Lizzie Brown blijft haar idool voor

BOEKELO – Eerder deze week nog vroeg ze of ze met haar grote idool op de foto mocht. Zaterdag zat ze naast hem tijdens de persconferentie omdat ze als nummer één haar grote voorbeeld ook na de de crosscountry nog achter zich weet. Alleskunner Michael Jung is zondag afhankelijk van één of meer missers meer fouten van de 25-jarige amazone Lizzie Brown uit Nieuw-Zeeland. Zij is met haar paard Henton Attorney General onverwacht de te kloppen vrouw op de slotdag van de 43ste editie van Military Boekelo-Enschede.

Met haar eerste paard Playtime strandde Brown nog op hindernis 21 (D'rop op en d'raf af. Na drie weigeringen zat het er op. “Daar leerde ik van dat ik met Henton Attorney General kalm moest blijven. En het lukte me gelukkig mijn hoofd goed bij te houden. Het liep fantastisch en ik kon de focus goed vasthouden. Geweldig dat ik hier nu naast Michael Jung zit, dat heb ik nooit durven dromen. Ik ben pas twee jaar geleden naar Engeland gegaan om te proberen een goede eventingruiter te worden. Sinds twee jaar woon ik in het Engelse Marlborough (Wilshire) waar Eric Duvander me daarmee super helpt.”

Voor Lizzie Brown kan haar eerste optreden in Boekelo al niet meer stuk. “Ik begreep van veel collega’s dat het een schitterend evenement is met veel party’s. Dat heb ik ondertussen gemerkt, al ben ik hier niet in eerste instantie voor de feestjes maar om sport te bedrijven. Maar het is hier inderdaad geweldig en ik hoop dat mijn plezier morgen nog groter wordt.” De kans daarop is verre van denkbeeldig. “Mijn paard is behoorlijk ervaren en een goede springer. Hij heeft in Nieuw-Zeeland al Grote Prijzen over 1,50 meter gelopen. Hopelijk kan ik morgen nog een keer rustig blijven.”

Voor Michael Jung is het weer eens wat anders, niet als aanvoerder van het klassement aan het laatste onderdeel te beginnen. De alleenheerser van de laatste drie internationale kampioenschappen verspeelde in 2012 zijn koppositie bij het springen aan Nieuw-Zeelander Andrew Nicholson, dit keer zit een andere vertegenwoordiger uit het land van de kiwi’s hem dwars.

Jung: “Hopelijk is het morgen net andersom als toen. Over het resultaat van vandaag ben ik overigens absoluut tevreden. Fischer Rocana SFT deed het fantastisch. Hij galoppeerde uitstekend, sprong briljant en luisterde prima naar me. Dit is een heel goed paard voor de toekomst. We gaan nu een lange winter in en ik kijk uit naar het volgend seizoen. Misschien start ik deze in het WK of twee jaar later bij de Olympische Spelen. Maar ook als ik voor een ander kies, blijven er genoeg mooie wedstrijden over om met hem te rijden.”

Sue Benson, Olympisch parcoursontwerper van Londen in 2012, had het de deelnemers niet gemakkelijk gemaakt. Ook ruiters met grote reputaties behoorden tot het leger van liefst 33 combinaties dat na 24 hindernissen de finish niet haalde. Al voor de start hadden drie ruiters besloten hun paard niet aan de uithoudingsproef te wagen. Voor het springen komen daardoor zondag nog hooguit 67 combinaties in een veld dat aanvankelijk 107 startnummers telde.

Sue Benson: “De cross was pittiger dan vorig jaar en voor veel combinaties vooral educatief. Er viel genoeg te leren. Omdat het vandaag droog bleef, werden de prestaties echter ook in het tweede deel van de wedstrijd niet minder. Dat er toen nog een heleboel topruiters kwamen had daar absoluut mee te maken. En het weer heeft ons vandaag wonderwel geholpen. Omdat het tijdens de cross droog bleef, werd het terrein er voor de deelnemers niet slechter op.”

Alsof de duvel ermee speelde was laatste starter Arianna Schivo uit Italië amper over de streep of de regen gutste met bakken tegelijk neer over de Boekelose dreven. Voorzitter Robert Zandstra van Military Boekelo-Enschede: “Laten we het er maar op houden dat we met ons hele team het geluk met het weer hebben afgedwongen na die vreselijke regendag van gisteren. Er is ongelooflijk hard gewerkt om er een prachtige Boekelo-dag van te maken en dat is dankzij al die inspanningen geweldig gelukt.”

Foto Lizzie Brown met Henton Attorney General van Jeffrey Pardoen

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)