TIM LIPS HOUDT HOOFD KOEL IN BLOEDHETE CROSSCOUNTRY MILITARY BOEKELO-ENSCHEDE

Dicht bij historische overwinning

BOEKELO – Tim Lips heeft ook na de crosscountry nog alle kans om zich zondag als eerste Nederlander in de 48-jarige geschiedenis van de Military Boekelo-Enschede als eindwinnaar te mogen laten huldigen.

De 33-jarige Bredanaar reed zaterdag in het bloedhete Boekelo met zijn twaalfjarige schimmelruin Bayro (bovenste foto) een geweldige uithoudingsproef, die hij exact binnen de gestelde tijdslimiet van tien minuten afsloot. Daarmee behield hij zijn voorsprong van 3,4 punt op de Duitse Julia Krajewski (mideelste foto), die met Samourai du Thot eveneens een foutloze cross afwerkte. Het verschil tussen heiden in de afsluitende springtest is minder dan een springfout. Ten opzichte van de Engelse nummer drie Laura Collett zou Lips, vorig jaar tweede achter de Nieuw-Zeelander Tim Price, zich wel een balk kunnen permitteren. (rechts)

Voor de Brabander was het zaterdag vooral zaak rustig te blijven en zich bestand te tonen tegen de druk die een mogelijke historische triomf in Boekelo met zich mee brengt. Het tweede deel van zijn missie slaagde echter volledig. “Het was voor Bayro een wandeling door het park, geweldig. Misschien was ik even wel te veel aan het genieten, zo gemakkelijk ging het. Vanaf het begin ging het zo ongelooflijk goed…Bayro zocht de hindernissen gewoon op en werkte ongelooflijk mee.”

Het liep zo gesmeerd dat Tim Lips het aan het eind van de rit even te licht leek op te nemen. “Toen moest ik nog wel even goed gas geven. Het was vandaag vooral de kunst me niet gek te laten maken, nu iedereen me aanspreekt over die mogelijk eerste Nederlandse overwinning hier. Ik moest mijn eigen rit rijden en ik denk dat ik dat wel heb gedaan. Ik heb trouwens nog nooit zoveel aanmoedigingen gehad als vandaag. Het fantastische publiek gaf me vleugels."

'Alle druk op schouders Tim'
De Duitse Krajewski bleek tijdens de persconferentie niet van zins de hoop op de zege in de Military van Boekelo-Enschede op voorhand op te geven. "Mijn paard heeft meerdere malen laten zien geen moeite te hebben met de parcoursen in de afsluitende springproef. Ik ben vast van plan om foutloos te blijven en daarmee alle druk op de schouders van Tim te leggen", aldus Krajewski. De Britse Laura Collett, die derde staat, was zeer te spreken over de prestaties van haar paard London. "Dit is een relatief jong paard, dat hier in Boekelo een enorme stap heeft gezet in zijn ontwikkeling. De wijze waarop hij in de cross aanpakte en door bleef galopperen geeft mij het vertrouwen dat we komend jaar rustig door kunnen blijven werken om mijn ultieme doel, rijden op de OS in Tokyo, te halen", vertelde zij.

De Belgische amazone Julia Schmitz kwam op hindernis 22A op het hoofdterrein ten val met haar paard Lady Like en werd ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Enschede. Daar bleek ze geen nadelige gevolgen aan haar val te hebben overgehouden. Ook haar paard bleef bij de val ongedeerd.

Voorzitter Robert Zandstra van de military Boekelo Enschede was een tevreden mens. "We hebben ongelooflijk mooi weer gehad, we hadden fantastische sport en volgens mij hebben nooit meer mensen de weg naar de cross weten te vinden dan dit jaar. Dat hadden we ook nodig. Vorig jaar werden we enorm door de weergoden geplaagd, waardoor we veel extra kosten hebben moeten maken. Dit jaar maakt dat hopelijk weer een beetje goed", aldus Zandstra.

Niets en niemand lijkt Tim Lips te kunnen afhouden van prolongatie van zijn nationale titel. De eveneens uitstekend rijdende Sanne de Jong is met Enjoy zijn naaste concurrente in de strijd om de nationale titel, maar heeft wel ruim achttien punten achterstand. En Tim Lips zelf staat derde in het NK met zijn tweede paard Eclips (foto onder).

