dus niet in gevaar, evenmin als de tweede plek van Raf Kooremans (Turnhout B.). Rabo Talent van het jaar Elaine Pen (Voorschoten) reed zich met Vira naar een voortreffelijke voorlopige derde plaats in dit kampioenschap. "Gisteren tijdens het trainen was Vira in het geheel niet bij de les, in tegenstelling tot vandaag. Nu had ik voor de volle honderd procent controle en kon ik echt de puntjes op de i zetten. In alle onderdelen van de proef zette Vira haar beste beentje voor, alleen blijft de stap een punt van aandacht, maar ook daar blijven we progressie boeken", aldus Elaine Pen die erg blij was met haar prestatie.

Ook Andrew Heffernan (Nantwich, Cheshire UK) was terecht erg tevreden over zijn rit met zijn Olympische paard, Millthyme Corolla, waarmee hij voorlopig 32ste staat. De zoon van een Nederlandse moeder en een Engelse vader reed een foutloze dressuurproef, waarin Millthyme Corolla zich van zijn beste zijde liet zien. "Ik ben echt heel tevreden over deze rit. Ik had heel veel controle en kon mijn paard optimaal voorstellen in de dressuurring. Voor mijn gevoel was de middendraf zeer goed en hadden we ook deze keer geen moeite met de galopwissels", aldus Heffernan.
 
Ilonka Kluytmans (Prinsenbeek) reed zich met Canna Pride met een score van 51,20 punt naar de 48ste plaats in het klassement na de dressuur. Canna Pride oogde gedurende de proef iets gespannen, maar volgens de amazone voelde dat voor haar niet zo. "Voor mijn gevoel was Canna Pride mooi ontspannen en ik was tevreden over onze prestatie. Vooral in de uitgestrekte gangen voelde het goed en ook werden de wissels goed gesprongen", aldus Kluytmans, die voorbij ging aan het feit dat er af en toe in draf even sprake was van taktverlies en dat de schimmel bij vlagen iets kort in de hals werd. 

Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) reed pal voor de middagpauze met haar tweede paard Coral Estate Mitok de dressuurbaan binnen en ook zij leverde een aansprekende prestatie, die met 51,60 punt werd beloond. Daarmee staat ze nu 54ste. Dressuuramazone Adelinde Cornelissen is de trainer van Alice Naber en zij was goed te spreken over de rit van haar pupil. "Ik vond de galop goed, alleen jammer dat de tweede wissel de mist inging". Ook Alice was tevreden: "Ik heb lekker gereden en Mitok bleef gedurende de wedstrijd lekker ontspannen. Mede daardoor had ik heel veel controle. Aan de andere kant had ik misschien een fractie meer kunnen vragen dan wat ik nu gedaan heb, waardoor het gehele beeld mogelijk iets expressiever was geweest", aldus Naber.

Ook Tim Lips (Made) reed een tweede paard en wel Skorpio. Het was een iets vlakke proef zonder echte hoogtepunten, maar ook zonder echte fouten. Lips deelt de voorlopige 54ste plaats met Alice Naber. "Skorpio heeft voldaan aan de verwachtingen die ik voor deze dressuurproef van hem had. Er zijn in de dressuur geen onderdelen waarin hij uitblinkt, alleen moet het allemaal er nog iets gelikter uit gaan zien. Maar kijkend naar het niveau waar we op staan ben ik tevreden. Temeer omdat we in iedere wedstrijd opnieuw progressie weten te boeken."

Merel Blom (Breukelen) kon met haar tweede paard, Sagnol, haar goede prestatie van een dag eerder met Umberto niet overtreffen en vond zichzelf nu terug op de 94ste positie. "Logisch, want dit paard is nog lang niet zo ver in de opleiding. Toch ben ik best tevreden met deze rit, omdat we in vergelijking met voorgaande wedstrijden toch weer progressie hebben weten te boeken. We hebben in onze proef nu goede onderdelen en minder goede onderdelen getoond, maar ik ben er van overtuigd dat we volgend jaar in staat zijn om de goede onderdelen langer te laten duren en dat we nadrukkelijk kortere stukjes hebben die verbeterd moeten worden."

Althea Bleekman (Devon UK), die donderdag met Billy's Lad iets teleurstellend presteerde (nu 107de) kwam na haar rit met haar tweede paard Ziomf (nu 111de) balend de dressuurring uit. "Voor dit paard is de dressuur erg moeilijk, vooral omdat hij daar zijn overdaad aan energie niet kwijt kan. Daarom kijk ik met vertrouwen naar de cross, omdat hij daar zijn ongelooflijke hoeveelheid energie kwijt kan, maar een hoge klassering in het eindklassement zit er niet meer in", aldus Althea, die niet van start gaat in het Nederlands kampioenschap senioren, omdat zij eerder dit jaar al heeft deelgenomen aan het NK Young Riders en men in één jaar slechts in één nationaal kampioenschap van start mag gaan.
 
Uitslag CCI3* dressuur, tevens tussenstand:

Tussenstand NK eventing senioren na eerste onderdeel
1) Merel Blom (Breukelen) - Umberto DB - 44.60 (13)
2) Raf Kooremans (Turnhout B.) - Cavalor Chase The Moon - 45.00 (15)
3) Elaine Pen (Voorschoten) - Vira - 46.00 (23)
4) Andrew Heffernan (Nantwich, Cheshire UK) - Millthyme Corolla - 47.80 (32)
5) Tim Lips (Made) - Keyflow - 50.80 (47)

In het landenklassement nam Duitsland zoals verwacht de leiding met 124,60 punt. Nieuw-Zeeland volgt op iets minder dan zes punten als tweede (130,40) en Frankrijk gaf nog eens twee punten meer toe (132,40). Nederland is zesde met 144,60 punt.

Uitslag dressuur

Stand landenteams na dressuur

Startlijst crosscountry zaterdag

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)