NIET DE EERSTE NEDERLANDSE WINNAAR IN MILITARY BOEKELO-ENSCHEDE

Enorme deceptie Tim Lips

BOEKELO – Tim Lips schreef zondag net geen geschiedenis. De 33-jarige Brabander kon de boeken ingaan als eerste Nederlander, die erin slaagde de internationale Military Boekelo-Enschede winnend af te sluiten. Het werd de derde plaats.

Met zijn dertienjarige schimmel Bayro maakte hij echter twee springfouten, waardoor hij op het derde en laatste onderdeel van de 48ste editie van het evenement alsnog zijn voorsprong op de concurrentie verspeelde.

De uiteindelijke winnares Duitse Julia Krajewski hield de druk er voor Tim Lips op. De zoon van voormalig bondscoach Martin Lips en van Annet Lips, beiden vele jaren zelf deelnemer aan de ‘Military Boekelo’, liet zich er aanvankelijk niet door van de wijs brengen. Maar op hindernis 11 ging het twee keer mis. Op de driesprong tikte Lips op het eerste en derde obstakel een balk uit de lepels.

‘Ontzettend balen’
"Ja, dit is ontzettend balen," reageerde Tim Lips na afloop teleurgesteld. "Je weet dat dit kan gebeuren. Bayro is normaal een heel goed springpaard. In het laatste anderhalf jaar heeft hij geen fout gemaakt. Ik denk niet dat het door de druk kwam. Bayro sprong wel een goed parcours. Tot hindernis 11 van het springparcours heb ik een geweldige wedstrijd gereden. Alleen is het niet genoeg geweest. Dan maakt het ook niet meer uit of je tweede of derde bent.” In 2017 werd Tim Lips met Bayro tweede in het klassement. "Ik was hier niet gekomen voor het Nederlands kampioenschap, maar voor de internationale wedstrijd. Als je er dan uiteindelijk zo voorstaat kan ik niet tevreden zijn. Derde worden is niet slecht, maar het is geen winnen."

Lips, die ook de Britse Laura Collett voor zich moest dulden, werd net als vorig jaar met Bayro wel weer Nederlands kampioen. In de strijd om de nationale titel eiste Sanne de Jong het zilver op en veroverde Andrew Heffernan het brons. Dat was normaliter ook voor Tim Lips geweest, maar omdat in het NK een deelnemer maar met één paard in de uitslag mag voorkomen, moest Lips het met Eclips zonder een medaille doen. Alice Naber met ACSI Peter Parker NOP en Merel Blom met The Quizmaster kwamen zondag niet meer in actie bij het springen. Ze boden hun paarden niet aan voor de laatste veterinaire inspectie. Hetzelfde gold voor de Fransman Astier Nicolas die zijn mooie vijfde plaats in de rangschikking met Alertamalib d’Or niet verdedigde, winnares Julia Krajewski die als nummer zes haar kansen met tweede troef Amande de B'Neville liet voor wat ze waren en de Zweedse Therese Viklund met Viscera. Het paard Unyassa Champeix van de Franse amazone Alicia Ennesser kwam niet door de keuring, zodat 66 van de 77 gestarte combinaties aan de afsluitende springproef begonnen.

Lange terugreis
Het was voor Tim Lips de laatste wedstrijd van het seizoen. "Het wordt een lange terugreis, denk ik. De paarden krijgen nu even vakantie." Over de planning voor volgend jaar gaat hij nog nadenken. "Ook mijn tweede paard Eclips heeft het hier goed gedaan. Alleen als je naar het eindklassement kijkt, had ik gehoopt wat verder voorin te kunnen eindigen. Hij had toch wat last van de omgeving, van de ambiance. Daardoor hebben we in de dressuur en ook in de cross wat te veel strafpunten opgelopen."

KNHS Talententeamlid Sanne de Jong en de negenjarige schimmelmerrie Enjoy eindigden in het overall klassement op een 26ste plaats en wonnen daarmee zilver in het Nederlands kampioenschap. "Ik ben tevreden. Vandaag hadden we natuurlijk wel een foutje, we kwamen iets voorwaarts uit de wending. Als ze niet moe is, heeft ze nog de kracht om terug te springen. Maar na zo'n dag als gisteren voel je toch dat ze net niet de kracht heeft om voldoende op te springen. Ze kwam iets teveel naar voren, waardoor ze met een voorbeen de voorste paal kreeg. Enjoy heeft nog nooit zo hard gewerkt. Ik kan dan ook niet meer dan tevreden zijn."

Julia Krajewski
Julia Krajewski won niet alleen de individuele wedstrijd, maar het Duitse team pakte ook de overwinning in de Nations Cup in Boekelo. "Ik ben erg blij en ook wel wat verrast. Ik had verwacht dat Tim foutloos zou blijven. Samourai is een erg goed springpaard en ik had er al m'n geld op gezet dat hij foutloos zou springen. Ik ben blij met m'n overwinning en vooral met Samourai. Ik had zo m'n ups en downs met hem dit jaar. Ook de overwinning in de Nations Cup is erg fijn. We hadden niet zo'n goed jaar en om dan zo te eindigen met een zege is erg cool."