Alice Naber kan een plaats op het podium van het BK vrijwel vergeten na de weigering met ACSI Peter Parker NOP op hindernis 8, de Sunken Road. Ze staat 48ste en moet ook Andrew Heffernan met Castle View Larry (42) en de sterk debuterende Joyce van de Kuilen met Brent (45) voor laten gaan.

STAND NA TWEE ONDERDELEN

Foto's van Rick Pfeiffer

Meer Military Boekelo

BOEKELO – Tim Lips schreef zondag net geen geschiedenis. De 33-jarige Brabander kon de boeken ingaan als eerste Nederlander, die erin slaagde de... (14-10-2018)
BOEKELO – Alice Naber-Lozeman hield vrijdag een gemengd gevoel over aan haar dressuurproef met ACSI Peter Patrker NOP op de tweede dag van Military... (12-10-2018)
BOEKELO – Tim Lips zette vrijdag met een zeer overtuigend optreden in de dressuur zijn streven om als eerste Nederlander de Military Boekelo-Enschede... (11-10-2018)
BOEKELO – Andrew Heffernan begint donderdag als eerste Nederlandse deelnemer aan de dressuur tijdens de 48ste editie van Military Boekelo-Enschede.... (11-10-2018)
BOEKELO – De 48ste editie van de internationale military Boekelo-Enschede wordt de laatste met Sue Benson als parcoursbouwer. De 67-jarige Engelse is... (09-10-2018)
BOEKELO - De overwinning van Tim Price in Military Boekelo-Enschede was er een met een sterk Twents tintje. Zijn tienjarige bruine KWPN-merrie... (09-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips deed zondagmiddag alles wat in zijn vermogen lag om te proberen als eerste Nederlander in de geschiedenis de Military Boekelo-... (08-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips en Alice Naber hebben zondagmiddag een concurrent minder in de jacht op de zege van de 47ste editie van Military Boekelo-Enschede... (08-10-2017)
BOEKELO – Ook na het tweede onderdeel is de kans niet denkbeeldig dat voor het eerst in de rijke geschiedenis van Military Boekelo-Enschede een... (07-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips bezet na de dressuur met Bayro de tweede plaats in het klassement van Military Boekelo-Enschede. Daarmee gaat de combinatie ook... (07-10-2017)
BOEKELO – Het venijn van de eerste dressuurdag tijdens de 47ste editie van Military Boekelo-Enschede zat donderdag in de staart. Als laatste van... (06-10-2017)
BOEKELO – De Engelsman Matthew Heath begint donderdagochtend om 09.00 uur met zijn paard Colley Lux als eerste starter aan de dressuur tijdens de... (04-10-2017)
BOEKELO – Military Boekelo-Enschede staat aan de vooravond van een nieuw begin op ‘oale groond’. In het Teesinkbos wordt nog volop gewerkt aan de... (28-09-2017)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft zich voor de vierde keer op rij verzekerd van de nationale titel eventing. De amazone kon al niet meer worden... (09-10-2016)
BOEKELO – Drie deelnemers van de Military Boekelo werden zaterdag per ambulance naar het ziekenhuis in Enschede vervoerd. Ze raakten alle drie gewond... (09-10-2016)
BOEKELO – Het leek er zaterdag lang op dat twee tweevoudig winnaars van Military-Boekelo de slotdag zouden ingaan als de belangrijkste kandidaten... (08-10-2016)
BOEKELO - Ook tijdens de internationale Military Boekelo Enschede werd het ondubbelzinnig duidelijk dat de Nederlandse beoefenaren van deze tak van... (07-10-2016)
BOEKELO - De vijf Nederlandse ruiters die op de eerste dag van de Military Boekelo Enschede de dressuurring binnenreden hebben geen grootse indruk... (06-10-2016)
BOEKELO – Op de startlijst van de Military Boekelo-Enschede staan na de veterinaire inspectie van woensdag de namen van 94 combinaties uit veertien... (05-10-2016)
BOEKELO - Military Boekelo-Enschede komt volgend jaar were thuis Het evenement dat jaarlijks meer dan 60.000 bezoekers trekt en een van de grootste... (30-09-2016)