Vierspanteam prolongeert WK-GOUD

CAEN – Het Nederlandse vierspanteam heeft onder leiding van een dolgelukkige bondscoach Harry de Ruyter opnieuw goud gewonnen in de landenwedstrijd op het WK vierspannen tijdens de Alltech FEI World Equestrian Game in Normandië. Europees kampioen Theo Timmerman hield het hoofd koel in de afsluitende en bloedspannende vaardigheidsproef en stelde individueel brons op dit wereldkampioenschap zeker. Het zilver ging naar de Amerikaan Chester Weber terwijl Boyd Exell uit Australië voor de derde opeenvolgende keer tot wereldkampioen werd gekroond.

De vaardigheid werd vooraf door De Ruyter niet als selectief genoeg betiteld en uiteindelijk bleek dit ook zo te zijn. De top negen na de dressuur en de marathon bleef ongewijzigd na de vaardigheidsproef. Negen menners slaagden erin het parcours van de Amerikaanse parcoursbouwer Richard Nicoll foutloos binnen de tijd af te leggen.

Koos de Ronde kwam slechts met luttele strafpunten voor tijdsoverschrijding over de finish en stelde hiermee zijn zesde plaats in het eindklassement zeker: “Ik heb momenteel een heel goed span waarmee ik me graag in de individuele medailles had willen rijden. Ik had pech dat ik donderdag dressuur moest rijden, toen waren de juryleden nog niet zo gul met hun punten. Ik vond de marathon niet selectief genoeg, er zat na de marathon te weinig verschil tussen de eerste en de achttiende menner. De dressuur weegt te zwaar en dat hoort niet. Ik baal er van dat ik geen individuele medaille heb kunnen behalen.”

IJsbrand Chardon (Den Hoorn) moest als vier na laatste de ring in bij de vaardigheid en deed wat hij moest doen, namelijk foutloos rijden. De viervoudig wereldkampioen stelde hiermee de vierde plaats in het individuele klassement én teamgoud zeker, maar legde wel een enorme druk op zijn teamgenoot Theo Timmerman, die zich slechts 0,5 strafpunten voor tijdsoverschrijding kon permitteren: “Ik ben zeer tevreden, mijn insteek was een plek in de top acht en dan als vierde te eindigen is fantastisch. Ik had in de vaardigheid alle druk er op, en het lukte gewoon om foutloos te rijden, super.”

Uit het boekje
Timmerman reed vervolgens een vaardigheidsproef uit het boekje en passeerde onder luid gejuich van de vele Nederlandse fans met een foutloze rit de finish: “Ik ben heel erg blij, de paarden liepen fantastisch. Ik wist dat ik geen fouten mocht maken omdat IJsbrand foutloos was. Tijdens het eerste deel van het parcours reed ik vrij rustig, na poort 17 kreeg ik in de gaten dat het me zou kunnen lukken. Het was lastig om het laatste deel goed af te maken, maar het is gelukt! Ik ben ook heel blij met het team goud. Koos en IJsbrand reden vandaag super waardoor ik me geen zorgen hoefde te maken voor het team, ik kon me op mezelf concentreren. Het voelt altijd goed om te winnen!”

Het Nederlandse vierspanteam behaalde voor de vierde opeenvolgende keer teamgoud op het WK vierspannen. Daarnaast veroverde het team in deze formatie ook teamgoud op de Europese kampioenschappen in 2011 en 2013.

Eindstand individueel klassement
1. Boyd Exell (Aus) 125,83
2. Chester Weber (USA) 128,60
3. Theo Timmerman (Putten) 133,88
4. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 134,38
5. Christoph Sandmann (Ger) 139,70
6. Koos de Ronde (Zwartewaal) 140,03

Eindstand landenklassement
1. Nederland 263,19
2. Duitsland 283,56
3. Hongarije 287,29

Meer Mennen

KRONENBERG – Antonie ter Harmsel sloot zondag het CAI in Kronenberg bij de tweespannen als derde af. De Rijssenaar dankte die fraaie klassering aan... (21-04-2019)
KRONENBERG – Met een uitstekende marathon bewees Mark Weusthof zaterdag de aansluiting met de absolute wereldtop te hebben terug gevonden. De menner... (20-04-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof begint met een optimistisch gevoel aan een nieuw menseizoen. Tijdens de jaarlijkse sponsor- en relatiedag van de stichting... (07-04-2019)
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Marijke Hammink zijn het nieuwe menseizoen uitstekend begonnen. Tijdens de derde editie van de internationale... (31-03-2019)
EPE – Na een langdurige ziekte is maandag op 79-jarige leeftijd paardenman pur sang en mensporticoon Tjeerd Velstra overleden.  (26-02-2019)
DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof zag donderdag een keurige dressuurproef tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Donaueschingen niet op... (17-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel bezorgde zichzelf zondag een flinke opsteker door in de afsluitende kegeltjesproef bij de tweespannen in Beekbergen... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof schoof op de laatste dag van het Paardenspektakel in Beekbergen nog een plekje op. Hij werd uiteindelijk vijfde en het had... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel (bovenste foto) en Raymond Letteboer lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de marathon voor... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof kan een stunt in de strijd om het nationaal kampioenschap voor vierspanrijders na zaterdag uit zijn hoofd zetten. Na de... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof reed vrijdag een op zich nette dressuurproef, maar moest na het eerste onderdeel van de internationale menwedstrijd in... (10-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale... (09-08-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)