Alice Naber: titel voor grijpen

BOEKELO - Alice Naber is zelf nog voorzichtig, maar de nationale titel eventing lijkt haar zondag nauwelijks meer te kunnen ontgaan. Naber tijdens de persconferentie: “Morgen is er nog een keuring en we moeten nog springen. Het is nog niet klaar, al staat Peter Pan er na de cross van vandaag gelukkig lekker monter en fris bij.”

Alice Naber wist op dat moment nog niet dat de groundjury na bestudering van de videobeelden van de crosscountry heeft besloten om Tim Lips (Breda) en Concrex Oncarlos alsnog te diskwalificeren. Lips stond tweede in de strijd om het Nederlands kampioenschap.
 
Tim Lips passeerde op hindernis 8b de vlag die het obstakel markeerde aan de verkeerde kant. De beslissing werd genomen nadat de jury samen met hem de beelden had bekeken. 
 
In de strijd om het Nederlands kampioenschap zijn er nu nog drie deelnemers over. Alice Naber-Lozeman met Peter Parker, Merel Blom met Sagnol en Nynke Sminia met Moosroodnoot.

Na de zware terreinrit van zaterdag kon Alice Naber in elk geval meer dan tevreden zijn. “Peter Parker is een goede jongen. Ik ben heel blij met maar zes seconden tijdsoverschrijding. Zeker onder deze omstandigheden zaten er vandaag veel tricky dingen in de cross. Die was moeilijker dan vorig jaar. Op de hindernissen zeven en acht kwamen ook veel topruiters in de problemen en veel grote namen hebben de finish niet eens gehaald. Zelf ben ik op bepaalde plaatsen maar een beetje om de modder heen gereden. Peter Parker heeft daardoor wel een wat langere cross gelopen. Bij D’rop en D’raf kon dat niet en daar had hij het ook knap lastig. Daarom heb ik hem het daarna even wat kalmer aan laten doen en dat heeft ons denk ik wel een seconde of tien gekost. Vooral het tweede water ging echter subliem en het was geweldig dat mijn vroegere instructeur Ab Fabius uitgerekend daar stond.”

Peter Parker kwam in 2008 bij haar op stal. “Toen ik Tom Cruise naar Engeland had weggebracht, ben ik met hem teruggekomen. Ik wilde er gewoon weer eentje met veel bloed. En Peter Parker is heel lichtvoetig.”

In 1991 reed ze haar eerste Military Boekelo met de door Jan Greve gefokte Watermill Stream, die in 1997 onder Bettina Overesch naar de Europese titel reed in Burghley. Haar beste prestaties leverde ze tot nu toe in 2004 toen ze met twee paarden in de top tien belandde en achtste en tiende werd. Nu is ze na twee onderdelen elfde met uitzicht op meer.

Geen reden om blij te zijn
De tevredenheid bij Alice Naber na de crosscountry stond in schrille tegenstelling tot het gemoed van bondscoach Martin Lips. “Als je met acht combinaties van start gaat en er komen er maar drie aan de finish, heb je geen reden om blij te zijn. Van verschillende ruiters waren vooraf andere paarden al niet fit genoeg. Daardoor bestond onze afvaardiging uit diverse jonge en onervaren ruiters, waaronder enkele die nog niet eerder in Boekelo gereden hebben. Dit was een moeilijke wedstrijd en voor sommigen van ons te pittig. Als je afhankelijk bent van dit evenement alleen, kun je misschien beter stoppen. Maar we gaan gewoon door hoor. Soms moet je een stapje terug doen om er twee vooruit te kunnen zetten.”

In de strijd om de Royal Ten Cate Nations Cup speelt Oranje geen enkele rol van betekenis meer. Duitsland leidt met royale voorsprong op de Engelsen en de Fransen en kan de zoveelste landenzege in Boekelo amper meer ontgaan. 

