AMAZONE NA ONVERWACHTE GALOP PETER PARKER ELFDE IN DRESSUUR

Gemengd gevoel bij Alice Naber

BOEKELO – Alice Naber-Lozeman hield vrijdag een gemengd gevoel over aan haar dressuurproef met ACSI Peter Patrker NOP op de tweede dag van Military Boekelo-Enschede.

Een onregelmatigheid in de middendraf voorkwam dat de combinatie al na het eerste onderdeel stevig in de top tien mocht worden genoteerd. Met een score van 26,70 minuspunt bleef ze daar nu als elfde in het veld van 77 deelnemers net buiten. “Als ik zondag nog op dit puntentotaal sta, ben ik hartstikke blij”, liet ze na afloop van haar optreden weten. “Maar over vandaag ben ik eerlijk gezegd niet zo tevreden. Peter Parker begon bij het uitstrekken opeens galopperen. Dat heeft hij nog nooit eerder gedaan. Verder liep hij mooi ontspannen. Heel jammer.”

Ze had vooraf haar zinnen gezet op een nieuw persoonlijk record in de dressuur, maar dat zat er door de onverwachte misstap van Peter Parker niet in. “En daar baal ik wel een beetje van.” Alice Naber is nog altijd even ambitieus als bij haar debuut, ondertussen enkele tientallen jaren geleden. “Als ik het niet meer leuk zou vinden, deed ik niet meer mee. Want het kost erg veel energie, voor de hele familie. Eventing is echt een sport voor families, dat zie je ook aan bijvoorbeeld Tim Lips. Toen mijn vader Gerrit hier nog meedeed trainde ik hier al met mijn pony bij Ferdinand en Johanna Smelt. Ik vind het nog steeds heel leuk. Het is toch een heel mooi spelletje, zo’n triatlon voor paarden. En met dit weer is het hier natuurlijk helemaal goed toeven.”

Uiteenlopende waarderingen
De veelvoudig nationaal kampioene verbaasde zich na afloop wel enigszins over de uiteenlopende waarderingen bij de drie juryleden. Waar landgenote Ciska van Meggelen haar op de vierde plek noteerde, moest ze bij de Engelse Anne-Marie Taylor tevreden zijn met de veertiende positie en schatte de Fin Seppo Laine haar zelfs slechts als 21ste in.

Alice Naber rekent zaterdag op een lastige crosscountry. “Peter Parker heeft die hier nu vijf keer in de omgekeerde richting gelopen. Natuurlijk weet hij morgen wel welke kant hij op moet. Maar veel is toch ook voor hem weer nieuw. Dat is trouwens elk jaar wel zo, want elke keer staan er wel weer aardig wat andere hindernissen dan het jaar ervoor. Vooral aan het eind zitten er toch een paar moeilijke springen bij.”

Ook de individueel rijdende Merel Blom zorgde voor een lichtpuntje. Zij stuurde The Quizmaster zeer gedurfd rond, waardoor er een zeer expressief beeld ontstond. Maar uit het rijden met lef ontstond ook dat kleine foutje in het drafappuyement naar links. Even sprong The Quizmaster aan in galop en ook haar kostte dat de punten, waardoor zij nu op een voorlopige negentiende individuele plek staat met volop uitzicht op een hoge klassering en als derde in de tussenstand van het NK.

De rest van de Nederlandse ruiters stelde teleur. Laura Hoogeveen met Quibus, het derde lid van het Oranje kwartet, is slechts 54ste plek in de tussenstand en het vierde teamlid Andrew Heffernan met Castle View Larry 67ste. Tim Lips die als individuele ruiter ook aan de start komt met Eclips, stelde met dit paard in de dressuurwedstrijd met een 58ste klassering eveneens teleur. Eclips zag in één van de hoeken van de dressuurbaan schijnbaar spoken, waardoor hij daar vele punten liet liggen.Tim Lips is ook na de tweede dag nog wel steeds de onbedreigde leider in het klassement. Zijn positie kwam vrijdag geen moment in gevaar. Ook de nummers twee en drie, de Duitse Julia Krajewski en de Engelse Laura Collet, verloren als nummers twee en drie geen terrein.

In de landenwedstrijd,waarin negen landen van start gingen, staat Duitsland aan de leiding met 80 punten, gevolgd door Groot-Brittannië met 80,70 en Nederland met 82,10. Zaterdag staat vanaf 10.30 uur de selectieve crosscountry op de agenda, het afsluitende springen is zondag.

STAND NA DRESSUUR

Stand Nederlands kampioenschap
1) Tim Lips - Bayro - 19,20
2) Alice Naber-Lozeman - ACSI Peter Parker NOP 26,70
3) Merel Blom - The Quizmaster - 29,00
4) Merel Blom - Ceda - 30,50
5) Laura Hoogeveen - Quibus - 36,20

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)