Twentse mentoppers naar Riesenbeck

RIESENBECK – Drie regionale toppers zijn de komende dagen van de partij tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Riesenbeck. Op de fraaie locatie in de nabijheid van Rheine wordt volgend jaar het wereldkampioenschap vierspannen gehouden. Tweespanrijder Raymond Letteboer maakt deel uit van de Oranje-equipe bij de tweespannen, die een heuse landenwedstrijd afwerken. Herman ter Harmsel en Mark Weusthof gaan van start in de vierspanderby, die een wat andere opzet kent dan de koetsiers gewend zijn.

Nationaal kampioen Letteboer vormt de ploeg met oud-wereldkampioen Riny Rutjens en regerend mondiaal titelhouder Harrie Verstappen. Voor de menner uit Oud-Ootmarsum is het zaak een goede prestatie te leveren, omdat die meetelt voor een uitverkiezing naar de WK die later dit jaar in Frankrijk worden gehouden. “Voor ons is het een heel belangrijke test”, weet Letteboer, die zijn drie toppaarden Olaf, Edje en Picora mee heeft genomen naar Riesenbeck.

“Net als volgende week in Beekbergen. We moeten gewoon hoog eindigen om een kans te maken naar het WK te gaan. Ik ben meer een allrounder, voor het WK wordt meestal gekozen voor een landenteam met echte specialisten. We hebben nu eenmaal in Nederland vier of vijf goede rijders, die in aanmerking komen.”

Raymond Letteboer vindt het geen nadeel twee zware wedstrijden achtereen te rijden, waar concurrent en collega Tom Engbers besloot de wedstrijd in Riesenbeck te laten schieten. “Ik vind het jammer dit te laten lopen. Ik doe het al zes of zeven jaar zo en ik heb er nooit nadeel van ondervonden. De paarden kunnen het blijkbaar goed aan. Dit is altijd een mooie wedstrijd dicht in de buurt. En bijna iedereen die naar het WK gaat, is hier ook.”

Ook vierspanrijder Mark Weusthof is zowel in Riesenbeck als Beekbergen actief. De Rossummer heeft echter wel bedenkingen. “Het is niet ideaal, twee van dit soort wedstrijden achter elkaar. Niet voor de paarden en niet voor de mensen. Maar het zijn twee grote evenementen in de buurt, dus het moet maar gebeuren. Riesenbeck moet voor mij een mooie opstap worden voor Beekbergen volgende week. Ik ga met de volgens mij sterkste opstelling. El Chico deed het in Altenfelden goed en daarom gaat hij opnieuw mee en laat ik Victor thuis. Henzo en Sam lopen in de dressuur voorop, Henzo en El Chico in de marathon en de vaardigheid. Hugo en Gijs doen alles achterin.”

De opzet van de vierspanwedstrijd is anders dan gebruikelijk. De menners moeten eerst met de helft van hun span een zogenaamde Gebrauchsprüfung afleggen en daarna met de andere twee paarden een dressuurproef, zoals de tweespannen die normaliter rijden. Op vrijdag volgt dan de dressuur voor het complete vierspan, op zaterdag de marathon en op zondag de vaardigheid. “Ook al door die opzet kan ik er weinig van zeggen. Ik ga er echter van uit dat ik beter ga rijden dan in Oostenrijk. Die tweespanproeven neem ik maar voor lief. Dat hebben ze nu eenmaal zo bedacht.”

Ook Herman ter Harmsel verschijnt aan de start in Riesenbeck, maar laat een week later als enige Nederlandse topper Beekbergen schieten. “Ik ga niet twee keer achter elkaar tijden”, zegt de Rijssenaar gedecideerd. Ik heb het één keer gedaan, maar dat is me slecht bevallen. Als je met je team twee weken bij elkaar op de lip zit, is dat te veel. Je moet ervoor zorgen dat de sfeer goed blijft, dat is heel belangrijk. En ook voor de paarden is het beter om niet twee keer achter elkaar aan zo’n zwaar evenement mee te doen. Dat ik hier in Riesenbeck rijd, gebeurt met voorbedachten rade. Vorig jaar ben ik hier derde geworden in de wedstrijd voor de Wereldbeker en in de derby. Ik hoop hier weer te scoren, het gaat er ook om een beetje te proberen wat neer te zetten met het oog op het WK van volgend jaar.”

Ter Harmsel kocht vorige week een nieuw paard voor zijn span. Hij nam de achtjarige, voor de dressuur gefokte Vivaldi (v. Gibraldi), over van collega Alfons Engbers. “In de training leek het goed”, aldus Herman ter Harmsel, “nu maar hopen dat het ook in de wedstrijd zo uitpakt.”

Vivaldi loopt in de dressuur achterin en in de marathon en vaardigheid voorop. Ter Harmsel vertrouwt verder op zijn vaste kwartet Randolf, Moon, Zeron en Zimon.

Startlijsten en uitslagen

Foto Raymond Letteboer van Han de Haas

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)