Waardige afsluiting Twents menduo

RIESENBECK – Mark Weusthof en Herman ter Harmsel hebben de international vierspanwedstrijd in het nabij Rheine gelegen Riesenbeck zondag op waardige wijze afgesloten. Weusthof liep in de vaardigheidsproef alleen enkele strafputen op wegens het overschrijden van de tijd, Ter Harmsel legde een keurige en foutloze proef af. Beiden stegen daardoor nog in de klassementen waarvan er in Riesenbeck als gewoonlijk twee worden opgemaakt.

Dat heeft alles te maken met het onderdeel Speel uw Spel dat in de Duitse wedstrijd als tweede dressuurrubriek op het programma staat en dat meetelt voor de rangschikking van de Fahrderby. De mede daardoor gehanteerde puntentelling zorgde ervoor dat de wedstrijd officieel werd gewonnen door de Duitser Georg von Stein en dat Theo Timmerman als nummer een van de ’reguliere’ en voor de wereldbeker meetellende competitie daarin slechts vierde werd achter ook nog Koos de Ronde en Christoph Sandmann. In de ’Fahrderby’ werd Mark Weusthof achtste en Herman ter Harmsel twintigste, in de wereldbekerwedstrijd moest Weusthof met de negende plek tevreden zijn en was de Rijssenaar goed voor de vijftiende positie.

De twee Twentse koetsiers hadden de pech beiden al donderdag in de eerste helft van de dressuurproef te moeten optreden. De baan was toen aanzienlijk slechter dan een dag later. Weusthof stond ook nog eens voor de ondankbare taak al als tweede in de ring te moeten aantreden. “Dat heeft me absoluut punten gekost”, vond de Rossummer, die in de marathon niet zijn beste dag kende. “Ik heb twee keer stilgestaan en moest een extra volte draaien. We hebben wel eens beter gereden. Het was niet eens echt slecht, maar ook absoluut geen top. In de vaardigheid startte ik prima, maar een paard kwam met zijn bit vast te zitten. Was dat niet gebeurd, dan had ik de tijd zeker gehaald. Het zat deze dagen niet overal even mee.”

Herman ter Harmsel presteerde aanzienlijk beter dan de uitslag op het eerste gezicht doet vermoeden. In de marathon reed hij op vijf van de zeven hindernissen mee bij de eerste tien, maar op drie ging het hopeloos mis. “Het liep verder formidabel”, vond Ter Harmsel. “Maar toen we de brug af kwamen, struikelde het rechterachterpaard over een streng. Dan weet je het wel: groom eraf en het spul losmaken. Dan laat je zo een punt of vijftien liggen. Had ik die ellende niet gehad, dan zou ik zeker derde zijn geworden in de marathon en vermoedelijk ook in het eindklassement bij de beste drie hebben gezeten.”

Vooral Mark Weusthof mag, mede gezien zijn eerdere prestaties van dit seizoen, nog hopen op een eventuele vierde Nederlandse startplek bij de Wereldruiterspelen in Caen. Hij is echter afhankelijk van het afzeggen van een of meer deelnemers uit andere landen. Want ook Nederland heeft vooralsnog als veruit sterkste vierspanland ter wereld de zekerheid over niet meer dan drie startplekken. En het moet wel heel gek gaan, wil bondscoach Harry de Ruyter die niet toekennen aan het al enkele jaren toonaangevende trio IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman.

Uitslag Fahrderby Riesenbeck
1) Georg von Stein 435,5 punt
2) Koos de Ronde 421
3) Christoph Sandmann 414,5
4) Theo Timmerman 401
5) IJsbrand Chardon 378
8) Mark Weusthof 339,5
20) Herman ter Harmsel 247,5
25) Hans Heus 207

Uitslag Wereldbekerwedstrijd
1) Theo Timmerman 112,05 punt
2) Georg von Stein 115,31
3) Koos de Ronde `115,44
4) Christoph Sandmann 121,02
5) IJsbrand Chardon 123,30
9) Mark Weusthof 138,29
15) Herman ter Harmsel 144,75
23) Hans Heus 153,41

Meer Mennen

RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof is de internationale vierspanwedstrijd in Riesenbeck uitstekend begonnen. De Rossummer reed een prima dressuurproef,... (23-06-2018)
LÄHDEN – Van de drie Twentse deelnemers, die zondag met een kans op de zege aan de afsluitende vaardigheidsproef begonnen tijdens de internationale... (10-06-2018)
LÄHDEN – Twentse menners kraaiden zaterdag victorie na de zware marathon in Lähden. Marijke Hammink gaf de concurrentie het nakijken bij de vierspan... (10-06-2018)
LÄHDEN - In een zonnige ambiance viel Mark Weusthof vrijdag in de prijzen na de dressuurproef van de internationale vierspanwedstrijden in het Duitse... (08-06-2018)
KEISPELT – Marijke Hammink was dit weekend een klasse apart bij de vierspannen pony’s tijdens internationale wedstrijden in het Luxemburgse Keispelt... (28-05-2018)
VALKENSWAARD – Raymond Letteboer en Herman ter Harmsel zijn er in Valkenswaard niet in geslaagd een hoge klassering te realiseren tijdens de... (28-05-2018)
WINDSOR – Mark Weusthof had zich na een goede seizoenouverture in Kronenberg veel voorgesteld van zijn eerste internationale wedstrijd van dit... (13-05-2018)
KRONENBERG – Mark Weusthof (rechts) is het menseizoen uitstekend begonnen. De vierspanrijder uit Rossum eindigde zondag als derde in de... (23-04-2018)
ROSSUM – Mark Weusthof begint vol vertrouwen aan zijn twintigste seizoen als vierspanrijder. In opperbeste stemming presenteerde hij zaterdag tijdens... (08-04-2018)
EXLOO – Marijke Hammink toonde zich afgelopen weekend op alle fronten de sterkste in de wedstrijd voor vierspannen pony’s in Exloo. De Bornerbroekse... (02-04-2018)
DENEKAMP - Bram Chardon toonde zich zaterdagavond superieur bij de vierspannen tijdens de 22ste editie van Euregio Indoor Mennen in de fraai... (13-11-2017)
DENEKAMP - Euregio Indoor Denekamp staat zaterdag 11 en zondag 12 november in het teken van het mennen met twee- en vierspannen paarden en pony’s. De... (10-11-2017)
WIERDEN – De ijzersterk bezette menwedstrijden in Wierden leverden zaterdagavond twee Twentse winnaars op. Raymond Letteboer (foto) zegevierde knap... (29-10-2017)
WIERDEN - Het internationale menseizoen begint zaterdagavond 28 oktober voor menig topmenner bij  Indoor Wierden. Om 17.30 uur rijdt in manege De... (28-10-2017)
BREDA – Mark Weusthof beleefde een teleurstellend weekend tijdens Outdoor Breda. De menner uit Rossum begon de driedaagse menwedstrijd in Brabant nog... (11-09-2017)
MINDEN – Marijke Hammink kan na een voor haar schitterende slotdag vol tevredenheid terugblikken op haar eerste deelname aan de mondiale titelstrijd... (21-08-2017)
TUBBERGEN – Dennis Peters verraste maandagavond op het Raadhuisplein van Tubbergen alle toppers in de wedstrijd voor tweespannen tijdens de Schroder... (21-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink deed het zaterdag prima voor het Nederlandse team in de marathon tijdens het WK mennen voor vierspannen pony’s in Minden.... (19-08-2017)
MINDEN - Marijke Hammink was vrijdag als tweede teamlid niet bijzonder fortuinlijk in haar dressuurproef tijdens de wereldkampioenschappen... (19-08-2017)