OOK TEAMNL IN MINEUR. MET UITZONDERING VAN BRAM CHARDON DIE EK AANVOERT

Weusthof: topklassering uit zicht

DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof kan een toppositie in de strijd om het EK vierspannen vergeten. De menner uit Rossum liep zaterdag tijdens de marathon al vast in de eerste hindernis en kon een hoge klassering meteen vergeten.

Weusthof kwam zeer voortvarend de hindernis in gereden. De voorpaarden doken te snel naar rechts weg, waardoor hij niet alleen meteen vast kwam te staan, maar er ook een achterpaard over de streng kwam. Beide grooms gingen even van de wagen en dat leverde vijf strafpunten en veel extra tijd op. In de overige hindernissen liep het fraai, maar Weusthof nam uiteraard geen grote risico’s meer.

Niet mooi uit
Mark Weusthof: “Direct bij A in de eerste hindernis kwamen we al niet mooi uit en ging het al mis voor we goed en wel begonnen waren. Het gaat allemaal zo snel dat je eigenlijk niet eens precies weet waar het fout ging. De voorpaarden wilden in elk geval even aan ander pad in. Ik moest bijsturen en kwam vast te zitten. Weg kans op een hoge klassering.”

De zeer selectieve marathon op het EK in Donaueschingen bracht voor Nederland toch een dag met vooral downs. TeamNL zakte naar de vierde plek in het klassement nadat IJsbrand Chardon met zijn koets omkiepte in hindernis 4. Gelukkig kwamen mensen en paarden met de schrik vrij, maar daarmee is hij uit de wedstrijd en tellen zijn resultaten niet meer mee voor het teamklassement.

Spelen met de obstakels
Koos de Ronde reed een geweldige marathon. In vijf van de acht hindernissen reed hij de snelste tijd en in hoog tempo leek hij te spelen met de lastige obstakels. Alleen in hindernis 8 zat het even tegen. Hij moest een extra volte rijden en dat kostte dure seconden. Desondanks leek hij op weg de marathon te winnen, maar helaas bleek enige tijd later dat hij in het A traject niet de juiste tijd had gehanteerd en kwamen er maar liefst 35 strafpunten bij. Hiermee zijn voor hem de individuele medaillekansen verkeken.

Individueel was er wel succes voor Bram Chardon die tweede werd in de marathon. Hij is Benjamin Aillaud in het klassement gepasseerd en staat na twee onderdelen aan de leiding. 

Grote ‘up’ voor Peter de Ronde
Ook ups en downs bij de individuele Nederlandse deelnemers. Een grote ‘up’ voor Peter de Ronde. Hij reed een uitstekende marathon en ging geruime tijd aan de leiding. In iedere hindernis verbeterde hij de tot dan toe gereden tijden en werd zesde in de marathon.

Edwin van der Graaf kwam goed mee, maakte geen fouten en reed een keurige marathon, hij eindigde in de middenmoot. Hans Heus meldde zich af, want hij moest vanwege familieomstandigheden naar huis.

Vis in het water
Aangemoedigd door veel fans voelden de Duitse rijders zich als een vis in het water in deze marathon. Michael Brauchle en Georg von Stein gingen vol in de aanval. Brauchle nam veel risico en dat loonde: hij won de marathon. Von Stein werd derde. Daarmee brachten ze hun team met een fikse voorsprong aan de leiding in het landenklassement. België staat na twee onderdelen in zilveren positie, gevolgd door de Fransen.

Voor de vaardigheidsproef van zondag zijn de verschillen tussen de nummers een tot en met vier nog maar klein. De vierde positie voor het torenhoog favoriete Nederlands team is voor de menners van Oranje hoogst ongebruikelijk en de kans op brons lijkt op voorhand niet bijster groot.

Maar een goede afsluiting, met nog individueel goud in het vizier, kan wellicht nog veel van de teleurstelling van zaterdag wegpoetsen. Dat geldt ook voor Mark Weusthof, gezakt naar de 25ste plaats: “We gaan in elk geval proberen er nog wat van te maken.”

