Verdienstelijke WK-opening Mark Weusthof

BREDA - Mark Weusthof is het WK vierspannen in Breda verdienstelijk begonnen. De menner uit Rossum scoorde in zijn dressuurproef 57,22 punt en daarmee staat hij voorlopig elfde. Op de eerste dag kwamen 28 combinaties in actie. Herman ter Harmsel uit Rijssen komt vrijdagochtend in de ring. 

Het klassement wordt halverwege aangevoerd door meervoudig wereldkampioen IJsbrand Chardon met 36,87 punt. Theo Timmerman staat op behoorlijke achterstand tweede (45,95). 

“Het was goed, niet meer of minder”, stelde Weusthof na afloop tot zijn genoegen vast. “Het is afwachten wat de tweede dag van de dressuur brengt, maar we doen mee voor de plek waarvoor we gekomen zijn. De paarden lieten zich goed zien, de presentatie was prima. Alleen het uitstrekken had wel wat beter gekund, maar voor de rest was het dik in orde.”

Jong en onervaren
Mark Weusthof viert zijn rentree op het hoogste podium met een span dat vooral jong en onervaren is. “Daarom zou ik ook niet weten wat we van dit WK mogen verwachten. Daarvoor heb ik te lang niet op dit niveau gereden. Bovendien had ik bij voorgaande WK’s altijd een span bij me waarmee ik de marathon kon winnen, ook al is dat nooit gebeurd. Een WK is net iets langer dan een gewone wedstrijd en daarvoor heeft dit span de power nog niet. Ze moeten nu laten zien dat ze die toch in zich hebben. We zijn wel in goede vorm, maar waar het eindigt? We hebben nog geen topzware marathon gereden, dus eerlijk gezegd weet ik niet echt waar ik aan toe ben.”

De Rossumer zette donderdag voorin de achtjarige Dorion Fortuna (v. Furore) en de zesjarige First One (v. Alexandro P) in. Achter moesten de zesjarige Ferdinand (v. Alexandro P) en de elfjarige Allure(v. Fleming), de enige routinier, het werk doen. In de marathon en vaardigheid komt de zesjarige hackney Paarzens Romeo rechts voor te lopen en verhuist First One naar de positierechts achterin.

Nog een beetje wisselvallig
Voor Herman ter Harmsel begint het WK vrijdagochtend om 11.17 uur met de dressuur. Na de verkoop van de meeste toppaarden begint ook hij met een onervaren kwartet paarden aan de titelstrijd. “Die keus heb ik gemaakt en daar moet ik dan ook genoegen mee nemen. Ik ben al blij dat ik hier ben. Ik denk dat het er wel goed voor staat, maar het gaat allemaal nog wel een beetje wisselvallig. Woensdag liep het prima, donderdag een stuk minder. Dat is het risico met zulke jonge paarden, het is allemaal nog niet standvastig genoeg, daar ben ik eerlijk in.”

Een extra dag voor de start kwam hem niet slecht van pas. “Zo kunnen ze toch nog een dagje meer leren. Ze beleven de entourage van zo’n WK, ze krijgen wat te zien. Ze moeten in de gaten hebben dat het een andere wedstrijd is dan normaal, het is een wenverhaal.”

De tienjarige Adios (v. Euromast) is als enige overgebleven uit zijn oude span en staat op alle onderdelen links achter opgesteld. Hij heeft steeds gezelschap van de zesjarige Dario (v. Manno) op rechts. Voorin moeten de achtjarige Zardonis (v. Patijn) en de twee jaar jongere Foppe (v. Zabilio) het karwei klaren. Alleen voor de marathon doet Ter Harmsel een beroep op de negenjarige Bacardi (v. Saffraan) en dan moet Foppe wijken.

“Iedereen wil graag bij de eerste tien rijden”, beseft de Rijssenaar. “Maar of dat lukt? Daar kan ik niks zinnigs over zeggen."

Stand na eerste dag dressuur
1.   IJsbrand Chardon 36,87
2.   Theo Timmerman 45,95
3.   Zoltan Lazar (Hon) 46,66
8.   Bram Chardon 54,80
11. Mark Weusthof 57,22
25. Hans Heus 66,01

Foto Mark Weusthof van Krisztina Hotvath/www.hoefnet.com 

Meer Mennen

In navolging van de succesvolle ‘Open Koetshuizenroute’ in 2014 en vanwege het 50-jarig jubileum van de Koets’n Keerls stelt een aantal enthousiaste ... (04-10-2019)
KISBER-ASZAR – Het EK mennen voor vierspannen pony’s heeft Marijke Hammink twee zilveren medailles opgeleverd. (29-09-2019)
ALBERGEN – Erik Eshuis staat vooral al jaren bekend als een deskundig commentator, die niet uitgepraat raakt als het om aanspanningen en paarden gaat... (19-09-2019)
DREBKAU – Hij moest op de slotdag weliswaar nog vier plaatsen in het individuele klassement inleveren, maar het toch wel verrassende zilver voor de... (15-09-2019)
DREBKAU – Met een tiende plaats in de marathon verbeterde Antonie ter Harmsel zijn positie in het klassement van het WK zaterdag tot een vijfde... (14-09-2019)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel nestelde zich vrijdag tijdens de dressuur in de top tien van het WK tweespannen in Drebkau. (13-09-2019)
DREBKAU – Raymond Letteboer is het WK voor tweespanrijders in het Duitse Drebkau redelijk begonnen. (12-09-2019)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer doen dit weekend een derde poging een medaille te veroveren tijdens het WK voor tweespanrijders. (11-09-2019)
ERMELO – Bondscoach Ad Aarts heeft behalve de eerder aangewezen Antonie ter Harmsel (onderste foto) en Stan van Eijk ook Geert Dijkhof opgenomen in... (04-09-2019)
DONAUESCHINGEN – Met een schitterende zege in de vaardigheidsproef revancheerde Mark Weusthof zich zondag op perfecte wijze voor de deceptie van een... (18-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof kan een toppositie in de strijd om het EK vierspannen vergeten. De menner uit Rossum liep zaterdag tijdens de marathon... (17-08-2019)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof is het EK voor vierspanrijders in Donauseschingen goed begonnen met een dertiende plaats in de dressuur. (16-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof begint vrijdagmiddag als dertigste starter aan het EK vierspannen. (16-08-2019)
TUBBERGEN - De organisatie van de Schröder Masterclass heeft besloten de menavond van vanavond af te gelasten in verband met het slechte weer. (12-08-2019)
ERMELO – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer mogen hun koffers alvast inpakken voor het WK mennen voor tweespannen. (11-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel beaamde het na afloop van de strijd om het nationaal kampioenschap voor tweespannen in Hulsberg volmondig: “Het was... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Hamsel en Raymond Letteboer (foto) liggen goed op koers voor deelname aan de strijd om de wereldtitel voor tweespannen in het... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel is het NK tweespannen in het Limburgse Hulsberg goed begonnen. De Rijssenaar eindigde vrijdag als derde in de dressuur... (03-08-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof mikt bij het EK vierspannen, van 14 tot en met 18 augustus in het Duitse Donaueschingen, op een plek net naast het podium. “... (26-07-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof was niet eerder zo dicht bij zijn eerste nationale titel bij de vierspannen als dit weekeinde. Op een verrassende slotdag... (30-06-2019)