IN VIJF VAN DE ZEVEN HINDERNISSEN SNELSTE, MAAR SLECHTS ELFDE NA BESLISSING JURY

Vergeefs protest Mark Weusthof

DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide zaterdag voor Mark Weusthof toch uit op een forse deceptie.

Door een vijfde plaats in hindernis 5 en een negende in hindernis 9, maar vooral door dertig strafpunten die de jury hem oplegde, eindigde de Rossummer slechts als elfde op dit onderdeel. Een ingediend protest tetgen de beslissing was vergeefs.
Mark Weusthof besloot om twee redenen te protesteren tegen de beslissing van de jury. Die was van mening dat Dorior Fortuna, het paard dat linksachter in het span liep, in de zesde hindernis uit de strengen was geraakt. Volgens Weusthof moet dat gebeurd zijn na de hindernis. De menner heeft er bovendien veel moeite mee dat het hem persoonlijk is aangerekend, ook al is volgens het reglement de koetsier er verantwoordelijk dat de paarden in de strengen blijven lopen en daarop behoort toe te zien.

Tiende of eerste?
“Maar hoe had ik dat moeten waarnemen, terwijl ik mij concentreer op het laatste stuk richting uitgang en dus vooruitkijk en dus nooit kan opmerken wat de achterpaarden onder mij doen?”, vraagt Mark Weusthof zich hardop af. De Twentenaar zakte door dit resultaat terug naar een kansloze tiende positie met de vaardigheid op zondag nog voor de boeg. De strijd om de zege gaat vermoedelijk tussen de Hongaar Jozsef Dobrovitz en de Duitser Georg von Stein.

Zonder de dertig strafpunten had Mark Weusthof als nummer één van start mogen gaan voor de afsluitende vaardigheidsproef op zondag. Uitsluitsel kwam er zaterdag niet meer. “Ik denk dat de jury nog aan het overleggen is”, aldus Weusthof zaterdagavond. “Ze hebben in elk geval de videobeelden uitvoerig bekeken. Maar eerlijk gezegd zie ik de bui al hangen en vrees ik dat ze de straf niet terugdraaien. Ik vind het allemaal super cru en ongelooflijk zuur. Alleen in hindernis 3 moest ik een extra volte maken, voor de rest liep de marathon hartstikke goed. Nu is er iets besloten waar ik zelf geen vat op heb en wat misschien het verschil maakt tussen een overwinning in een internationaal hoog aangeschreven wedstrijd of een klassering om en nabij de tiende plaats.”

Tussenstand na twee onderdelen
1. Jozsef Dobrovitz (Hon) 154,85 pt.
2. Georg von Stein (Dui) 156,08
3. Dirk Jerkens (Dui) 161,14.
10. Mark Weusthof 183,36

Meer Mennen

BEEKBERGEN – Mark Weusthof was niet eerder zo dicht bij zijn eerste nationale titel bij de vierspannen als dit weekeinde. Op een verrassende slotdag... (30-06-2019)
BEEKBERGEN – In de aanloop naar het WK tweespannen in het Duitse Drebkau heeft Antonie ter Harmsel zijn visitekaartje nadrukkelijk afgegeven.   (30-06-2019)
ALMELO - De organisatie van de Almeloe Ruiterdagen heeft besloten de voor zondag geplande koetsentocht af te gelasten en deze te verplaatsen naar... (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Twee Twentse menners heersten zaterdag in de marathon bij de tweespannen tijdens het CAI Beekbergen. Raymond Letteboer zegevierde op het... (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof klom zaterdag in Beekbergen door een vijfde plaats in de marathon naar de zevende positie in de rangschikking. (29-06-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof heeft na de dressuur bij het CAI Beekbergen de absolute topfavoriet voor de nationale titel Koos de Ronde nog aardig in... (29-06-2019)
ALMELO – De vierde editie van de koetsentocht van de Almelose Ruiterdagen gaat zondag 30 juni dwars door het centrum van Almelo, met zelfs een pauze... (28-06-2019)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel is voorlopig de beste Nederlander bij de tweespanrijders in Beekbergen. De Rijssenaar sloot de dressuur donderdag... (27-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof heeft een goed weekend in het Duitse Riesenbeck achter de rug. De menner uit Rossum eindigde in de internationale... (24-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof is prima begonnen aan de internationale menwedstrijd in het Duitse Riesenbeck. De vierspanrijder uit Rossum sloot de... (22-06-2019)
VALKENSWAARD – Raymond Letteboer moest in de afsluitende vaardigheid tijdens Driving Valkenswaard zijn in de marathon verdiende tweede plaats bij de... (02-06-2019)
VALKENSWAARD – Raymond Letteboer reed zaterdag tijdens Driving Valkenswaard een magistrale marathon bij de tweespannen. De menner uit Oud-Ootmarsum... (02-06-2019)
VALKENSWAARD – Mark Weusthof wist vrijdag niet goed wat hij moest denken van de beoordeling van zijn dressuurproef op de eerste dag van Driving... (01-06-2019)
WINDSOR – Mark Weusthof heeft zijn positie bij de vierspannen in het Engelse Windsor op de laatste dag niet kunnen verbeteren. De koetsier uit Rossum... (12-05-2019)
WINDSOR – Mark Weusthof is door een zesde plaats in de marathon opgeschoven naar de tiende plek tijdens de internationale wedstrijd voor vierspannen... (11-05-2019)
WINDSOR – Mark Weusthof mocht donderdag op de ‘koninklijke’ terreinen van Windsor opnieuw veel hoop putten uit zijn prestaties in de dressuurproef.... (09-05-2019)
KRONENBERG – Antonie ter Harmsel sloot zondag het CAI in Kronenberg bij de tweespannen als derde af. De Rijssenaar dankte die fraaie klassering aan... (21-04-2019)
KRONENBERG – Met een uitstekende marathon bewees Mark Weusthof zaterdag de aansluiting met de absolute wereldtop te hebben terug gevonden. De menner... (20-04-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof begint met een optimistisch gevoel aan een nieuw menseizoen. Tijdens de jaarlijkse sponsor- en relatiedag van de stichting... (07-04-2019)
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Marijke Hammink zijn het nieuwe menseizoen uitstekend begonnen. Tijdens de derde editie van de internationale... (31-03-2019)