Christopher Burton leidt na crosscountry

BOEKELO - De Australiër Christopher Burton heeft na de crossecountry de leiding in handen van de 45ste editie van Military Boekelo-Enschede met zijn paard Monarchs Exclusive, maar zeker van de winst mag hij zich met zijn score van 41,30 punt nog allerminst noemen. Op korte afstand liggen namelijk de Nieuw-Zeelander Jesse Campbell met Kaapachino (43,50) en de Fransman Astier Nicolas met Spes Addit d'Or (44,60) op de loer. 

De Engelse Nicola Wilson staat voorlopig vierde met Bulana (46,10) en de vijfde plek is na de terreinrit voor de Ierse Catthal Daniels met Rioghan Rua (48,30).

De strijd om de nationale titel in Boekelo wordt zondag een uitermate spannend tweegevecht tussen Andrew Heffernan met Millthyme Corolla en regerend kampioene Alice Naber-Lozeman met ACSI Peter Parker (foto). Beiden hebben na het tweede onderdeel 53,80 punt achter hun naam staan. Maar omdat Heffernan de cross ongeveer een seconde sneller aflegde dan de titelhouder, staat hij twintigste en zijn concurrente 21ste.

Slechts twee ruiters op podium
Omdat verder geen Nederlander de finish haalde, zal het podium van het NK zondag slechts op twee van de drie plekken bezet zijn. "Echt balen, maar Tim was niet alleen erg misselijk, ook had hij last van duizeligheden en dan is het niet verantwoord om van start te gaan. Chiccolino had een geringe temperatuurverhoging en voelde niet fit aan en ook dan is het verstandig om niet deel te nemen. Best jammer, want we hadden natuurlijk in eigen huis graag een goede prestatie neergezet na de vier plek die we behaalden in de landenwedstrijd op het EK", vertelde bondscoach Martin Lips.

Schitterende selectieve cross
De cross analyserend kan niet anders dan worden vastgesteld dat de Britse parcoursbouwer Sue Bensson wederom een schitterende selectieve cross heeft neergezet. Vier combinaties slaagden erin de cross binnen de optimale tijd te rijden, waarvan er één, de Nieuw-Zeelander Tim Price, dat voor elkaar kreeg met een tijd vretende weigering. Vijf combinaties trokken zich terug voor de start van de cross, waarbij Tim Lips met zijn twee paarden. Zes combinaties besloten zich  in de cross terug te trekken en zeven werden na weigeringen of een val van de ruiter geëlimineerd. Daardoor staan er nog 66 combinaties in de tussenstand na de cross.

Dat er in de cross na de dressuur verschuivingen in het klassement zouden plaatsvinden is in de eventingsport logisch. "Ik heb een snel paard en de cross lag mijn paard bijzonder goed. Hij pakte overal enorm aan en bleef exact een seconde binnen de tijd te blijven", vertelde de leider in het tussenklassement, Christopher Burton. De Nieuw-Zeelander Jesse Campbell was niet alleen blij met zijn voorlopige tweede plek, maar ook met de prestatie van zijn teammaten. "Voor ons is deze wedstrijd de enige mogelijkheid om ons te kwalificeren voor Rio en het ziet er naar uit dat dit ons gaat lukken. Misschien is dat nog belangrijker dan wanneer ik individueel deze wedstrijd zou winnen", aldus Campbell.

Meer Military Boekelo

BOEKELO – Tim Lips schreef zondag net geen geschiedenis. De 33-jarige Brabander kon de boeken ingaan als eerste Nederlander, die erin slaagde de... (14-10-2018)
BOEKELO – Tim Lips heeft ook na de crosscountry nog alle kans om zich zondag als eerste Nederlander in de 48-jarige geschiedenis van de Military... (13-10-2018)
BOEKELO – Alice Naber-Lozeman hield vrijdag een gemengd gevoel over aan haar dressuurproef met ACSI Peter Patrker NOP op de tweede dag van Military... (12-10-2018)
BOEKELO – Tim Lips zette vrijdag met een zeer overtuigend optreden in de dressuur zijn streven om als eerste Nederlander de Military Boekelo-Enschede... (11-10-2018)
BOEKELO – Andrew Heffernan begint donderdag als eerste Nederlandse deelnemer aan de dressuur tijdens de 48ste editie van Military Boekelo-Enschede.... (11-10-2018)
BOEKELO – De 48ste editie van de internationale military Boekelo-Enschede wordt de laatste met Sue Benson als parcoursbouwer. De 67-jarige Engelse is... (09-10-2018)
BOEKELO - De overwinning van Tim Price in Military Boekelo-Enschede was er een met een sterk Twents tintje. Zijn tienjarige bruine KWPN-merrie... (09-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips deed zondagmiddag alles wat in zijn vermogen lag om te proberen als eerste Nederlander in de geschiedenis de Military Boekelo-... (08-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips en Alice Naber hebben zondagmiddag een concurrent minder in de jacht op de zege van de 47ste editie van Military Boekelo-Enschede... (08-10-2017)
BOEKELO – Ook na het tweede onderdeel is de kans niet denkbeeldig dat voor het eerst in de rijke geschiedenis van Military Boekelo-Enschede een... (07-10-2017)
BOEKELO – Tim Lips bezet na de dressuur met Bayro de tweede plaats in het klassement van Military Boekelo-Enschede. Daarmee gaat de combinatie ook... (07-10-2017)
BOEKELO – Het venijn van de eerste dressuurdag tijdens de 47ste editie van Military Boekelo-Enschede zat donderdag in de staart. Als laatste van... (06-10-2017)
BOEKELO – De Engelsman Matthew Heath begint donderdagochtend om 09.00 uur met zijn paard Colley Lux als eerste starter aan de dressuur tijdens de... (04-10-2017)
BOEKELO – Military Boekelo-Enschede staat aan de vooravond van een nieuw begin op ‘oale groond’. In het Teesinkbos wordt nog volop gewerkt aan de... (28-09-2017)
BOEKELO - Alice Naber-Lozeman heeft zich voor de vierde keer op rij verzekerd van de nationale titel eventing. De amazone kon al niet meer worden... (09-10-2016)
BOEKELO – Drie deelnemers van de Military Boekelo werden zaterdag per ambulance naar het ziekenhuis in Enschede vervoerd. Ze raakten alle drie gewond... (09-10-2016)
BOEKELO – Het leek er zaterdag lang op dat twee tweevoudig winnaars van Military-Boekelo de slotdag zouden ingaan als de belangrijkste kandidaten... (08-10-2016)
BOEKELO - Ook tijdens de internationale Military Boekelo Enschede werd het ondubbelzinnig duidelijk dat de Nederlandse beoefenaren van deze tak van... (07-10-2016)
BOEKELO - De vijf Nederlandse ruiters die op de eerste dag van de Military Boekelo Enschede de dressuurring binnenreden hebben geen grootse indruk... (06-10-2016)
BOEKELO – Op de startlijst van de Military Boekelo-Enschede staan na de veterinaire inspectie van woensdag de namen van 94 combinaties uit veertien... (05-10-2016)