MEREL BLOM PAKT ALS VERWACHT NATIONALE TITEL, DUITSLAND WINT LANDENWEDSTRIJD

Laura Collett alsnog beste in Boekelo

BOEKELO – Het venijn zat bij Military Boekelo-Enschede weer eens in de staart. De Duitse Sandra Auffahrt kon als laatste starter in de springproef haar leidende positie niet vasthouden. De Engelse Laura Collett profiteerde en was na haar tweede positie van 2018 dit keer wel de beste met haar tienjarige bruine ruin London 52 (v. Landos).
 

Auffahrt viel terug naar de vierde plek, achter de Australiër Christopher Burton met Clever Louis en Olympisch kampioen Michael Jung met Creevagh Dooley. Burton eindigde net als Laura Collett met een totaal van 26 strafpunten, maar werd tweede omdat hij in de crosscountry van zaterdag de optimale tijd van tien minuten twee seconden minder dicht benaderde dan de Engelse.

Laura Collett sloot een voor haar, met onder meer een valpartij tijdens het laatste EK, door pech overheerst seizoen met haar knappe triomf op een zeer welkome wijze af. Een traantje van geluk wegpinkend: “Eerlijk gezegd had ik voor het springen niet meer gedacht dat ik nog zou winnen, ook al omdat Sandra niet vaak een fout maakt. Het is geweldig, vooral voor mijn paard. Hij heeft dit echt verdiend.”

Met vertrouwen de winter in
“We wilden dit jaar positief afsluiten en met vertrouwen de winter ingaan”, vervolgt de amazone. “Landos is echt een goede springer en heeft mijn vertrouwen vandaag weer niet beschaamd. Landos is begonnen als springpaard, vanaf zijn zevende breng ik hem uit in de eventing. Een lange vier ster als Boekelo had hij tot vorig jaar nog niet gelopen.”

Boekelo had ze na vorig jaar al in haar hart gesloten, het warme gevoel werd er dit jaar alleen maar beter. “Ik houd ervan hier te komen, dat geldt op alle fronten. Iedereen hier is vriendelijk en behulpzaam en de cross heel uitnodigend en leerzaam. Ook de nieuwe crossdesigner Adrian Ditcham heeft fantastisch werk geleverd. Ook voor allebei mijn paarden.”

Zoals verwacht greep Duitsland de zege in de landenwedstrijd. De FEI Eventing Nations Cup 2019 werd gewonnen door Zweden. Zwitserland veroverde het laatste Olympische ticket ten koste van de Belgen en Nederland. Merel Blom (hierboven) veroverde de nationale titel met Ceda. In de strijd om het nationaal kampioenschap werd Jordy Wilken tweede met Burry Spirit en Raf Kooremans derde met Dimitri.

Spannend
“Het werd toch nog best spannend voor het springen”, vertelt Merel Blom. “Niet zo zeer voor het NK, maar toen duidelijk werd dat we met team geen Olympisch startbewijs gingen halen, was voldoen aan de individuele norm van NOC*NSF voor mij heel belangrijk. Om die te halen mocht ik niet meer dan tien strafpunten hebben in het springen. Als het dan allemaal op deze ene wedstrijd aankomt, is het toch spannend. Gelukkig sprong Ceda echt heel goed. Toen ik over hindernis 2 sprong dacht ik al dat ze er lekker in zat. Het is tof om een 9-jarig paard te hebben dat dit allemaal zo makkelijk doet. Afgelopen maandag ben ik nog bij Rob Ehrens geweest om een keer te trainen. Toen hebben we nog even goed geoefend dat ik moest wachten in de lijntjes. Dat kwam vandaag heel goed van pas. Ik heb hem ook meteen even gebeld”, vertelt Blom lachend.

Nederlandse topruiter en kampioen van de twee voorgaande jaren Tim Lips ging niet van start op dit NK. Zijn toppaard Bayro had al een heel druk seizoen achter de rug en Eclips, zijn beoogde troef voor dit jaar, raakte kort voor Boekelo geblesseerd. 

EINDSTANDEN

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)