Ter Harmsel sterk, huiswerk Weusthof

HORST – Herman ter Harmsel bewees zichzelf een prima dienst tijdens de international menwedstrijden in het Limburgse Horst door bij de vierspannen niet alleen knap als negende te eindigen in het sterke internationale deelnemersveld, maar ook nog eens achter de al jaren gevestigde top drie vierde te worden in de strijd om het nationaal kampioenschap. Mark Weusthof kwam met een flinke pak huiswerk terug uit het zuiden van het land. Zijn rentree in de international top leverde verre van het gewenste resultaat op.

Weusthof finishte in Horst als twintigste in het deelnemersveld en moest daarbij liefst acht landgenoten laten voorgaan. Het klassement werd aangevoerd door IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman. Voor Chardon betekende het zijn alweer 27ste nationale titel, een reeks die vermoedelijk nooit meer door een andere menner zal worden overtroffen.

Herman ter Harmsel was na afloop een tevreden man. “Super zelfs. Ik ben het seizoen begonnen met een nieuw span, waarin ook nog eens twee maar zesjarige paarden meelopen. Maar het ging heel goed, ook in de marathon. Aan het begin waren ze nog wat kijkerig, maar hoe verder we kwamen, hoe makkelijker ze te sturen waren en hoe sneller ze werden. Het is een mooie basis om mee verder te werken. Met dit span kan ik schakelen en er veel beweging in houden. Ik hoop dat dit een beetje stand houdt.”

Mark Weusthof daarentegen had weinig reden tot juichen. Op zijn sterkste onderdeel, de marathon, kon hij opmerkelijk genoeg geen winst boeken tegen zijn opponenten. “Toch was het minder slecht dan het er papier uitziet”, reageerde Weusthof. “Hoe noem je dat ook al weer, scorebordjournalistiek? Eigenlijk reden we in de marathon heel mooi, tot de laatste hindernis. Twilight wilde daar een andere poort in dan Charley, waardoor het tuig over de paal terecht kwam en bijrijder Edwin van de koets moest. Dat paste wel een beetje in de afgelopen week, waarin het allemaal niet geweldig liep. Verder ging het zondag fantastisch, maar de realiteit is dat we maar negende Nederlander zijn geworden in een voor ons belangrijke wedstrijd. Dit was voor de bondscoach een van de twee observatiemomenten, de volgende is over enkele maanden in Tsjechië. We willen graag het WK in Breda halen dit jaar, dat wordt nog een zwaar karwei.”

Raymond Letteboer sloot de wedstrijd voor de tweespannen in Horst als vijfde af. De koetsier uit Oud Ootmarsum werd zevende in de afsluitende vaardigheidsproef.

Foto Herman ter Harmsel van Krisztina Horvath/Hoefnet

Meer Mennen

RIESENBECK – Mark Weusthof heeft een goed weekend in het Duitse Riesenbeck achter de rug. De menner uit Rossum eindigde in de internationale... (24-06-2019)
RIESENBECK – Mark Weusthof is prima begonnen aan de internationale menwedstrijd in het Duitse Riesenbeck. De vierspanrijder uit Rossum sloot de... (22-06-2019)
VALKENSWAARD – Raymond Letteboer moest in de afsluitende vaardigheid tijdens Driving Valkenswaard zijn in de marathon verdiende tweede plaats bij de... (02-06-2019)
VALKENSWAARD – Raymond Letteboer reed zaterdag tijdens Driving Valkenswaard een magistrale marathon bij de tweespannen. De menner uit Oud-Ootmarsum... (02-06-2019)
VALKENSWAARD – Mark Weusthof wist vrijdag niet goed wat hij moest denken van de beoordeling van zijn dressuurproef op de eerste dag van Driving... (01-06-2019)
WINDSOR – Mark Weusthof heeft zijn positie bij de vierspannen in het Engelse Windsor op de laatste dag niet kunnen verbeteren. De koetsier uit Rossum... (12-05-2019)
WINDSOR – Mark Weusthof is door een zesde plaats in de marathon opgeschoven naar de tiende plek tijdens de internationale wedstrijd voor vierspannen... (11-05-2019)
WINDSOR – Mark Weusthof mocht donderdag op de ‘koninklijke’ terreinen van Windsor opnieuw veel hoop putten uit zijn prestaties in de dressuurproef.... (09-05-2019)
KRONENBERG – Antonie ter Harmsel sloot zondag het CAI in Kronenberg bij de tweespannen als derde af. De Rijssenaar dankte die fraaie klassering aan... (21-04-2019)
KRONENBERG – Met een uitstekende marathon bewees Mark Weusthof zaterdag de aansluiting met de absolute wereldtop te hebben terug gevonden. De menner... (20-04-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof begint met een optimistisch gevoel aan een nieuw menseizoen. Tijdens de jaarlijkse sponsor- en relatiedag van de stichting... (07-04-2019)
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Marijke Hammink zijn het nieuwe menseizoen uitstekend begonnen. Tijdens de derde editie van de internationale... (31-03-2019)
EPE – Na een langdurige ziekte is maandag op 79-jarige leeftijd paardenman pur sang en mensporticoon Tjeerd Velstra overleden.  (26-02-2019)
DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide... (19-08-2018)