Stand NK na crosscountry
1) Alice Naber-Lozeman met Peter Parker 49,20
2) Merel Blom met Sagnol 89,00
3) Nynke Sminia met Moosroodnoot 122,80

Stand Nations Cup
1) Duitsland 124,60
2) Groot-Britannië 155,00
3) Frankrijk 210,80

Foto Alice Naber met Peter Pan van Jeffrey Pardoen

Meer Military Boekelo

»
ENSCHEDE – ‘Mister Military Boekelo’ Jan Stokkentre is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. De markante Enschedeër, een van de oprichters en... (27-12-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede ligt niet wakker van het besluit van de FEI om het WK eventing van 2026 toe te wijzen aan het... (21-11-2023)
»
BOEKELO – In een net als een jaar eerder tot het eind toe spannende wedstrijd gaf de Fransman Nicolas Touzaint de eindzege in de 52ste editie van... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer prolongeerde zondag in Boekelo haar nationale titel eventing. Met haar tienjarige bruine merrie I’m Special N (v. I’,m... (08-10-2023)
»
BOEKELO –De 52ste editie van Military Boekelo-Enschede is verzekerd van een spannende ontknoping. Zowel in de internationale wedstrijd als de strijd... (08-10-2023)
»
BOEKELO – Halverwege de crosscountry, onder wie alle 47 ruiters die uitkomen voor het nationale team van hun land, voert Frankrijk tijdens Military... (07-10-2023)
»
BOEKELO - Het klassement van Military Boekelo-Enschede zal zaterdag ongetwijfeld nog behoorlijk door elkaar worden geschud als de fraaie en... (06-10-2023)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle 47 ruiters in actie die deel uitmaken van het nationale team van hun land,... (05-10-2023)
»
BOEKELO – Alle 112 paarden die woensdag werden aangeboden voor de veterinaire keuring, zijn fit verklaard om deel te kunnen nemen aan de 52ste editie... (04-10-2023)
»
BOEKELO - Maar liefst 108 ruiters uit zeventien landen met in totaal 119 paarden hebben zich ingeschreven voor de 52ste editie van de Internationale... (29-09-2023)
»
BOEKELO – De organisatie van Military Boekelo-Enschede mag zich verheugen op een enorme belangstelling van de internationale eventingtop. (28-09-2023)
»
WIERDEN – Jordy Wilken kijkt met een prima gevoel terug op zijn optreden in het Franse Jardy. De eventingruiter uit Lemerveld, wiens paarden na een... (19-07-2023)
»
DEN BOSCH – Een geëmotioneerde Jacob Melissen stond vrijdagavond voorafgaand aan de door Willem Greve gewonnen rubriek over 1,55 meter tijdens The... (11-03-2023)
»
BOEKELO – Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder... (10-10-2022)
»
BOEKELO – Na een thrillerachtige ontknoping, waarvan het scenario bedacht had kunnen zijn door Alfred Hitchcock, ging de zege in de 51ste editie van... (09-10-2022)
»
BOEKELO – Janneke Boonzaaijer heeft zich zondagmiddag verzekerd van de nationale titel eventing. De 26-jarige amazone uit Renswoude bleef ondanks... (09-10-2022)
»
BOEKELO - Als Laura Collett zondag in de afsluitende springproef minder dan 3,7 strafpunt oploopt, schrijft de Engelse net als in 2019 de Military... (08-10-2022)
»
BOEKELO - De hindernissen waarmee Adrian Ditcham het Twentse coulisselandschap heeft gedecoreerd voor de 51ste  editie van de Military Boekelo-... (07-10-2022)
»
BOEKELO - Op de eerste dag van de Military Boekelo-Enschede kwamen alle ruiters in actie die deel uitmaken van het team dat behalve om de individuele... (06-10-2022)
»
BOEKELO - Een rondetafelgesprek op vrijdag 7 oktober gaat de aanzet opleveren voor een degelijker structuur van de Nederlandse eventingsport. Dat wil... (04-10-2022)