Topkoetsiers promoten het tuigpaard

RIJSSEN - Lambertus Huckriede werd ontelbare malen nationaal kampioen met zijn tuigpaarden. Herman ter Harmsel behoort tot het A-kader bij de vierspanrijders. De twee Twentse topkoetsiers kennen elkaar al twintig jaar. Ze slaan de handen ineen en verzorgen op 12 maart samen een clinic om het tuigpaard te promoten. Plaats van handeling is de door Ter Harmsel geleide manege Achter ’n Bos aan de Leijerweerdsdijk in Rijssen. Aanvang 19.30 uur, toegang gratis.

door Willem Pfeiffer

Ter Harmsel en Huckriede willen tijdens de demonstratie de overeenkomsten tussen het trainen van een tuig- en een menpaard laten zien. Het tuigpaard speelt een steeds grotere rol in de mensport, vooral op de onderdelen dressuur en vaardigheid. Met specifieke oefeningen willen de twee topkoetsiers het publiek overtuigen dat ze elkaar in trainingen uitstekend kunnen aanvullen en versterken. De ervaren menjuryleden Tjeerd Velstra en Peter Bonhof zijn aanwezig om het optreden van Herman ter Harmsel en Lambertus Huckriede vanuit het perspectief van de jury te beoordelen.

De verschillen tussen tuig- en menpaarden worden volgens Lambertus Huckriede steeds kleiner. “We zitten heel dicht bij elkaar. Het tuigpaard is doorgefokt tot menpaard. Een paard dat met het voorbeen onder het lichaam blijft, pakt geen meters. Dan duurt het te lang om op snelheid te komen. Ook de stap is enorm verbeterd. Een tuigpaard wilde vroeger niet stappen, maar zijn stap en galop zijn erg veranderd. Dat heeft alles met de verbeterde fokkerij en de training te maken. Tegenwoordig traint 95 procent op hetzelfde hoge niveau.”

Herman ter Harmsel vult aan: “Extreme tuigpaarden worden steeds luxer en steeds meer richting mensport gefokt. Vroeger reed je een tuigpaard en dan bleef het voorbeen puur onder het lichaam. Nu brengen ze het voorbeen zo ver naar voren als ze willen en hebben ze een heel andere hals en schouder. Wat vijf tot tien jaar geleden net niet genoeg was als tuigpaard ging naar ons toe. Dat is nu niet meer voldoende. Ook de mensport vraagt steeds meer kwaliteit.”

Een eigen onderzoekje leerde de Rijssenaar dat de beste dertig menners ter wereld ondertussen gemiddeld meer dan zestig procent tuigers in hun span inzetten. “Beeld, inzicht en beweging, daar gaat het om. Iedereen wordt steeds beter en ook de kwaliteit van de paarden gaat heel hard vooruit.”

Lambertus Huckriede onderschrijft het. “Tact, regelmaat en houding. Die drie elementen vormen de basis in de tuigsport, maar ook bij het mennen. Die moet je dus goed voor elkaar hebben. Dat is overigens gemakkelijk zeggen, maar veel moeilijker uitvoerbaar. Het is zeker ook een kwestie van  management. Eigenlijk moet je gewoon een logboek bijhouden want er komt heel veel bij kijken. Thuis moet je ze leren wat ze in de wedstrijd moeten doen. Dan moet je diep naar beneden trainen. Hoe dieper je rijdt, hoe meer ruimte en lossigheid je krijgt. Juist in de training moet je de fouten opzoeken en de wedstrijd nabootsen. Ik denk ook dat het voor tachtig of negentig procent aan de rijder en niet aan paarden ligt als het niet goed gaat. Want dan ben jij degene die het niet goed heeft voorbereid. In de wedstrijd groeit een tuigpaard vanzelf.”

Herman ter Harmsel knikt instemmend. “Dat ben ik helemaal met je eens. Het is een kwestie van doen, doen en nog eens doen. Elke dag opnieuw.”

Tijdens de clinic op 12 maart geven Ter Harmsel en Huckriede daar praktijkvoorbeelden van. Lambertus: “We laten zien wat in de training goed is voor een menpaard van Herman. Daarna neem ik het over en train ik dat paard op de manier die een tuigpaard beter maakt. In principe gaat het om hetzelfde: actie in het voorbeen, ruimte en balans. Dat is tact. Hoe meer hij daarvan heeft, hoe beter hij presteert met het voorbeen. Een tactfout is dodelijk en levert de grootste straf op. Heb je een paard in de hand, dan kun je ook een goede marathon rijden. Waarmee ik niet bedoel te zeggen dat ik zomaar de rol van Herman kan overnemen hoor. Met een vierspan kom ik echt die hindernissen niet door. Tuigpaarden rijden is een showsport. Hoe meer vanzelfsprekend iets is en hoe meer punten je scoort. Het gaat erom dat je een paard kunt laten lopen zoals jij dat wilt, anders ben je ook de show kwijt.”

Herman: “Dat is in de mensport niet anders, zeker in de dressuur. Voor de vaardigheid is het min of meer hetzelfde verhaal. Het is zoals Lambertus aangeeft vooral een verhaal van veel en goed trainen. We tonen tijdens onze clinic met enkele aanspanningen een aantal mogelijkheden. We willen vooral laten zien hoe je een paard zo extreem mogelijk kunt laten lopen, hoe je net dat laatste uit een paard kunt halen.”

Huckriede over de samenwerking met Ter Harmsel: ”We schaden elkaar niets, kunnen alleen maar van elkaar leren. Je eigen systeem is niet heilig. Je hebt het zelfde doel, maar er zijn verschillende manieren om er te komen. We hebben respect voor elkaar en zijn allebei bezig het beste uit onze paarden halen. Het komt niet zomaar uit de lucht vallen. Je moet er elke dag mee bezig zijn tot je er helemaal gek van wordt.”

Foto Herman ter Harmsel en Lambertus Huckriede ©Willem Pfeiffer/Hippisch Twente.

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)