Mark Todd weer dicht bij derde zege

BOEKELO - Levende eventinglegende Mark Todd gaat net als vorig jaar als eerste ruiter in de historie proberen op de slotdag van Military Boekelo-Enschede zijn derde overwinning op Twentse bodem te boeken. In 2010 werd hij bij het springen alsnog gepasseerd door de Fransman Donatien Schauly. De Nieuw-Zeelander, Olympisch kampioen in 1984 en 1988 met Charisma, staat ook nu aan de leiding. Dit keer moet hij met NZB Campino zien de Duitser Andreas Dibowski, net als hij oud-winnaar in Boekelo, met FRH Butts Avedon achter zich te houden.

Todd kon het zich zaterdag als gedeeld lijstaanvoerder veroorloven een kleine foutenlast op te lopen in de crosscountry, waarin slechts zes ruiters binnen de tijd bleven. Onder hen Dibowski. Maar voor de afsluitende springproef heeft Mark Todd een marge van meer dan een springfout over.

"Dat betekent dat ik me een misser mag permitteren", had 'Toddy' snel uitgerekend "en als ik maar clear rijd, is het helemaal geen probleem. Maar dat was ik vorig jaar ook van plan met NZB Land Vision en toen verloren we toch nog. De wedstrijd is pas afgelopen als ik morgen door de finish ben. Maar dat ik na vandaag eerste ben is voor mij absoluut een bonus. Ik moest lang wachten tot ik eindelijk mocht rijden. Ik heb 101 ruiters voor me kunnen zien vertrekken. Ook voor mijn paard was het niet gemakkelijk, want hij is nog niet erg ervaren. Vooraf was ik vooral een beetje nerveus voor hindernis 7 en het water. Maar ik heb een werkelijk goede rit gehad. Campino deed wat ik vroeg. Omdat ik wat moe begon te raken, moest hij aan het eind zelf nadenken wat hij deed, maar hij kwam echt goed aan de streep."

Voor Mark Todd is Campino daarom een serieuze optie als hij volgend jaar onverhoopt niet met Land Vision naar de Olympische Spelen zou kunnen. Het paard dat vorig najaar in het zicht van de haven nog strandde in Boekelo, heeft er inmiddels een imponerende zege in de prestigieuze eventingklassieker in Badminton op zitten. "Dat is absoluut een optie", aldus de routinier. "Bij de voor-Olympische wedstrijd springen in Londen ging het ook al prima met hem. Daar reden we twee keer nul."

Op de 55-jarige Todd zit nog immer geen sleet. Tussen 2000 en 2008 ben ik er acht jaar uit geweest. Dat heeft me goed gedaan. Als ik rijd voel ik me nog niet zo oud als ik ben. Daar heb ik meer last van als ik hier al die party's meedoe."

Andreas Dibowski mag zondag alleen maar hopen op een misstap van Mark Todd. Zelf raasde de Duitser als een speer door de hindernissen. "Het was een opwindende dag", meende de winnaar van 'Boekelo'. "De omstandigheden waren hier weer eens niet ideaal. Dat er regen valt, weet je als je hier naar toe gaat, maar met de massa water van vandaag werd het een hele uitdaging. Net als Mark was ik liever eerder gestart. Ook mijn paard is nog erg jong voor hem was het zijn tweede grote proef op dit niveau. Ik kan er alleen maar heel enthousiast over zijn hoe goed en hoe snel hij de puzzels heeft opgelost. Naarmate de cross vorderde, werd hij alleen maar sneller. Dat ik nu tweede sta, is eerder een verrassing voor me dan dat ik erop heb durven hopen."

De Belgische Nederlander Raf Kooremans kon zijn met Todd gedeelde koppositie niet vasthouden met Cavalor Demeter. Met Cavalor Telstar staat hij nu 22ste. Madeleine Brugman haalde de finish niet. Ze viel op hindernis 12 van haar paard Edino en moest de strijd staken. De amazone uit Deldenerbroek zei in een interview op Radio Oost zeer teleurgesteld te zijn. "Maar niet in mijn paard, want Eddie deed het gewoon geweldig. Dat het misging, lag aan mij. Ik raakte verblind door de overgang van donker naar licht." Madeleine Brugman wacht op een oproep voor een oogoperatie, die haar aan een beter zicht moet helpen. "Ik hoop dat die zo snel mogelijk komt."
 
Stand na twee onderdelen

Foto Mark Todd van Jeffrey Pardoen

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)