IN VIJF VAN DE ZEVEN HINDERNISSEN SNELSTE, MAAR SLECHTS ELFDE NA BESLISSING JURY

Vergeefs protest Mark Weusthof

DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide zaterdag voor Mark Weusthof toch uit op een forse deceptie.

Door een vijfde plaats in hindernis 5 en een negende in hindernis 9, maar vooral door dertig strafpunten die de jury hem oplegde, eindigde de Rossummer slechts als elfde op dit onderdeel. Een ingediend protest tetgen de beslissing was vergeefs.
Mark Weusthof besloot om twee redenen te protesteren tegen de beslissing van de jury. Die was van mening dat Dorior Fortuna, het paard dat linksachter in het span liep, in de zesde hindernis uit de strengen was geraakt. Volgens Weusthof moet dat gebeurd zijn na de hindernis. De menner heeft er bovendien veel moeite mee dat het hem persoonlijk is aangerekend, ook al is volgens het reglement de koetsier er verantwoordelijk dat de paarden in de strengen blijven lopen en daarop behoort toe te zien.

Tiende of eerste?
“Maar hoe had ik dat moeten waarnemen, terwijl ik mij concentreer op het laatste stuk richting uitgang en dus vooruitkijk en dus nooit kan opmerken wat de achterpaarden onder mij doen?”, vraagt Mark Weusthof zich hardop af. De Twentenaar zakte door dit resultaat terug naar een kansloze tiende positie met de vaardigheid op zondag nog voor de boeg. De strijd om de zege gaat vermoedelijk tussen de Hongaar Jozsef Dobrovitz en de Duitser Georg von Stein.

Zonder de dertig strafpunten had Mark Weusthof als nummer één van start mogen gaan voor de afsluitende vaardigheidsproef op zondag. Uitsluitsel kwam er zaterdag niet meer. “Ik denk dat de jury nog aan het overleggen is”, aldus Weusthof zaterdagavond. “Ze hebben in elk geval de videobeelden uitvoerig bekeken. Maar eerlijk gezegd zie ik de bui al hangen en vrees ik dat ze de straf niet terugdraaien. Ik vind het allemaal super cru en ongelooflijk zuur. Alleen in hindernis 3 moest ik een extra volte maken, voor de rest liep de marathon hartstikke goed. Nu is er iets besloten waar ik zelf geen vat op heb en wat misschien het verschil maakt tussen een overwinning in een internationaal hoog aangeschreven wedstrijd of een klassering om en nabij de tiende plaats.”

Tussenstand na twee onderdelen
1. Jozsef Dobrovitz (Hon) 154,85 pt.
2. Georg von Stein (Dui) 156,08
3. Dirk Jerkens (Dui) 161,14.
10. Mark Weusthof 183,36

Meer Mennen

DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof zag donderdag een keurige dressuurproef tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Donaueschingen niet op... (17-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel bezorgde zichzelf zondag een flinke opsteker door in de afsluitende kegeltjesproef bij de tweespannen in Beekbergen... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof schoof op de laatste dag van het Paardenspektakel in Beekbergen nog een plekje op. Hij werd uiteindelijk vijfde en het had... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel (bovenste foto) en Raymond Letteboer lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de marathon voor... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof kan een stunt in de strijd om het nationaal kampioenschap voor vierspanrijders na zaterdag uit zijn hoofd zetten. Na de... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof reed vrijdag een op zich nette dressuurproef, maar moest na het eerste onderdeel van de internationale menwedstrijd in... (10-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale... (09-08-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof is de internationale vierspanwedstrijd in Riesenbeck uitstekend begonnen. De Rossummer reed een prima dressuurproef,... (23-06-2018)
LÄHDEN – Van de drie Twentse deelnemers, die zondag met een kans op de zege aan de afsluitende vaardigheidsproef begonnen tijdens de internationale... (10-06-2018)
LÄHDEN – Twentse menners kraaiden zaterdag victorie na de zware marathon in Lähden. Marijke Hammink gaf de concurrentie het nakijken bij de vierspan... (10-06-2018)
LÄHDEN - In een zonnige ambiance viel Mark Weusthof vrijdag in de prijzen na de dressuurproef van de internationale vierspanwedstrijden in het Duitse... (08-06-2018)
KEISPELT – Marijke Hammink was dit weekend een klasse apart bij de vierspannen pony’s tijdens internationale wedstrijden in het Luxemburgse Keispelt... (28-05-2018)
VALKENSWAARD – Raymond Letteboer en Herman ter Harmsel zijn er in Valkenswaard niet in geslaagd een hoge klassering te realiseren tijdens de... (28-05-2018)