Nationale titel voor Elaine Pen

BOEKELO - Elaine Pen heeft zondagmiddag de nationale titel veroverd. Met Vira bleef ze foutloos in de afsluitende springproef. Pen is de opvolgster van Madeleine Brugman, die vorig jaar in Breda de titel pakte met Edino. Raf Kooremans greep het zilver in het nationaal kampioenschap met Cavalor Chase the Moon, het brons was voor Tim Lips met Keyflow. Andrew Heffernan, na zaterdag nog leider in het NK, verspeelde zijn kansen op zondag.

Elaine Pen schoof door haar gave springoptreden zelfs nog op van de 21ste naar de negende plaats in het eindklassement, veruit de hoogste klassering voor een Nederlandse combinatie sinds vele jaren.

Elaine Pen was na afloop vol lof over haar paard Vira. Ze werd ooit als dressuurveulen ontdekt in een donkere schuur door haar moeder oud-topamazone dressuur Helene Aubert. "Maar op een gegeven moment sprong ze het weiland uit en zo kwamen we op het idee haar maar eens in een samengestelde wsdstrijd te proberen", aldus de pas 22-jarige Leidse rechtenstudente, die voor het eerst in Boekelo deelnam. 

"Vira is een paard dat je once in a lifetime tegenkomt", meent Elaine Pen. "In de dressuur valt er nog wel iets te verbeteren en in de cross moeten we in de toekomst proberen binnen de tijd te blijven. Maar bij het springen kan ik haar niet verbeteren, dat doet ze fantastisch. Ik wist dat ik het moest doen, toen ik de ring in kwam, maar Vira kan het. Het ging bijna als vanzelf. De organisatie heeft trouwens goed haar best gedaan door de hindernissen op de droge plekken in het terrein te zetten. Daardoor hadden we in elk geval bij de afzet geen problemen door de modderige bodem."

Met de vierde plek in het landenklassement heeft de Nederlandse eventingsport de weg omhoog gevonden. Het leverde zelfs een erg knappe tweede eindpositie op in de strijd om de FEI Nations Cup, die dit jaar voor het eerst werd gehouden. Het bracht bondscoach Martin Lips tot een opmerkelijke ontboezeming. "Binnen vier jaar wordt de Military Boekelo voor het eerst in de geschiedenis door de Nederlandse kampioen gewonnen."

Eindstand Nederlands kampioenschap eventing

Foto: Elaine Pen met moeder Helene Aubert

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)