Zilver Chardon, brons De Ronde

BORDEAUX - IJsbrand Chardon (Den Hoorn) en Koos de Ronde (Zwartewaal) zijn als tweede en derde geëindigd in de Wereldbekerfinale voor vierspannen in Bordeaux, Frankrijk. De Australiër Boyd Exell was twee rondes oppermachtig en schreef voor de vierde opeenvolgende keer de Wereldbekertitel op zijn naam.

IJsbrand Chardon was er enorm op gebrand om Exell onder druk te zetten, maar het goedmaken van de ruim acht seconden achterstand na de eerste wedstrijd op vrijdagavond bleek een onmogelijke opgave. Chardon zette met zijn Lipizzanerspan twee snelle en foutloze ritten neer, maar Exell bleek gewoon een maatje te groot. De Australiër laveerde zijn ervaren vierspan gecontroleerd en in een hoog tempo door het mooie parcours, ontworpen door de Duitse parcoursbouwer Falk Böhnisch. Exell vergrootte het gat met Chardon en De Ronde na de eerste ronde te vergroten naar ruim tien seconden en finishte uiteindelijk over twee omlopen ruim achttien seconden sneller dan Chardon.

“Ik heb de wedstrijd op vrijdagavond al verloren,” vertelt Chardon. “Ik had ruim acht seconden achterstand op Boyd na de eerste avond en hij is gewoon de sterkste op dit moment. Ik vind de nieuwe formule voor de finale, waarin je vijftig procent van het verschil met de winnaar in de eerste wedstrijd meeneemt naar de tweede wedstrijd, heel gevaarlijk. Ik ben er absoluut voorstander van dat de beste moet winnen en dat heeft Boyd ook gedaan, maar na de eerste avond was het eigenlijk al niet meer mogelijk om hem voorbij te gaan. Het was een gelopen race waardoor de spanning voor mijn gevoel ontbrak op de finaleavond. Ik pleit voor een inloopwedstrijd zoals bij de springruiters zodat je niet gelijk de eerste wedstrijd hoeft te pieken en de paarden en het rijtuig kunt afstellen op de omstandigheden van de wedstrijd.”

Koos de Ronde moest onverwachts zijn reserve voorpaard Night in zijn achterspan inzetten nadat zijn vaste achterpaard Mario gisteravond een blessure had opgelopen. De Ronde reed een foutloze rit die zowel de Zweed Tomas Eriksson als de Hongaar Jozsef Dobrovitz niet kon verbeteren. De Ronde kon zich gezien de omstandigheden geheel onverwacht kwalificeren voor de winning round. Ondanks een foutje door de hoge snelheid was De Ronde dik teveden met zijn podiumplaats: “Het was pas de derde keer dat Night in mijn achterspan liep. Tijdens het losrijden voelde hij goed en ik wist dat ik goed zou zitten als ik een moeilijke wending kon redden in de eerste marathonhindernis. Mijn doel was om een podiumplaats te halen en daar had ik gisteravond nadat we de blessure bij Mario constateerden geen hoop meer hoop. Het was des te meer kicken dat het toch is gelukt!”

Uitslag Wereldbekerfinale seizoen 2011/2012
1.Boyd Exell (AUS) 206.73
2.IJsbrand Chardon (NED) 225.05
3.Koos de Ronde (NED) 266.62
4.Tomas Eriksson (SWE) 136.35
5.Jozsef Dobrovitz (HUN) 138.62
6.Zoltan Lazar (HUN) 165.65
7.Thibault Coudry (FRA) 166.06

Meer Mennen

RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof is de internationale vierspanwedstrijd in Riesenbeck uitstekend begonnen. De Rossummer reed een prima dressuurproef,... (23-06-2018)
LÄHDEN – Van de drie Twentse deelnemers, die zondag met een kans op de zege aan de afsluitende vaardigheidsproef begonnen tijdens de internationale... (10-06-2018)
LÄHDEN – Twentse menners kraaiden zaterdag victorie na de zware marathon in Lähden. Marijke Hammink gaf de concurrentie het nakijken bij de vierspan... (10-06-2018)
LÄHDEN - In een zonnige ambiance viel Mark Weusthof vrijdag in de prijzen na de dressuurproef van de internationale vierspanwedstrijden in het Duitse... (08-06-2018)
KEISPELT – Marijke Hammink was dit weekend een klasse apart bij de vierspannen pony’s tijdens internationale wedstrijden in het Luxemburgse Keispelt... (28-05-2018)
VALKENSWAARD – Raymond Letteboer en Herman ter Harmsel zijn er in Valkenswaard niet in geslaagd een hoge klassering te realiseren tijdens de... (28-05-2018)
WINDSOR – Mark Weusthof had zich na een goede seizoenouverture in Kronenberg veel voorgesteld van zijn eerste internationale wedstrijd van dit... (13-05-2018)
KRONENBERG – Mark Weusthof (rechts) is het menseizoen uitstekend begonnen. De vierspanrijder uit Rossum eindigde zondag als derde in de... (23-04-2018)
ROSSUM – Mark Weusthof begint vol vertrouwen aan zijn twintigste seizoen als vierspanrijder. In opperbeste stemming presenteerde hij zaterdag tijdens... (08-04-2018)
EXLOO – Marijke Hammink toonde zich afgelopen weekend op alle fronten de sterkste in de wedstrijd voor vierspannen pony’s in Exloo. De Bornerbroekse... (02-04-2018)
DENEKAMP - Bram Chardon toonde zich zaterdagavond superieur bij de vierspannen tijdens de 22ste editie van Euregio Indoor Mennen in de fraai... (13-11-2017)
DENEKAMP - Euregio Indoor Denekamp staat zaterdag 11 en zondag 12 november in het teken van het mennen met twee- en vierspannen paarden en pony’s. De... (10-11-2017)
WIERDEN – De ijzersterk bezette menwedstrijden in Wierden leverden zaterdagavond twee Twentse winnaars op. Raymond Letteboer (foto) zegevierde knap... (29-10-2017)
WIERDEN - Het internationale menseizoen begint zaterdagavond 28 oktober voor menig topmenner bij  Indoor Wierden. Om 17.30 uur rijdt in manege De... (28-10-2017)
BREDA – Mark Weusthof beleefde een teleurstellend weekend tijdens Outdoor Breda. De menner uit Rossum begon de driedaagse menwedstrijd in Brabant nog... (11-09-2017)
MINDEN – Marijke Hammink kan na een voor haar schitterende slotdag vol tevredenheid terugblikken op haar eerste deelname aan de mondiale titelstrijd... (21-08-2017)
TUBBERGEN – Dennis Peters verraste maandagavond op het Raadhuisplein van Tubbergen alle toppers in de wedstrijd voor tweespannen tijdens de Schroder... (21-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink deed het zaterdag prima voor het Nederlandse team in de marathon tijdens het WK mennen voor vierspannen pony’s in Minden.... (19-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink was vrijdag als tweede teamlid niet bijzonder fortuinlijk in haar dressuurproef tijdens de wereldkampioenschappen... (19-08-2017)