IN VIJF VAN DE ZEVEN HINDERNISSEN SNELSTE, MAAR SLECHTS ELFDE NA BESLISSING JURY

Vergeefs protest Mark Weusthof

DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide zaterdag voor Mark Weusthof toch uit op een forse deceptie.

Door een vijfde plaats in hindernis 5 en een negende in hindernis 9, maar vooral door dertig strafpunten die de jury hem oplegde, eindigde de Rossummer slechts als elfde op dit onderdeel. Een ingediend protest tetgen de beslissing was vergeefs.
Mark Weusthof besloot om twee redenen te protesteren tegen de beslissing van de jury. Die was van mening dat Dorior Fortuna, het paard dat linksachter in het span liep, in de zesde hindernis uit de strengen was geraakt. Volgens Weusthof moet dat gebeurd zijn na de hindernis. De menner heeft er bovendien veel moeite mee dat het hem persoonlijk is aangerekend, ook al is volgens het reglement de koetsier er verantwoordelijk dat de paarden in de strengen blijven lopen en daarop behoort toe te zien.

Tiende of eerste?
“Maar hoe had ik dat moeten waarnemen, terwijl ik mij concentreer op het laatste stuk richting uitgang en dus vooruitkijk en dus nooit kan opmerken wat de achterpaarden onder mij doen?”, vraagt Mark Weusthof zich hardop af. De Twentenaar zakte door dit resultaat terug naar een kansloze tiende positie met de vaardigheid op zondag nog voor de boeg. De strijd om de zege gaat vermoedelijk tussen de Hongaar Jozsef Dobrovitz en de Duitser Georg von Stein.

Zonder de dertig strafpunten had Mark Weusthof als nummer één van start mogen gaan voor de afsluitende vaardigheidsproef op zondag. Uitsluitsel kwam er zaterdag niet meer. “Ik denk dat de jury nog aan het overleggen is”, aldus Weusthof zaterdagavond. “Ze hebben in elk geval de videobeelden uitvoerig bekeken. Maar eerlijk gezegd zie ik de bui al hangen en vrees ik dat ze de straf niet terugdraaien. Ik vind het allemaal super cru en ongelooflijk zuur. Alleen in hindernis 3 moest ik een extra volte maken, voor de rest liep de marathon hartstikke goed. Nu is er iets besloten waar ik zelf geen vat op heb en wat misschien het verschil maakt tussen een overwinning in een internationaal hoog aangeschreven wedstrijd of een klassering om en nabij de tiende plaats.”

Tussenstand na twee onderdelen
1. Jozsef Dobrovitz (Hon) 154,85 pt.
2. Georg von Stein (Dui) 156,08
3. Dirk Jerkens (Dui) 161,14.
10. Mark Weusthof 183,36

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)