Lizzie Brown sluit in stijl af

BOEKELO - Lizzie Brown sloot zondag de 43ste editie van Military
Boekelo-Enschede in stijl af. Met haar geweldig springende Henton Attorney General was ze al twee sprongen voor de finish zeker van de zege. Dat ze op de laatste hindernis nog een balk liet vallen, was hooguit een klein smetje op een voor haar vorstelijk verlopen evenement. Peter Thomsen rukte met Horseware's Barny op de slotdag nog op naar de tweede plek, Mark Todd completeerde het succes van Nieuw-Zeeland door van de achtste positie op te schuiven naar de derde.

De achtervolgers van Lizzie Brown husselden het klassement zondag nog behoorlijk door elkaar. De nummers twee en drie, Michael Jung met Fischer Rocana FST en Ingrid Klimke met Hale Bob 3, duikelden door drie springfouten naar de plekken acht en negen in de eindstand. Het maakte de weg vrij voor de nummers zeven tot en met negen om op te rukken naar de posities achter de Nieuw-Zeelandse. Het drietal liet alle balken liggen. Kenki Sato met Chippie, Mark Todd met Leonidas II en Peter Thomsen met Horseware’s Barny schoven dankzij een vlekkeloze rit allemaal vijf plekken op.

Maar ze waren niet opgewassen tegen de pas 25-jarige Lizzie Brown, die met de prima springer Henton Attorney General vooraf al geen vrees kende. Brown leek geen last van zenuwen te hebben. Al voor de voorlaatste hindernis was ze met haar dertienjarige vosruin (v. Anamour) zeker van de overwinning. Dat ze in de euforie op het laatst nog een springfout beging, kan haar niet meer deren. Buiten de ring viel ze dolgelukkig in de armen van de legendes Blyth Tait en Mark Todd, beiden goed voor twee zeges in Boekelo, en haar trainer Eric Duvander.

Zowel in het landenklassement als in de strijd om de nationale titel was de spanning in feite al na de veterinaire keuring geweken. Duitsland won bij de teams, voor Engeland, Ierland en Frankrijk. De Engelsen waren de beste in de World Series, een klassement over zeven wedstrijden waarvan ’Boekelo‘ de afsluiting vormde.

Alice Naber was zeer tevreden over Peter Parker die normaliter op een springconcours nog wel eens slordig wil zijn. Hij is echt volwassen geworden”, loofde ze haar elfjarige Ierse bruine ruin (v. I am Supposin). “Hij deed zo zijn best dat hij die springfoutjes eigenlijk niet verdiende. Volgens mij raakte hij die balken ook maar licht aan. Normaal wil hij in de twee- en driesprong nog wel eens de mist ingaan, maar ook dat ging vandaag geweldig.”

Emotioneel mocht ze later voor de derde keer de Oranje sjerp als nationaal kampioen in ontvangst nemen. Eerder viel haar die eer al in 2004 en 2008 ten deel. Met haar puntentotaal van 57,20 zakte ze weliswaar van de elfde naar de dertiende positie, maar ook dat was een resultaat dat er zijn mocht. Haar enige twee overgebleven 'concurrenten' Merel Blom met Sagnol (54ste met 93,00) en Nynke Sminia met Moosroodnoot (63ste met 135,80) moesten diep voor haar buigen.

EINDSTAND INDIVIDUEEL

UITSLAG NATIONS CUP

Op de foto Lizzie Brown (rechts) samen met twee grootheden uit de militarysport, haar landgenoten Blyth Tait (links) en Mark Todd die beiden twee keer de zege pakten in Boekelo.

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)