MARK WEUSTHOF SLUIT 'BEEKBERGEN' ALS ZESDE AF

Tom Engbers lijkt dicht bij het WK

BEEKBERGEN – Tom Engbers (foto) lijkt zich te mogen opmaken voor het wereldkampioenschap mennen voor tweespannen in het Sloveense Lipica. De menner uit Vasse, die enkele jaren op het internationale toneel ontbrak, eindigde dit weekeinde in Beekbergen knap als derde en was daarmee achter de superieure Hongaar Martin Hölle en de Duitser Lars Schwitte de beste Nederlander in de laatste observatiewedstrijd voor het mondiale titelgevecht.

Antonie ter Harmsel lijkt na zijn dertiende plek in Beekbergen ondanks zijn nationaal kampioenschap nog even te moeten afwachten of hij wordt uitgenodigd voor het mondiale titelgevecht. De kansen daarop zijn voor Raymond Letteboer wel verkeken. De Oud-Ootmarsummer kon geen potten  breken op Gelderse bodem en finishte uiteindelijk als 25ste.

Zaterdag na de goed verlopen marathon, waarin hij vijfde werd, was Engbers nog voorzichtig. De herinnering aan het nationaal kampioenschap waarin hij in de vaardigheid de titel alsnog aan Antonie ter Harmsel moest afstaan, lag nog te vers in het geheugen. “Maar eerst even zondag afwachten”, luidde zijn parool. “Het speelt toch in je gedachten mee, zo gaat dat vaak. En vaardigheid is ook een spelletje tussen de oren, maar even zien  hoe dat gaat.”

Met alleen een luttele straf wegens het overschrijden van de toegestane tijd klom hij op de slotdag nog een plekje in het klassement. “De dressuur was echt goed”, keek Engbers terug. “Ik had nu voor Diamond gekozen in plaats van Daan en die heeft wat meer potentie. Die 48 punten moeten er eigenlijk nog 45 worden, maar ik ben absoluut niet ontevreden.”

Niet achterste van tong
Ook de marathon liep volgens Tom Engbers naar behoren. “Daarin heb ik niet het achterste van mijn tong laten zien, ik kon simpel rijden en had op zich nog wel sneller gekund. Maar omdat het water uit de hemel kwam, was het beter op safe te rijden dan het risico te lopen met de kar om te slaan.””

Antonie ter Harmsel lijkt na zijn dertiende plek in Beekbergen ondanks zijn nationaal kampioenschap nog even te moeten afwachten of hij wordt uitgenodigd voor het mondiale titelgevecht. De kansen daarop zijn voor Raymond Letteboer wel verkeken. De Oud-Ootmarsummer kon geen potten breken op Gelderse bodem en finishte uiteindelijk als 25ste.

Mark Weusthof uiteindelijk zesde
Mark Weusthof kon zondag zijn in de marathon veroverde keurige vierde plaats in de vierspanwedstrijd van Beekbergen niet vasthouden. In de afsluitende vaardigheidsproef  liep de menner uit Rossum zes strafpunten op, waardoor hij twee posities kelderde in de rangschikking en zijn wel foutloze landgenoten Peter de Ronde en Bram Chardon hem alsnog passeerden.

Over het geheel genomen kon Mark Weusthof met zijn prestaties in Beekbergen best voor de dag komen. In de marathon had er zelfs nog meer ingezeten voor de Rossummer. “In hindernis 2 heb ik wat seconden weg gegeven”, keek Weusthof terug. “Daar moest ik even van de geplande route af en heb ik zelfs even stil gestaan. De rest liep als gepland, al was het best pittig zaterdag. Wat meer verschil met de concurrentie achter me was mooier geweest voor zondag, maar als we dit vasthouden is het gewoon goed. Ik kijk heel positief terug op wat we vooral in de hindernissen 1 en 6 hebben kunnen laten zien. Daar hebben we een route binnendoor genomen en daar deden de paarden het uitmuntend. Dat was voor hun de eerste keer en dat betekent dat je wel een niveautje hoger bent en dat we die stap gemaakt hebben. Dat geeft een goed gevoel. En we waren alweer de snelste in de waterbak, kennelijk zijn ze daar heel goed in. Dat is toch mooi meegenomen.”

Foto © Krisztina Horvath/Hoefnet
 

Meer Mennen

KRONENBERG – Antonie ter Harmsel sloot zondag het CAI in Kronenberg bij de tweespannen als derde af. De Rijssenaar dankte die fraaie klassering aan... (21-04-2019)
KRONENBERG – Met een uitstekende marathon bewees Mark Weusthof zaterdag de aansluiting met de absolute wereldtop te hebben terug gevonden. De menner... (20-04-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof begint met een optimistisch gevoel aan een nieuw menseizoen. Tijdens de jaarlijkse sponsor- en relatiedag van de stichting... (07-04-2019)
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Marijke Hammink zijn het nieuwe menseizoen uitstekend begonnen. Tijdens de derde editie van de internationale... (31-03-2019)
EPE – Na een langdurige ziekte is maandag op 79-jarige leeftijd paardenman pur sang en mensporticoon Tjeerd Velstra overleden.  (26-02-2019)
DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof zag donderdag een keurige dressuurproef tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Donaueschingen niet op... (17-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel bezorgde zichzelf zondag een flinke opsteker door in de afsluitende kegeltjesproef bij de tweespannen in Beekbergen... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof schoof op de laatste dag van het Paardenspektakel in Beekbergen nog een plekje op. Hij werd uiteindelijk vijfde en het had... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel (bovenste foto) en Raymond Letteboer lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de marathon voor... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof kan een stunt in de strijd om het nationaal kampioenschap voor vierspanrijders na zaterdag uit zijn hoofd zetten. Na de... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof reed vrijdag een op zich nette dressuurproef, maar moest na het eerste onderdeel van de internationale menwedstrijd in... (10-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale... (09-08-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)