Ter Harmsel sterk, huiswerk Weusthof

HORST – Herman ter Harmsel bewees zichzelf een prima dienst tijdens de international menwedstrijden in het Limburgse Horst door bij de vierspannen niet alleen knap als negende te eindigen in het sterke internationale deelnemersveld, maar ook nog eens achter de al jaren gevestigde top drie vierde te worden in de strijd om het nationaal kampioenschap. Mark Weusthof kwam met een flinke pak huiswerk terug uit het zuiden van het land. Zijn rentree in de international top leverde verre van het gewenste resultaat op.

Weusthof finishte in Horst als twintigste in het deelnemersveld en moest daarbij liefst acht landgenoten laten voorgaan. Het klassement werd aangevoerd door IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman. Voor Chardon betekende het zijn alweer 27ste nationale titel, een reeks die vermoedelijk nooit meer door een andere menner zal worden overtroffen.

Herman ter Harmsel was na afloop een tevreden man. “Super zelfs. Ik ben het seizoen begonnen met een nieuw span, waarin ook nog eens twee maar zesjarige paarden meelopen. Maar het ging heel goed, ook in de marathon. Aan het begin waren ze nog wat kijkerig, maar hoe verder we kwamen, hoe makkelijker ze te sturen waren en hoe sneller ze werden. Het is een mooie basis om mee verder te werken. Met dit span kan ik schakelen en er veel beweging in houden. Ik hoop dat dit een beetje stand houdt.”

Mark Weusthof daarentegen had weinig reden tot juichen. Op zijn sterkste onderdeel, de marathon, kon hij opmerkelijk genoeg geen winst boeken tegen zijn opponenten. “Toch was het minder slecht dan het er papier uitziet”, reageerde Weusthof. “Hoe noem je dat ook al weer, scorebordjournalistiek? Eigenlijk reden we in de marathon heel mooi, tot de laatste hindernis. Twilight wilde daar een andere poort in dan Charley, waardoor het tuig over de paal terecht kwam en bijrijder Edwin van de koets moest. Dat paste wel een beetje in de afgelopen week, waarin het allemaal niet geweldig liep. Verder ging het zondag fantastisch, maar de realiteit is dat we maar negende Nederlander zijn geworden in een voor ons belangrijke wedstrijd. Dit was voor de bondscoach een van de twee observatiemomenten, de volgende is over enkele maanden in Tsjechië. We willen graag het WK in Breda halen dit jaar, dat wordt nog een zwaar karwei.”

Raymond Letteboer sloot de wedstrijd voor de tweespannen in Horst als vijfde af. De koetsier uit Oud Ootmarsum werd zevende in de afsluitende vaardigheidsproef.

Foto Herman ter Harmsel van Krisztina Horvath/Hoefnet

Meer Mennen

EPE – Na een langdurige ziekte is maandag op 79-jarige leeftijd paardenman pur sang en mensporticoon Tjeerd Velstra overleden.  (26-02-2019)
DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof zag donderdag een keurige dressuurproef tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Donaueschingen niet op... (17-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel bezorgde zichzelf zondag een flinke opsteker door in de afsluitende kegeltjesproef bij de tweespannen in Beekbergen... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof schoof op de laatste dag van het Paardenspektakel in Beekbergen nog een plekje op. Hij werd uiteindelijk vijfde en het had... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel (bovenste foto) en Raymond Letteboer lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de marathon voor... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof kan een stunt in de strijd om het nationaal kampioenschap voor vierspanrijders na zaterdag uit zijn hoofd zetten. Na de... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof reed vrijdag een op zich nette dressuurproef, maar moest na het eerste onderdeel van de internationale menwedstrijd in... (10-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale... (09-08-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof is de internationale vierspanwedstrijd in Riesenbeck uitstekend begonnen. De Rossummer reed een prima dressuurproef,... (23-06-2018)
LÄHDEN – Van de drie Twentse deelnemers, die zondag met een kans op de zege aan de afsluitende vaardigheidsproef begonnen tijdens de internationale... (10-06-2018)
LÄHDEN – Twentse menners kraaiden zaterdag victorie na de zware marathon in Lähden. Marijke Hammink gaf de concurrentie het nakijken bij de vierspan... (10-06-2018)
LÄHDEN - In een zonnige ambiance viel Mark Weusthof vrijdag in de prijzen na de dressuurproef van de internationale vierspanwedstrijden in het Duitse... (08-06-2018)