Nederland eindigde in Boekelo als zesde in de Nations Cup, tevens de laatste wedstrijd van deze competitie dit jaar. In de eindstand ging de overwinning naar Groot-Brittannië.

Qua weersomstandigheden werd Military Boekelo-Enschede 2018 een unieke jaargang. Het was niet eerder zo warm. Pikant detail: precies 25 jaar geleden werd het evenement voor de enige keer tot nu toe afgelast, omdat het terrein na wekenlange regenval onbegaanbaar was geworden….

Eindstand Military Boekelo-Enschede individueel
1) Julia Krajewski (Duitsland) - Samourai du Thot – 22,60
2) Laura Collett (Engeland) - London 52 - 24,70
3) Tim Lips - Bayro – 27,20
26) Sanne de Jong - Enjoy – 45,80
31) Tim Lips - Eclips – 49,50
34) Andrew Heffernan - Castle View Larry – 55,00
46) Joyce van de Kuilen - Brent – 71,30
52) Merel Blom - Ceda – 73,10
60) Jordy Wilken - Burry Spirit – 98,30
62) Laura Hoogeveen - Quibus – 105,40

Uitslag Nederlands kampioenschap eventing 2018
1) Tim Lips - Bayro - 27.20
2) Sanne de Jong - Enjoy - 45.80
3) Andrew Heffernan - Castle View Larry - 55.00

Eindstand FEI Nations Cup
1) Groot-Brittannië 570
2) Frankrijk 540
3) Duitsland 420
8) Nederland - 205

ALLE UITSLAGEN

Foto's Rick Pfeiffer en Kiek4Fun 

Meer Military Boekelo

BOEKELO – Tim Lips heeft ook na de crosscountry nog alle kans om zich zondag als eerste Nederlander in de 48-jarige geschiedenis van de Military... (13-10-2018)
BOEKELO – Alice Naber-Lozeman hield vrijdag een gemengd gevoel over aan haar dressuurproef met ACSI Peter Patrker NOP op de tweede dag van Military... (12-10-2018)
BOEKELO – Tim Lips zette vrijdag met een zeer overtuigend optreden in de dressuur zijn streven om als eerste Nederlander de Military Boekelo-Enschede... (11-10-2018)
BOEKELO – Andrew Heffernan begint donderdag als eerste Nederlandse deelnemer aan de dressuur tijdens de 48ste editie van Military Boekelo-Enschede.... (11-10-2018)
BOEKELO – De 48ste editie van de internationale military Boekelo-Enschede wordt de laatste met Sue Benson als parcoursbouwer. De 67-jarige Engelse is... (09-10-2018)
BOEKELO - De overwinning van Tim Price in Military Boekelo-Enschede was er een met een sterk Twents tintje. Zijn tienjarige bruine KWPN-merrie... (09-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips deed zondagmiddag alles wat in zijn vermogen lag om te proberen als eerste Nederlander in de geschiedenis de Military Boekelo-... (08-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips en Alice Naber hebben zondagmiddag een concurrent minder in de jacht op de zege van de 47ste editie van Military Boekelo-Enschede... (08-10-2017)
BOEKELO – Ook na het tweede onderdeel is de kans niet denkbeeldig dat voor het eerst in de rijke geschiedenis van Military Boekelo-Enschede een... (07-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips bezet na de dressuur met Bayro de tweede plaats in het klassement van Military Boekelo-Enschede. Daarmee gaat de combinatie ook... (07-10-2017)
BOEKELO – Het venijn van de eerste dressuurdag tijdens de 47ste editie van Military Boekelo-Enschede zat donderdag in de staart. Als laatste van... (06-10-2017)
BOEKELO – De Engelsman Matthew Heath begint donderdagochtend om 09.00 uur met zijn paard Colley Lux als eerste starter aan de dressuur tijdens de... (04-10-2017)
BOEKELO – Military Boekelo-Enschede staat aan de vooravond van een nieuw begin op ‘oale groond’. In het Teesinkbos wordt nog volop gewerkt aan de... (28-09-2017)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft zich voor de vierde keer op rij verzekerd van de nationale titel eventing. De amazone kon al niet meer worden... (09-10-2016)
BOEKELO – Drie deelnemers van de Military Boekelo werden zaterdag per ambulance naar het ziekenhuis in Enschede vervoerd. Ze raakten alle drie gewond... (09-10-2016)
BOEKELO – Het leek er zaterdag lang op dat twee tweevoudig winnaars van Military-Boekelo de slotdag zouden ingaan als de belangrijkste kandidaten... (08-10-2016)
BOEKELO - Ook tijdens de internationale Military Boekelo Enschede werd het ondubbelzinnig duidelijk dat de Nederlandse beoefenaren van deze tak van... (07-10-2016)
BOEKELO - De vijf Nederlandse ruiters die op de eerste dag van de Military Boekelo Enschede de dressuurring binnenreden hebben geen grootse indruk... (06-10-2016)
BOEKELO – Op de startlijst van de Military Boekelo-Enschede staan na de veterinaire inspectie van woensdag de namen van 94 combinaties uit veertien... (05-10-2016)
BOEKELO - Military Boekelo-Enschede komt volgend jaar were thuis Het evenement dat jaarlijks meer dan 60.000 bezoekers trekt en een van de grootste... (30-09-2016)