MEREL BLOM VERDEDIGT MET CEDA HAAR NEDERLANDSE TITEL

Europees kampioene naar Boekelo

Foto Merel Blom met Ceda © Ashley Claus/Claus Close Up

BOEKELO - De vijftigste editie van de Military Boekelo-Enschede, die van 7 tot 10 oktober in het schitterende Twentse coulisselandschap rond Boekelo wordt verreden, heeft ook dit jaar een prima deelnemersveld. Tot nu toe hebben 64 ruiters uit twaalf landen ingeschreven. 
Onder hen Nicola Wilson, die onlangs de Europese titel veroverde en in 2015 met Bulana al eens ‘Boekelo’ op haar naam schreef.

Ingrid Klimke, die vorige week nog als vijfde eindigde op het EK in Avenches met Equistros Siena Just Do It, vormt samen met Andreas Dibowski en Cord Mysegas de ruggengraat van het Duitse team. Dibowski, die in 2000 en 2012 zegevierde op Twentse bodem, kan in Boekelo als eerste voor de derde maal winnen. Dat geldt ook voor de Brit William Fox-Pitt, die in 2003 en 2005 de sterkste was.

Zeven keer eerste
Fox-Pitt eindigde in elf van de twaalf EK´s waarin hij van start ging bij de eerste zeven, waarvan vier keer op het podium. Met het Britse team werd hij zeven maal eerste, twee keer tweede en eenmaal derde. Ook uit Groot Brittannië komt Izzy Taylor, de wereldkampioene van 2017 in Le Lion d´Angers. 

Voor de rest heeft de Britse bondscoach gezocht naar jonge talenten voor wie Boekelo een mooie test is om zich in de kijker te rijden richting het WK in 2022. Ook de Ieren hebben dit jaar gekozen voor een mix van jong en veelbelovend en door de wol geverfd. Padraigh McCarthy mag je zeker een ervaren rot noemen. In 2018 eindigde hij als tweede individueel en met het team op het WK in Tryon.

Yoshiaki Oiwa komt voor Japan aan de start met Calle, waarmee hij ook van start ging tijdens de Olympische Spelen van Tokyo. Met dit paard eindigde hij als lid van het team als vierde op het WK in Tryon en individueel legde hij daar beslag op de twintigste plek. Ook Toshiyuki Tanaka en Talme d’Allou kwamen in Tokyo aan de start. Individueel eindigden zij als 34ste na een voortreffelijke vijftiende positie in het individuele klassement op het WK in Tryon waar hij met het Japanse team als vierde eindigde.
 
Kers op de taart
Ook de Zweden komen onder aanvoering van Niklas Lindback met een jong team en gelet op de prestaties van de Zweedse ruiters in andere Olympische disciplines zou het kwartet wel eens voor een mooie kers op de taart van de jubileumeditie van de Military Boekelo-Enschede kunnen zorgen. Zwitserland geeft met Tamara Acklin en Nadja Minder twee jonge combinaties een optimale kans om aan het topniveau dat Boekelo te bieden heeft te kunnen ruiken. Beide amazones waren zeer succesvol op diverse EK’s bij de Young Riders.

Net als veel teams uit de Europese landen hebben de Amerikanen er voor gekozen om zeer getalenteerde jonge ruiters in Boekelo ervaring op te laten doen op een hoog internationaal niveau. Vlaggendraagster van dit team is Tamra Smith die met Mai Baum reserve was voor het Amerikaanse team in Tokyo.
Andrew Heffernan, de bondscoach van de Nederlandse eventingruiters, is er alles aan gelegen om in de thuiswedstrijd een topprestatie neer te zetten. Behalve Merel Blom, ook actief bij de Spelen, en haar teamgenoten Sanne de Jong en Jordy Wilken bij het EK komen voor Nederland Nina de Haas, Laura Hoogeveen, Willemina van der Goes Petter, Thierry van Reine en Tim Lips in actie. De laatste rijdt met Lady Chin van ´t Moerven Z, waarmee de Chinese ruiter Huadong Sun als 37ste eindigde bij de Olympische Spelen van Tokyo. Vader Martin Lips, voormalig bondscoach van Oranje, is nu in die functie actief voor China.
 
Nederlands kampioenschap
Sanne de Jong heeft te kennen gegeven met de door haar ouders gefokte Enjoy naar Boekelo te komen. Hopelijk slaagt zij er in om de nare smaak die zij aan het EK in Avenches heeft overgehouden,  weer kwijt te raken. Veel kans op het Nederlandse kampioenschap, die in Boekelo traditiegetrouw eveneens wordt verreden, moet worden toegedicht worden aan Merel Blom. Ze is met Ceda NOP titelverdediger en brengt ook Crossborder Radar Love NOP aan de start.

