ADRIAN DITCHAM: ‘JE ZOU GEEN GOEDE CROSSDESIGNER ZIJN ALS JE OP ZATERDAG DIE SPANNING NIET HAD’

In de voetsporen van Sue Benson

BOEKELO - De dag na de crosscountry van 2018 klonk voor Adrian Ditcham het startsein in zijn rol als nieuwe crossdesigner van Military Boekelo-Enschede. “Toen al ben ik in gedachten begonnen en heb ik mijn eerste ideeën op papier gezet.”

De 48-jarige opvolger van Sue Benson, die negentien jaar lang verantwoordelijk was voor de ontwerpen van de hindernissen in de crosscountry, heeft het duidelijk naar zijn zin in Boekelo. “Twee jaar geleden was ik hier voor het eerst, samen met enkele bevriende parcoursontwerpers. “En eerlijk gezegd vond ik het meteen al een heel sfeervol evenement. Het is hier totaal verschillend van bij ons thuis in Engeland. Echt charmant. Het voelt een beetje als een renbaan langs tribunes, alles ligt heel compact bij elkaar. Als je hier eenmaal bent, merk je hoe intens alles is. Boekelo is altijd een evenement met atmosfeer. Deelnemers en paarden krijgen hier het gevoel van een kampioenschap in een setting die je niet als een kampioenschap ervaart. Ik  voel me oprecht vereerd dat ik ben gevraagd hier aan de slag te gaan. Ik voel me hier erg welkom en thuis. Het is als een familie, heel fijn."

Hij staat in de aanloop naar de Olympische Spelen van volgend jaar niet voor de meest gemakkelijke taak. Niet alleen omdat hij Sue Benson opvolgt, die bijna twee decennia de prima reputatie van ‘Boekelo’ op de internationale kalender hielp uitdragen door het samenstellen van faire, maar selectieve parcoursen. Ook omdat er dit jaar een grote verscheidenheid aan belangen meespeelt.

Bonte mengeling
Ditcham: “Voor de een is het een wedstrijd om een jong paard te testen voor volgend jaar. Voor een ander, zoals de Nederlanders, is het een beslissende kwalificatie voor Tokyo. En weer anderen willen na een om welke reden dan ook teleurstellend verlopen seizoen in elk geval met een positief gevoel het jaar afsluiten. Het is een bonte mengeling van jonge en ervaren combinaties, met voor sommigen belangrijke doelen zoals de finale van de Nations Cup of het veroveren van het Nederlands kampioenschap.”

De Brit heeft er de indeling van de terreinrit op afgestemd. “Je houdt rekening met de verschillende belangen. Vanaf het begin mogen ze even wennen aan de omstandigheden, vanaf hindernis 7 vragen we fysiek meer van ze. Ze krijgen onderweg te maken met lawaai, muziek en bars, dat kan allemaal invloed hebben op hun prestatie. Aan het eind hebben we een paar behoorlijk voorwaartse hindernissen, vanaf de 24ste kunnen ze de stal ruiken.” Zelf heeft hij een goed gevoel bij de obstakels 9, 15 en 16. “Bij de eerste gaan we terug naar de traditie, bij 15 en 16 moeten ze vanuit een hoek springen.”

Van één watercombinatie er twee gemaakt
In zijn debuutjaar in Boekelo heeft hij nog minder aan het parcours veranderd dan hij had gewild. “Laat ik vooropstellen dat Sue geweldige dingen heeft gedaan. Maar nu is het aan mij mijn stempel op de cross te drukken. Ik had graag dit jaar weer een tweede watercombinatie in het parcours opgenomen. Daarvoor was het te kort dag. Daarom heb ik nu van de bestaande (hindernis 19) er twee in één gemaakt. Deelnemers moeten nu twee keer het water in, met daartussen een eiland. Daar komen ze na een minuut of zeven als ze dus al richting de finish gaan. Ze kunnen er kiezen uit verschillende routes en moeten dus goed nadenken welke daarvan hen het best past. Ik geef ze alternatieven, maar die kosten uiteraard tijd. Met de kortste afstand bereik je het maximale resultaat.”

De vraag is wanneer de in het tussen Londen en Portsmouth gelegen Petersfield aan de crosscountry een goed gevoel zal overhouden. “Als alles veilig is verlopen en we een mooie competitie hebben gehad. Weet je, je zet iets neer voor anderen en die moeten het uitvoeren. En er kan altijd iets gebeuren dat je niet verwacht.” Ook parcoursbouwers ontkomen daardoor nooit aan spanning op de zaterdag. “Je zou geen goede designer zijn als je dat niet zou hebben. Maar het liefst heb je natuurlijk dat ook jonge paarden veel leren en toch met een grote smile op hun gezicht thuis komen. De eerste zeven of acht combinaties bekijk ik in de controlbox. Op televisie krijg je er toch wat minder gevoel bij. Ik kijk dan hoe de paarden afzetten en landen en of het goed gaat. Is dat zo, dan ga ik de cross in om bij een aantal hindernissen te zien hoe het loopt.”

