Vierspanteam prolongeert WK-GOUD

CAEN – Het Nederlandse vierspanteam heeft onder leiding van een dolgelukkige bondscoach Harry de Ruyter opnieuw goud gewonnen in de landenwedstrijd op het WK vierspannen tijdens de Alltech FEI World Equestrian Game in Normandië. Europees kampioen Theo Timmerman hield het hoofd koel in de afsluitende en bloedspannende vaardigheidsproef en stelde individueel brons op dit wereldkampioenschap zeker. Het zilver ging naar de Amerikaan Chester Weber terwijl Boyd Exell uit Australië voor de derde opeenvolgende keer tot wereldkampioen werd gekroond.

De vaardigheid werd vooraf door De Ruyter niet als selectief genoeg betiteld en uiteindelijk bleek dit ook zo te zijn. De top negen na de dressuur en de marathon bleef ongewijzigd na de vaardigheidsproef. Negen menners slaagden erin het parcours van de Amerikaanse parcoursbouwer Richard Nicoll foutloos binnen de tijd af te leggen.

Koos de Ronde kwam slechts met luttele strafpunten voor tijdsoverschrijding over de finish en stelde hiermee zijn zesde plaats in het eindklassement zeker: “Ik heb momenteel een heel goed span waarmee ik me graag in de individuele medailles had willen rijden. Ik had pech dat ik donderdag dressuur moest rijden, toen waren de juryleden nog niet zo gul met hun punten. Ik vond de marathon niet selectief genoeg, er zat na de marathon te weinig verschil tussen de eerste en de achttiende menner. De dressuur weegt te zwaar en dat hoort niet. Ik baal er van dat ik geen individuele medaille heb kunnen behalen.”

IJsbrand Chardon (Den Hoorn) moest als vier na laatste de ring in bij de vaardigheid en deed wat hij moest doen, namelijk foutloos rijden. De viervoudig wereldkampioen stelde hiermee de vierde plaats in het individuele klassement én teamgoud zeker, maar legde wel een enorme druk op zijn teamgenoot Theo Timmerman, die zich slechts 0,5 strafpunten voor tijdsoverschrijding kon permitteren: “Ik ben zeer tevreden, mijn insteek was een plek in de top acht en dan als vierde te eindigen is fantastisch. Ik had in de vaardigheid alle druk er op, en het lukte gewoon om foutloos te rijden, super.”

Uit het boekje
Timmerman reed vervolgens een vaardigheidsproef uit het boekje en passeerde onder luid gejuich van de vele Nederlandse fans met een foutloze rit de finish: “Ik ben heel erg blij, de paarden liepen fantastisch. Ik wist dat ik geen fouten mocht maken omdat IJsbrand foutloos was. Tijdens het eerste deel van het parcours reed ik vrij rustig, na poort 17 kreeg ik in de gaten dat het me zou kunnen lukken. Het was lastig om het laatste deel goed af te maken, maar het is gelukt! Ik ben ook heel blij met het team goud. Koos en IJsbrand reden vandaag super waardoor ik me geen zorgen hoefde te maken voor het team, ik kon me op mezelf concentreren. Het voelt altijd goed om te winnen!”

Het Nederlandse vierspanteam behaalde voor de vierde opeenvolgende keer teamgoud op het WK vierspannen. Daarnaast veroverde het team in deze formatie ook teamgoud op de Europese kampioenschappen in 2011 en 2013.

Eindstand individueel klassement
1. Boyd Exell (Aus) 125,83
2. Chester Weber (USA) 128,60
3. Theo Timmerman (Putten) 133,88
4. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 134,38
5. Christoph Sandmann (Ger) 139,70
6. Koos de Ronde (Zwartewaal) 140,03

Eindstand landenklassement
1. Nederland 263,19
2. Duitsland 283,56
3. Hongarije 287,29

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)