Boekelo heeft in de afgelopen vijftig jaar een keur aan topcombinaties aan de start gehad. Dit jaar is het deelnemersveld kleiner dan men de laatste jaren gewend is geraakt. De oorzaak daarvan is simpel te verklaren. Niet alleen werden de uitgestelde Olympische Spelen in 2021 gehouden, ook stond plotsklaps drie weken voor Boekelo een Europees kampioenschap op de agenda.

Voorzitter Robert Zandstra van Military Boekelo-Enschede: “We hadden graag met het EK ons tiende lustrum extra luister willen bijzetten. Dit jaar geldt voor ons het adagium dat niet het vele goed is maar het goede veel. We zijn er van overtuigd dat we over drie jaar, kijkend naar de Olympische cross in Parijs, tot de conclusie komen dat we ons deelnemersveld van 2021 als top mogen beschouwen.”

Onderste foto
Kersvers Europees kampioene Nicola Wilson met Bulana in actie tijdens de door haar gewonnen editie van 2015. Foto © Jacob Melissen.

Zie ook www.military-boekelo.nl

Meer Military Boekelo

BOEKELO – Na een zinderende ontknoping werd de Duitse Sophie Leube, die met de elfjarige bruine merrie Jadore Moi (v. Conthargos) al vanaf de... (10-10-2021)
BOEKELO – Het was zondagochtend nog even spannend of Tim Lips met zijn elfjarige bruine merrie Lady Chin van ’t Moerven (v. Lord Chin) zou mogen... (10-10-2021)
BOEKELO – Met twaalf foutloze combinaties binnen de tijd werd tijdens de crosscountry van de 49ste editie van Military Boekelo-Enschede een hogere... (09-10-2021)
BOEKELO – De Military Boekelo-Enschede krijgt een ongekend spannende apotheose. Na de crosscountry staan liefst zes combinaties met het afsluitende... (09-10-2021)
BOEKELO – De Fransman Benjamin Massie vertrok zaterdag om 11.00 uur met Climaine de Cacao als eerste starter vertrokken voor de crosscountry van de... (09-10-2021)
BOEKELO - Dé verrassing van de tweede dressuurdag tijdens Military Boekelo-Enschede kwam vrijdag van de 49-jarige Willemina van der Goes-Petter. De... (08-10-2021)
BOEKELO – Edith Howard, in het verleden jarenlang wedstrijdsecretaresse van Military Boekelo-Enschede, had donderdag een leuke verrassing in petto... (08-10-2021)
BOEKELO – De gemeente Enschede heeft de jubilerende Military Boekelo-Enschede de Enschede Penning toegekend. De pas aangetreden waarnemend... (08-10-2021)
BOEKELO – Tim Lips bezorgde zichzelf donderdag een aardig verjaardagscadeautje. De 36 jaar geworden Brabander staat na de eerste dag van de dressuur... (07-10-2021)
BOEKELO – Alle paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire inspectie werden fit genoeg bevonden voor de 49ste editie van Military... (06-10-2021)
HAGEN/OPGLABBEEK – Thijmen Vos en Wilton Porter boekten de afgelopen dagen fraaie zeges tijdens concoursen in respectievelijk het Duitse Hagen en het... (12-06-2021)
USSELO – In zijn woning in Usselo is woensdag Joop Melching, voormalig voorzitter van de organisatie van Miltary Boekelo-Enschede, op 91-jarige... (25-02-2021)
BOEKELO -  De vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede, die gepland stond van 1 tot en met 4 oktober 2020, gaat niet door. Het bestuur heeft... (14-05-2020)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
BOEKELO – Het venijn zat bij Military Boekelo-Enschede weer eens in de staart. De Duitse Sandra Auffahrt kon als laatste starter in de springproef... (13-10-2019)
BOEKELO – Voor de Nederlandse eventingploeg is de Olympische droom vervlogen. Al in de tweede rit van de crosscountry kreeg TeamNL tijdens de... (12-10-2019)
BOEKELO - De dag na de crosscountry van 2018 klonk voor Adrian Ditcham het startsein in zijn rol als nieuwe crossdesigner van Military Boekelo-... (11-10-2019)
BOEKELO – De tweede dag van de dressuur tijdens de Military Boekelo-Enschede heeft vrijdag zoals verwacht weinig veranderd in de top van het... (11-10-2019)
BOEKELO – Nederland moet in de crosscountry van zaterdag en de afsluitende springploeg op zondag een lichte achterstand wegwerken tegen de Belgen om... (10-10-2019)
BOEKELO – Regerend Olympisch kampioen Michael Jung gaat donderdag met FischerRocana FST om 9.30 uur als eerste van start in de 49ste editie van... (09-10-2019)