OOK TEAMNL IN MINEUR. MET UITZONDERING VAN BRAM CHARDON DIE EK AANVOERT

Weusthof: topklassering uit zicht

DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof kan een toppositie in de strijd om het EK vierspannen vergeten. De menner uit Rossum liep zaterdag tijdens de marathon al vast in de eerste hindernis en kon een hoge klassering meteen vergeten.

Weusthof kwam zeer voortvarend de hindernis in gereden. De voorpaarden doken te snel naar rechts weg, waardoor hij niet alleen meteen vast kwam te staan, maar er ook een achterpaard over de streng kwam. Beide grooms gingen even van de wagen en dat leverde vijf strafpunten en veel extra tijd op. In de overige hindernissen liep het fraai, maar Weusthof nam uiteraard geen grote risico’s meer.

Niet mooi uit
Mark Weusthof: “Direct bij A in de eerste hindernis kwamen we al niet mooi uit en ging het al mis voor we goed en wel begonnen waren. Het gaat allemaal zo snel dat je eigenlijk niet eens precies weet waar het fout ging. De voorpaarden wilden in elk geval even aan ander pad in. Ik moest bijsturen en kwam vast te zitten. Weg kans op een hoge klassering.”

De zeer selectieve marathon op het EK in Donaueschingen bracht voor Nederland toch een dag met vooral downs. TeamNL zakte naar de vierde plek in het klassement nadat IJsbrand Chardon met zijn koets omkiepte in hindernis 4. Gelukkig kwamen mensen en paarden met de schrik vrij, maar daarmee is hij uit de wedstrijd en tellen zijn resultaten niet meer mee voor het teamklassement.

Spelen met de obstakels
Koos de Ronde reed een geweldige marathon. In vijf van de acht hindernissen reed hij de snelste tijd en in hoog tempo leek hij te spelen met de lastige obstakels. Alleen in hindernis 8 zat het even tegen. Hij moest een extra volte rijden en dat kostte dure seconden. Desondanks leek hij op weg de marathon te winnen, maar helaas bleek enige tijd later dat hij in het A traject niet de juiste tijd had gehanteerd en kwamen er maar liefst 35 strafpunten bij. Hiermee zijn voor hem de individuele medaillekansen verkeken.

Individueel was er wel succes voor Bram Chardon die tweede werd in de marathon. Hij is Benjamin Aillaud in het klassement gepasseerd en staat na twee onderdelen aan de leiding. 

Grote ‘up’ voor Peter de Ronde
Ook ups en downs bij de individuele Nederlandse deelnemers. Een grote ‘up’ voor Peter de Ronde. Hij reed een uitstekende marathon en ging geruime tijd aan de leiding. In iedere hindernis verbeterde hij de tot dan toe gereden tijden en werd zesde in de marathon.

Edwin van der Graaf kwam goed mee, maakte geen fouten en reed een keurige marathon, hij eindigde in de middenmoot. Hans Heus meldde zich af, want hij moest vanwege familieomstandigheden naar huis.

Vis in het water
Aangemoedigd door veel fans voelden de Duitse rijders zich als een vis in het water in deze marathon. Michael Brauchle en Georg von Stein gingen vol in de aanval. Brauchle nam veel risico en dat loonde: hij won de marathon. Von Stein werd derde. Daarmee brachten ze hun team met een fikse voorsprong aan de leiding in het landenklassement. België staat na twee onderdelen in zilveren positie, gevolgd door de Fransen.

Voor de vaardigheidsproef van zondag zijn de verschillen tussen de nummers een tot en met vier nog maar klein. De vierde positie voor het torenhoog favoriete Nederlands team is voor de menners van Oranje hoogst ongebruikelijk en de kans op brons lijkt op voorhand niet bijster groot.

Maar een goede afsluiting, met nog individueel goud in het vizier, kan wellicht nog veel van de teleurstelling van zaterdag wegpoetsen. Dat geldt ook voor Mark Weusthof, gezakt naar de 25ste plaats: “We gaan in elk geval proberen er nog wat van te maken.”

