ANTONIE TER HARMSEL IS KLAAR VOOR WK TWEESPANNEN IN KRONENBERG

‘Zaak eigen wedstrijd te rijden’

Antonie ter Harmsel tijdens de veterinaire keuring. Foto Krisztina Horvath/Hoefnet

KRONENBERG – Twee jaar geleden eindigde Antonie ter Harmsel bij het WK voor tweespannen in het Duitse Drebkau al negende in het individuele klassement en pakte hij zilver met het Nederlands team. Bij het eerste mondiale titelgevecht in eigen land probeert de Rijssenaar die prestaties te overtreffen.

De als altijd realistische Ter Harmsel (31) is klaar voor de strijd in Limburg en zijn paarden kwamen woensdag probleemloos door de veterinaire keuring. “Ze zijn fit en het loopt goed”, is de korte introductie. “Je moet altijd afwachten hoe het op zo’n WK gaat. Het is zaak je eigen wedstrijd te rijden en je best te doen. En dan moet je hopen dat iedereen goed rijdt. Want één fout van jezelf of een van je paarden en je bent weg.”

Antonie ter Harmsel heeft net als zijn concurrenten en collega’s een als gevolg van corona kort seizoen achter de rug. Maar het vertrouwen is er al, al moest hij op de slotdag van het NK een zeker schijnende podiumplaats na de marathon alsnog uit handen geven. Hij eindigde als vierde, terwijl streekgenoot Raymond Letteboer met de nationale titel aan de haal ging.

Net hoe het loopt
“De dressuur is normaal gesproken mijn sterkste onderdeel en in de marathon gaat het meestal ook wel goed”, aldus Ter Harmsel. “In de vaardigheid ligt het er vaak maar net aan hoe het loopt. Alleen was het bij het NK dit keer wat minder dan anders.”

Samen met Letteboer en Stan van Eijk vormt Antonie ter Harmsel vanaf donderdag TeamNL bij het WK in Kronenberg. “Geweldig dat het voor de eerste keer is dat we een WK in eigen land mogen rijden en al helemaal dat er ook behoorlijk wat publiek welkom is. Ook van mensen die bij ons op manege Achter ’n Bos komen en die lid zijn van de menvereniging komt een grote groep kijken. Er zitten er een hoop hier op de camping.”

Van zijn drie paarden komt de zestienjarige routinier in de dressuur links en in de marathon rechts in actie. De tienjarige Foppe loopt in de dressuur rechts en in de vaardigheid links en de elf jaar oude Enola completeert het tweespan in de marathon links en in de vaardigheid rechts voor de koets.

Als bijrijders heeft Antonie ter Harmsen in de dressuur en vaardigheid steun van dressuuramazone Ashley Langevoort, terwijl in het hindernistraject Frank Plas zijn secondant is.

Aan het WK neemt een recordaantal van liefst 97 tweespannen deel. Er zijn 22 landen aanwezig, waarvan achttien met een team. Voor Antonie ter Harmsel begint het WK vrijdag om 10.40 uur met de dressuur. Raymond Letteboer is al donderdag om 14.10 uur aan de beurt.

Meer Mennen

DENEKAMP – De eerste ontmoeting in de strijd om der Twente Cup mennen werd zaterdag in manege De Zonnenbeek in Denekamp bij de tweespannen gewonnen... (15-11-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel konden ook in de afsluitende vaardigheidsproef van het WK vierspannen in Pratoni del Vivaro... (25-09-2022)
Foto's Mark Weusthof (boven) en Antonie ter Harmsel © Gerben Olthof Driving Images
PRATONI DEL VIVARO – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel moesten zaterdag tijdens de marathon van het WK vierspannen genoegen nemen met bescheiden... (24-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Bij het WK vierspannen is Mark Weusthof veroordeeld tot een inhaalrace. De menner uit Rossum kreeg voor zijn dressuurproef in... (23-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Voor Mark Weusthof begint het WK vierspannen in het Italiaanse Pratoni del Vivaro vrijdag met zijn optreden in de dressuur. De... (22-09-2022)
PRATONI DEL VIVARO – Antonie ter Harmsel kijkt tevreden terug op zijn debuut bij het WK vierspannen in het onder de rook van Rome gelegen Pratoni del... (22-09-2022)
SAASVELD – In zijn woning in Saasveld is woensdag Gerard Paus op 79-jarige leeftijd overleden. Gerard Paus was de eerste voorzitter van de Stichting... (20-08-2022)
ERMELO - Marijke Hammink prolongeerde dit weekend in Wierden haar nationale titel bij de vierspannen pony’s. Marloes van ’t Veld pakte zilver met... (15-08-2022)
ERMELO - Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel behoren tot de groep van zes menners die Nederland van 22 tot en met 25 september in het Italiaanse... (05-08-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en Antonie ter Harmsel hebben het NK in Beekbergen prima afgesloten. Weusthof veroverde brons, de debuterende Ter Harmsel... (31-07-2022)
BEEKBERGEN – Met een vierde plaats in de marathon schoof Mark Weusthof op de tweede dag van het Paardenspektakel Beekbergen bij de vierspannen op van... (30-07-2022)
BEEKBERGEN - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof hebben elkaar bij het NK vierspannen in Beekbergen op het onderdeel dressuur weinig toegeven. De... (29-07-2022)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof en debutant Antonie ter Harmsel beginnen vrijdag met het onderdeel dressuur aan het NK vierspannen in Beekbergen. Behalve... (28-07-2022)
OIRSCHOT – Marijke Hammink blijft een klasse apart bij de vierspannen pony’s. Ook in Oirschot kon niemand van de concurrentie haar echt bedreigen. (18-07-2022)
VALKENSWAARD – Mark Weusthof sloot dit weekend de internationale wedstrijd voor vierspannen op de terreinen van wereldkampioen Boyd Exell in... (12-06-2022)
LÄHDEN – Een constant presterende Raymond Letteboer won zondag In het Duitse Lähden met zijn tweespan paarden zijn eerste wedstrijd van het seizoen.... (01-05-2022)
KRONENBERG – Marijke Hammink bleek dit weekend weer eens ongenaakbaar bij de vierspannen pony’s. In het Limburgse Kronenberg zegevierde de... (19-04-2022)
ROSSUM – Mark Weusthof ontbreekt dit weekend bij de menwedstrijden in het Limburgse Kronenberg. Zijn paard Ferdinand S (roepnaam Fender) is nog niet... (14-04-2022)
ROSSUM – Mark Weusthof mocht zich zondag verheugen in een flinke belangstelling voor zijn sponsordag. De vierspanrijder uit Rossum presenteerde zijn... (03-04-2022)
ROSSUM – Na een onderbreking van een jaar vanwege het heersende coronavirus houdt Mark Weusthof komende zondag 3 april weer zijn normaal jaarlijks op... (31-03-2022)