Wierden: een en al reclame voor mensport

WIERDEN – De eerste internationale menavond tijdens Indoor Wierden is vrijdag bij de vierspannen een prooi geworden voor IJsbrand Chardon. Met een weergaloze rit bouwde hij al in de eerste manche zoveel marge op tegen naaste concurrent Daniell Schneiders, dat hij zich in de tweede omloop met een derde plek tevreden kon stellen. Achter de levende menlegende en de aanstormende topper uit Duitsland legde Mark Weusthof beslag op de derde plek. De Rossumer bleef Europees kampioen Theo Timmerman twee keer knap voor.

De vierspanvedetten schotelden de tot de nok gevulde manege De Vossenbos een heerlijk avondje voor. Qua snelheid gaven Chardon, Schneider en Weusthof elkaar in de eerste rit minder dan drie seconden toe, maar omdat de 25-voudig national kampioen als enige geen strafpunten opliep, kon hij halverwege bogen op een veilige voorsprong van iets meer dan acht seconden op de Duitser en van bijna dertien tellen op de lange Tukker. Weusthof was op zijn beurt iets rapper dan Schneiders, maar tikte ook een balletje meer af.

De schade beperkt
In de beslissende manche hield Weusthof de schade beperkt tot één bal en zorgde hij in elk geval voor enige druk op Schneiders. Die was opnieuw iets langzamer dan de Twentenaar, maar hield de lei wel schoon. Omdat Chardon met eveneens vijf strafpunten de ring uitkwam, moest de viervoudig wereldkampioen in het tweede bedrijf met de derde stek genoegen nemen.

Chardon hield echter 2,35 seconde over ten opzichte van Schneiders en ruim elf op Weusthof. De meest succesvolle menner aller tijden was verrukt over de zege én over de ambiance in Wierden. “Het was in alle opzichten super”, vond Chardon. “Als je bedenkt dat het mennen hier voor het eerst op de agenda stond, is dit natuurlijk fantastisch. Herman ter Harmsel vroeg me of ik hier wilde helpen promotie voor het mennen te maken. Hij geeft me wel eens een goed paard, dus dat wilde ik graag doen. En ik heb er absoluut geen spijt van. Dit is een superaccommodatie, hier ligt een geweldige uitrijbaan en het was een prachtig parcours. En dan zo’n opkomst, werkelijk  grandioos. Dit was een en al reclame voor onze sport. Als ik kan, kom ik hier zeker terug.”

Ook Mark Weusthof was een tevreden man. “Jammer van die fouten op hindernis 8 en 9 in de eerste ronde”, Aldus de Rossummer. “Maar het was een prima avond, waar we met ons allen erg van genoten hebben.”

Dat deed ook Herman ter Harmsel, al ging het sportief vrijdag minder dan gehoopt. “Mijn linker voorpaard liep pas voor de derde keer in het span en was duidelijk onder de indruk van de entourage. In de tweede manche ging het al een stuk beter”, vond de Rijssenaar, die de grote aanjager was van de menavond. Die zal ongetwijfeld ook de komende jaren op de agenda van Indoor Wierden staan.

Rentree Tom Engbers
Bij de tweespannen beleefde Tom Engbers een meer dan verdienstelijke rentree. De Vassenaar eindigde mede dankzij de snelste rit van de avond als derde achter een superieure Henk Garrits en streekgenoot Antonie ter Harmsel. De Rijssenaar toonde eens te meer aan de weg naar de absolute top te hebben gevonden. Raymond Letteboer finishte als vierde.

Eindstand vierspannen
1) IJsbrand Chardon 230,55 seconde
2) Daniell Schneiders (Dui) 233
3) Mark Weusthof 241,76
4) Theo Timmerman 248,97 
5) Hans Heus 260,07

Eindstand tweespannen
1) Henk Garrits 212,98
2) Antonie ter Harmsel 219,69
3) Tom Egbers 220,96
4) Raymond Letteboer 220,96
5) Pascal Donders 223,84

Meer Mennen

KRONENBERG – Antonie ter Harmsel sloot zondag het CAI in Kronenberg bij de tweespannen als derde af. De Rijssenaar dankte die fraaie klassering aan... (21-04-2019)
KRONENBERG – Met een uitstekende marathon bewees Mark Weusthof zaterdag de aansluiting met de absolute wereldtop te hebben terug gevonden. De menner... (20-04-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof begint met een optimistisch gevoel aan een nieuw menseizoen. Tijdens de jaarlijkse sponsor- en relatiedag van de stichting... (07-04-2019)
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Marijke Hammink zijn het nieuwe menseizoen uitstekend begonnen. Tijdens de derde editie van de internationale... (31-03-2019)
EPE – Na een langdurige ziekte is maandag op 79-jarige leeftijd paardenman pur sang en mensporticoon Tjeerd Velstra overleden.  (26-02-2019)
DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof zag donderdag een keurige dressuurproef tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Donaueschingen niet op... (17-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel bezorgde zichzelf zondag een flinke opsteker door in de afsluitende kegeltjesproef bij de tweespannen in Beekbergen... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof schoof op de laatste dag van het Paardenspektakel in Beekbergen nog een plekje op. Hij werd uiteindelijk vijfde en het had... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel (bovenste foto) en Raymond Letteboer lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de marathon voor... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof kan een stunt in de strijd om het nationaal kampioenschap voor vierspanrijders na zaterdag uit zijn hoofd zetten. Na de... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof reed vrijdag een op zich nette dressuurproef, maar moest na het eerste onderdeel van de internationale menwedstrijd in... (10-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale... (09-08-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)