Weusthof uiteindelijk elfde

IZSAK - Mark Weusthof heeft zondag zijn plek binnen de top tien van het EK vierspannen niet kunnen vasthouden. In de afsluitende vaardigheidsproef duikelde de Rossumer van de achtste naar de elfde plaats, omdat twee balletjes van de pilons vielen en hij ook niet binnen de tijd binnenkwam. Nederland boekte in het Hongaarse Izsak wel een dubbel succes. Theo Timmerman pakte individueel de titel, Oranje won de landenwedstrijd.

Mark Weusthof baalde er wel een beetje van. "Dat doe je altijd als je op de laatste dag nog een paar plaatsen zakt", aldus de Rossumer. "Als je bij de beste tien staat, wil je dat vasthouden. Maar Attento was vandaag veel te te druk, waardoor op acht en negen een bal viel. Hij werd behoorlijk afgeleid door de Vip-tent. Jammer, want dat kennen we niet zo van hem. Bij zo'n kampioenschap heb je toch een ervaren paard nodig. Punt is alleen dat een paard die routine ook niet opdoet als je hem thuis laat."

Mark Weusthof was zaterdag tijdens het EK voor vierspannen in het Hongaarse Izsak door een keurige zesde plaats in de marathon opgeschoven naar de achtste plek in het tussenklassement. De Rossumer eindigde als tweede Nederlander op het meest selectieve onderdeel. Koos de Ronde werd vierde, Theo Timmerman tiende, Hans Heus vijftiende en IJsbrand Chardon zeer teleurstellend 28ste in het veld van 34 deelnemers.

Mark Weusthof begon prima aan de marathon en kwam zelfs als eerste van allemaal uit de eerste hindernis. Hij verreed zich in hindernis 4 enigszins en bij het zesde obstakel viel een balletje.

"Het ging netjes vandaag", vond Weusthof er zelf van. "Veel meer had ik er ook niet uit kunnen halen. In hindernis 4 heb ik geprobeerd binnendoor te gaan waar de meesten buitenom gingen, daar zat ik even in een andere poort. Daar kan ik wel mee leven. Attento, die het overkwam, is nog jong. Die doet dat volgend jaar niet weer. Verder ded hij het echt goed, ik kan hem dit niet kwalijk nemen. Als je met de besten meekomt terwijl je twee paarden hebt gewisseld, is dat niet verkeerd. Het zegt genoeg je zelf top rijdt en dan zesde wordt. Het ging echt hard."

Mark Weusthof had ook genoten van de inderdaad geweldige entourage in het nabij Kecskemet gelegen Izsak. "Het is hier fantastisch. Veel volk, een pijsuitreiking midden in de stad, prachtig. De sport leeft hier echt in Hongarije. Het weer was perfect, wat wil je nog meer?"

De Europese titel werd een prooi voor Theo Timmerman, die in de afsluitende kegeltjesproef zijn zenuwen prima in bedwang hield. Dat deden ook Tomas Eriksson en Zoltan Lazar, die het zilver en het brons pakten. Koos de Ronde, na twee dagen op zilver, zakte naar de ondankbare vierde plaats door een enkel foutje in de vaardigheid. Dat Nederland het landenklassement zou winnen, stond bijna vooraf al vast. Duitsland en Hongarije veroverden de andere medailles.

Eindstand EK
1)   Theo Timmerman 137,53
2)   Tomas Eriksson (Zwe) 139,80
3)   Zoltan Lazar (Hon) 140,67
4)   Koos de Ronde 140,85
11) Mark Weusthof 161,36
15) Hans Heus 170,72
20) IJsbrand Chardon 174,16

Landenteams
1) Nederland 276,14
2) Duitsland 287,66
3) Hongarije 289,87

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)