De wedstrijd is thuis te volgen via FEI TV

Tussenstand EK individueel
1)   Bram Chardon 150,46 punt
2)   Benjamin Aillaud (Bel) 154,67
3)   Georg von Stein (Dui) 155,32
19) Peter de Ronde 179,84
23) Edwin van der Graaf 186,92
25) Mark Weusthof 187,94
27) Koos de Ronde 188,36
Uitgevallen: IJsbrand Chardon (diskwalificatie)
Afmelding: Hans Heus (familieomstandigheden)

Tussenstand EK teams
1) Duitsland 309,55 punt
2) België 324,74
3) Frankrijk 329,69
4) Nederland 338,82

Op de prachtige foto boven Mark Weusthof op de bijzondere watercombinatie in de rivier de Donau. Onder Bram Chardon, die zich aan de malaise bij Oranje onttrok en de ranglijst aanvoert.
Foto’s © Richard Julliart/FEI

Meer Mennen

VALKENSWAARD – Het WK voor vierspannen, dat komende week zou worden gehouden in Valkenswaard, gaat niet door. De gemeente Valkenswaard heeft vanwege... (02-10-2020)
ERMELO – Bondscoach Ad Aarts heeft Mark Weusthof uit Rossum aangewezen als eerste reserve voor TeamNL bij het WK vierspannen in Valkenswaard. (22-09-2020)
LÄHDEN – Tweespanrijder Raymond Letteboer kan terugzien op een uitstekende geslaagde wedstrijd voor tweespannen in het Duitse Lähden. De koetsier uit... (13-09-2020)
LÄHDEN – Mark Weusthof steeg met een foutloze vaardigheidsproef nog een plekje in het klassement van de internationale vierspanwedstrijd in het... (12-09-2020)
LÄHDEN – Mark Weusthof keek na afloop van de dressuurproef met gemengde gevoelens terug op het eerste onderdeel van de internationale... (11-09-2020)
EXLOO – Marijke Hammink soleerde zondag naar een indrukwekkende overwinning bij de vierspannen pony’s in Exloo. Ze won ook de vaardigheidsproef en... (16-08-2020)
EXLOO – Mark Weusthof deed zaterdag met een fraaie zege in de marathon prima zaken tijdens de internationale menwedstrijden in Exloo. De koetsier uit... (15-08-2020)
VALKENSWAARD - Het organisatiecomité van Driving Valkenswaard International is verheugd te kunnen melden dat het WK vierspannen in oktober van dit... (06-07-2020)
VALKENSWAARD – Het heeft er alle schijn van dat het WK voor vierspannen dit jaar alsnog doorgang kan vinden. Dat zal dan echter niet gebeuren in en... (18-06-2020)
In navolging van de succesvolle ‘Open Koetshuizenroute’ in 2014 en vanwege het 50-jarig jubileum van de Koets’n Keerls stelt een aantal enthousiaste ... (04-10-2019)
KISBER-ASZAR – Het EK mennen voor vierspannen pony’s heeft Marijke Hammink twee zilveren medailles opgeleverd. (29-09-2019)
ALBERGEN – Erik Eshuis staat vooral al jaren bekend als een deskundig commentator, die niet uitgepraat raakt als het om aanspanningen en paarden gaat... (19-09-2019)
DREBKAU – Hij moest op de slotdag weliswaar nog vier plaatsen in het individuele klassement inleveren, maar het toch wel verrassende zilver voor de... (15-09-2019)
DREBKAU – Met een tiende plaats in de marathon verbeterde Antonie ter Harmsel zijn positie in het klassement van het WK zaterdag tot een vijfde... (14-09-2019)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel nestelde zich vrijdag tijdens de dressuur in de top tien van het WK tweespannen in Drebkau. (13-09-2019)
DREBKAU – Raymond Letteboer is het WK voor tweespanrijders in het Duitse Drebkau redelijk begonnen. (12-09-2019)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer doen dit weekend een derde poging een medaille te veroveren tijdens het WK voor tweespanrijders. (11-09-2019)
ERMELO – Bondscoach Ad Aarts heeft behalve de eerder aangewezen Antonie ter Harmsel (onderste foto) en Stan van Eijk ook Geert Dijkhof opgenomen in... (04-09-2019)
DONAUESCHINGEN – Met een schitterende zege in de vaardigheidsproef revancheerde Mark Weusthof zich zondag op perfecte wijze voor de deceptie van een... (18-08-2019)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof is het EK voor vierspanrijders in Donauseschingen goed begonnen met een dertiende plaats in de dressuur. (16-08-2019)