Sue Benson als klankbord
Adrian Ditcham weet zich daarbij niet alleen gesteund door landgenoot Gary Podmore (onderste foto), al vele jaren in de praktijk de bouwer van de hindernissen. Ook voorgangster Sue Benson, die hij overigens ook assisteerde tijdens de Olympische Spenen in Londen van 2012, is in de buurt. “Sue is net zo vaak welkom als ze wil. Ze bood aan te komen en dat vind ik plezierig. Het is altijd goed te kunnen klankborden. Ze heeft in de voorbereidingsfase een aantal dagen meegelopen. We hebben bijvoorbeeld alleen al anderhalf uur gespendeerd aan het water. Zitten praten over wat ik wilde en hoe zij erover dacht. Je bent in dit vak echt eenzaam als dingen niet zo goed gaan. Van de andere kant is het een pracht beroep als het allemaal op rolletjes loopt.”

Zaterdag rond 16.30 uur is duidelijk welk gevoel bij Andrew Ditcham overheerst. Maar hoe zijn gemoed ook is, hij weet nu al wat zijn twee kinderen als hij thuis komt hem in elk geval zullen vragen: 'Heb je stroopwafels meegenomen?'
 

Meer Military Boekelo

HAGEN/OPGLABBEEK – Thijmen Vos en Wilton Porter boekten de afgelopen dagen fraaie zeges tijdens concoursen in respectievelijk het Duitse Hagen en het... (12-06-2021)
USSELO – In zijn woning in Usselo is woensdag Joop Melching, voormalig voorzitter van de organisatie van Miltary Boekelo-Enschede, op 91-jarige... (25-02-2021)
VALKENSWAARD – Steven Veldhuis veroverde woensdag zilver in de strijd om het NK voor zesjarige KWPN-paarden. In de arena van Jan Tops hoefde de... (19-08-2020)
BOEKELO -  De vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede, die gepland stond van 1 tot en met 4 oktober 2020, gaat niet door. Het bestuur heeft... (14-05-2020)
BOEKELO – De kans op doorgaan lijkt minimaal, maar als de vijftigste editie van Military Boekelo-Enschede al in 2020 gehouden kan worden, zal het van... (07-05-2020)
BOEKELO – Het venijn zat bij Military Boekelo-Enschede weer eens in de staart. De Duitse Sandra Auffahrt kon als laatste starter in de springproef... (13-10-2019)
BOEKELO – Voor de Nederlandse eventingploeg is de Olympische droom vervlogen. Al in de tweede rit van de crosscountry kreeg TeamNL tijdens de... (12-10-2019)
BOEKELO – De tweede dag van de dressuur tijdens de Military Boekelo-Enschede heeft vrijdag zoals verwacht weinig veranderd in de top van het... (11-10-2019)
BOEKELO – Nederland moet in de crosscountry van zaterdag en de afsluitende springploeg op zondag een lichte achterstand wegwerken tegen de Belgen om... (10-10-2019)
BOEKELO – Regerend Olympisch kampioen Michael Jung gaat donderdag met FischerRocana FST om 9.30 uur als eerste van start in de 49ste editie van... (09-10-2019)
BOEKELO – Tim Lips schreef zondag net geen geschiedenis. De 33-jarige Brabander kon de boeken ingaan als eerste Nederlander, die erin slaagde de... (14-10-2018)
BOEKELO – Tim Lips heeft ook na de crosscountry nog alle kans om zich zondag als eerste Nederlander in de 48-jarige geschiedenis van de Military... (13-10-2018)
BOEKELO – Alice Naber-Lozeman hield vrijdag een gemengd gevoel over aan haar dressuurproef met ACSI Peter Patrker NOP op de tweede dag van Military... (12-10-2018)
BOEKELO – Tim Lips zette vrijdag met een zeer overtuigend optreden in de dressuur zijn streven om als eerste Nederlander de Military Boekelo-Enschede... (11-10-2018)
BOEKELO – Andrew Heffernan begint donderdag als eerste Nederlandse deelnemer aan de dressuur tijdens de 48ste editie van Military Boekelo-Enschede.... (11-10-2018)
BOEKELO – De 48ste editie van de internationale military Boekelo-Enschede wordt de laatste met Sue Benson als parcoursbouwer. De 67-jarige Engelse is... (09-10-2018)
BOEKELO - De overwinning van Tim Price in Military Boekelo-Enschede was er een met een sterk Twents tintje. Zijn tienjarige bruine KWPN-merrie... (09-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips deed zondagmiddag alles wat in zijn vermogen lag om te proberen als eerste Nederlander in de geschiedenis de Military Boekelo-... (08-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips en Alice Naber hebben zondagmiddag een concurrent minder in de jacht op de zege van de 47ste editie van Military Boekelo-Enschede... (08-10-2017)
BOEKELO – Ook na het tweede onderdeel is de kans niet denkbeeldig dat voor het eerst in de rijke geschiedenis van Military Boekelo-Enschede een... (07-10-2017)