Verdienstelijke WK-opening Mark Weusthof

BREDA - Mark Weusthof is het WK vierspannen in Breda verdienstelijk begonnen. De menner uit Rossum scoorde in zijn dressuurproef 57,22 punt en daarmee staat hij voorlopig elfde. Op de eerste dag kwamen 28 combinaties in actie. Herman ter Harmsel uit Rijssen komt vrijdagochtend in de ring. 

Het klassement wordt halverwege aangevoerd door meervoudig wereldkampioen IJsbrand Chardon met 36,87 punt. Theo Timmerman staat op behoorlijke achterstand tweede (45,95). 

“Het was goed, niet meer of minder”, stelde Weusthof na afloop tot zijn genoegen vast. “Het is afwachten wat de tweede dag van de dressuur brengt, maar we doen mee voor de plek waarvoor we gekomen zijn. De paarden lieten zich goed zien, de presentatie was prima. Alleen het uitstrekken had wel wat beter gekund, maar voor de rest was het dik in orde.”

Jong en onervaren
Mark Weusthof viert zijn rentree op het hoogste podium met een span dat vooral jong en onervaren is. “Daarom zou ik ook niet weten wat we van dit WK mogen verwachten. Daarvoor heb ik te lang niet op dit niveau gereden. Bovendien had ik bij voorgaande WK’s altijd een span bij me waarmee ik de marathon kon winnen, ook al is dat nooit gebeurd. Een WK is net iets langer dan een gewone wedstrijd en daarvoor heeft dit span de power nog niet. Ze moeten nu laten zien dat ze die toch in zich hebben. We zijn wel in goede vorm, maar waar het eindigt? We hebben nog geen topzware marathon gereden, dus eerlijk gezegd weet ik niet echt waar ik aan toe ben.”

De Rossumer zette donderdag voorin de achtjarige Dorion Fortuna (v. Furore) en de zesjarige First One (v. Alexandro P) in. Achter moesten de zesjarige Ferdinand (v. Alexandro P) en de elfjarige Allure(v. Fleming), de enige routinier, het werk doen. In de marathon en vaardigheid komt de zesjarige hackney Paarzens Romeo rechts voor te lopen en verhuist First One naar de positierechts achterin.

Nog een beetje wisselvallig
Voor Herman ter Harmsel begint het WK vrijdagochtend om 11.17 uur met de dressuur. Na de verkoop van de meeste toppaarden begint ook hij met een onervaren kwartet paarden aan de titelstrijd. “Die keus heb ik gemaakt en daar moet ik dan ook genoegen mee nemen. Ik ben al blij dat ik hier ben. Ik denk dat het er wel goed voor staat, maar het gaat allemaal nog wel een beetje wisselvallig. Woensdag liep het prima, donderdag een stuk minder. Dat is het risico met zulke jonge paarden, het is allemaal nog niet standvastig genoeg, daar ben ik eerlijk in.”

Een extra dag voor de start kwam hem niet slecht van pas. “Zo kunnen ze toch nog een dagje meer leren. Ze beleven de entourage van zo’n WK, ze krijgen wat te zien. Ze moeten in de gaten hebben dat het een andere wedstrijd is dan normaal, het is een wenverhaal.”

De tienjarige Adios (v. Euromast) is als enige overgebleven uit zijn oude span en staat op alle onderdelen links achter opgesteld. Hij heeft steeds gezelschap van de zesjarige Dario (v. Manno) op rechts. Voorin moeten de achtjarige Zardonis (v. Patijn) en de twee jaar jongere Foppe (v. Zabilio) het karwei klaren. Alleen voor de marathon doet Ter Harmsel een beroep op de negenjarige Bacardi (v. Saffraan) en dan moet Foppe wijken.

“Iedereen wil graag bij de eerste tien rijden”, beseft de Rijssenaar. “Maar of dat lukt? Daar kan ik niks zinnigs over zeggen."

Stand na eerste dag dressuur
1.   IJsbrand Chardon 36,87
2.   Theo Timmerman 45,95
3.   Zoltan Lazar (Hon) 46,66
8.   Bram Chardon 54,80
11. Mark Weusthof 57,22
25. Hans Heus 66,01

Foto Mark Weusthof van Krisztina Hotvath/www.hoefnet.com 

Meer Mennen

DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof zag donderdag een keurige dressuurproef tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Donaueschingen niet op... (17-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel bezorgde zichzelf zondag een flinke opsteker door in de afsluitende kegeltjesproef bij de tweespannen in Beekbergen... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof schoof op de laatste dag van het Paardenspektakel in Beekbergen nog een plekje op. Hij werd uiteindelijk vijfde en het had... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel (bovenste foto) en Raymond Letteboer lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de marathon voor... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof kan een stunt in de strijd om het nationaal kampioenschap voor vierspanrijders na zaterdag uit zijn hoofd zetten. Na de... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof reed vrijdag een op zich nette dressuurproef, maar moest na het eerste onderdeel van de internationale menwedstrijd in... (10-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale... (09-08-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof is de internationale vierspanwedstrijd in Riesenbeck uitstekend begonnen. De Rossummer reed een prima dressuurproef,... (23-06-2018)
LÄHDEN – Van de drie Twentse deelnemers, die zondag met een kans op de zege aan de afsluitende vaardigheidsproef begonnen tijdens de internationale... (10-06-2018)
LÄHDEN – Twentse menners kraaiden zaterdag victorie na de zware marathon in Lähden. Marijke Hammink gaf de concurrentie het nakijken bij de vierspan... (10-06-2018)
LÄHDEN - In een zonnige ambiance viel Mark Weusthof vrijdag in de prijzen na de dressuurproef van de internationale vierspanwedstrijden in het Duitse... (08-06-2018)
KEISPELT – Marijke Hammink was dit weekend een klasse apart bij de vierspannen pony’s tijdens internationale wedstrijden in het Luxemburgse Keispelt... (28-05-2018)