De wedstrijd is thuis te volgen via FEI TV

Tussenstand EK individueel
1)   Bram Chardon 150,46 punt
2)   Benjamin Aillaud (Bel) 154,67
3)   Georg von Stein (Dui) 155,32
19) Peter de Ronde 179,84
23) Edwin van der Graaf 186,92
25) Mark Weusthof 187,94
27) Koos de Ronde 188,36
Uitgevallen: IJsbrand Chardon (diskwalificatie)
Afmelding: Hans Heus (familieomstandigheden)

Tussenstand EK teams
1) Duitsland 309,55 punt
2) België 324,74
3) Frankrijk 329,69
4) Nederland 338,82

Op de prachtige foto boven Mark Weusthof op de bijzondere watercombinatie in de rivier de Donau. Onder Bram Chardon, die zich aan de malaise bij Oranje onttrok en de ranglijst aanvoert.
Foto’s © Richard Julliart/FEI

Meer Mennen

RIJSSEN – Antonie ter Harmsel is begonnen aan een nieuw avontuur in zijn succesvolle loopbaan als menner. De koetsier uit Rijssen maakt sinds kort... (26-10-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink trok zondag op imponerende wijze haar wereldtitel vierspannen pony’s over de streep. Na de winst in de marathon was... (19-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink ligt na twee onderdelen bij het WK vierspannen pony’s op goudkoers. De Bornerbroekse won overtuigend de marathon en... (18-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink is het WK vierspannen pony’s in het Franse Le Pin au Haras goed begonnen. In de dressuur eindigde de menster uit... (17-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marloes van ’t Veld is woensdag bij het WK eenspannen voor pony’s goed van start gegaan. Haar dressuurproef met Brandon (Nebo... (16-09-2021)
KRONENBERG –  Met een keurige vijfde plaats in de afsluitende vaardigheid sloot Antonie ter Harmsel zondag het WK tweespannen in Kronenberg af op een... (12-09-2021)
KRONENBERG – Raymond Letteboer en Antonie ter Harmsel hebben na de marathon tijdens het WK tweespannen nog zicht op een plaats bij de beste tien. In... (12-09-2021)
KRONENBERG – Antonie ter Harmsel vond zichzelf vrijdag na de dressuur bij het WK tweespannen terug op de vijftiende plaats in het veld van liefst 97... (10-09-2021)
KRONENBERG – Raymond Letteboer is donderdag prima begonnen aan het WK tweespannen in Kronenberg. De menner uit Oud-Ootmarsum eindigde op de eerste... (09-09-2021)
KRONENBERG – Twee jaar geleden eindigde Antonie ter Harmsel bij het WK voor tweespannen in het Duitse Drebkau al negende in het individuele... (08-09-2021)
KRONENBERG – Met het tweespan waarmee hij onlangs voor de tweede keer in zijn loopbaan de nationale titel veroverde, is Raymond Letteboer net als... (07-09-2021)
BOEDAPEST -  Mark Weusthof heeft het EK vierspannen in Boedapest afgesloten op een uitstekende zevende plaats. De koetsier uit Rossum eindigde in de... (05-09-2021)
BOEDAPEST – Mark Weusthof is zaterdag via een zesde plaats in de marathon tijdens het EK Boedapest gestegen van de vijftiende naar de negende positie... (04-09-2021)
BOEDAPEST – De eerste missie van Mark Weusthof tijdens het EK vierspannen in Boedapest is geslaagd. De Rossummer wilde het eerste onderdeel van de... (03-09-2021)
BOEDAPEST – Mark Weusthof en zijn team hebben maandag hun intrek genomen in het Kincsem Park van Boedapest. Daar, centraal in de Hongaarse hoofdstad... (31-08-2021)
ERMELO - Bondscoach Ad Aarts heeft zoals verwacht Marijke Hammink uit Bornerbroek opgenomen in zijn selectie voor het WK vierspannen pony’s, dat van... (18-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof kende zondag een perfecte afsluiting van de internationale menwedstrijden in het Duitse Drebkau. Als enige menner slaagde hij... (15-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof bezet dankzij een derde plaats in de marathon na twee onderdelen de vierde positie tijdens de internationale wedstrijd voor... (14-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof beleeft dit weekend zijn generale repetitie voor het EK in Boedapest. In het Duitse Drebkau begon hij met een zevende plaats... (13-08-2021)
TUBBERGEN – Zo’n zeventig deelnemers in bijpassende kledij en begeleiders konden zaterdag genieten van een ingelaste rit met authentieke koetsen door... (09-08-2021)