Ter Harmsel en Weusthof naar WK

ERMELO - Herman ter Harmsel uit Rijssen en Mark Weusthof uit Rossum nemen zoals verwacht deel aan het WK voor vierspanrijders, dat van 31 augustus tot en met 4 september in Breda wordt gehouden. De Tukkers behoren tot de negen Nederlanders die in Brabant van start mogen gaan. IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman verdedigen op de terreinen van landgoed De Prinsenhoeve namens hun gouden teammedaille.

Herman ter Harmsel en Mark Weusthof hielden aan de wedstrijd van afgelopen weekend in Nebanice een goed gevoel over. Ter Harmsel: “Doordat ik in Kootwijkerbroek een ongeluk had gehad met mijn voorpaarden heb ik die in Tsjechië niet ingezet. Een van hun vervangers flipte jammer genoeg helemaal in de dressuur. Hij was helemaal van het padje, waardoor ik ergens achteraan eindigde. Maar de marathon ging super en in de vaardigheid had ik een balletje. Daar kon ik ook tevreden over zijn. Was dat in de dressuur niet gebeurd, dan was ik bij de eerste drie geëindigd.”

Vrijwel nieuw span
In Breda start de Rijssenaar met een vrijwel nieuw span. “Alleen Adios, de zwarte, is nog over nadat ik twee paarden heb verkocht aan Koos de Ronde en een ander aan Glenn Geerts. Maar op zich loopt het best goed. Ook in Horst, Valkenswaard en Frankrijk viel het absoluut niet tegen.”

Ook Mark Weusthof, in het verleden al goed voor twee keer goud en eenmaal zilver als lid van het landenteam bij het WK, mist ervaring in zijn vierspan. “Maar van de vorm van de paarden kan ik wel blij worden. Ze raken steeds beter op elkaar ingespeeld en lieten zich in Nebanice heel goed zien. Ik was zelfs met een fantastische marathon bezig, maar helaas heb ik in hindernis zeven veel te lang stil gestaan. Er was geen vuiltje aan de lucht en we waren al aan het eind toen we op een of andere manier vast kwamen te zitten. Een heel raar foutje, dat had niet gehoeven. Er had daarom nog wel wat meer in gezeten dan de zevende plaats. Het was in elk geval ruim genoeg om de bondscoach te overtuigen. Dan moeten we het in Breda maar weer eens laten zien.”

Sinds 2008 ongeslagen
Na de laatste observatiewedstrijd in het Tsjechische Nebanice van afgelopen weekend wees bondscoach Harry de Ruyter ook Edwin van de Graaf, Peter de Ronde, Bram Chardon en Hans Heus  op individuele titel aan. Rob Lommers staat reserve.

Sinds 2008 is het Nederlandse vierspanteam ongeslagen op Europese-en wereldkampioenschappen. Zowel Chardon als De Ronde en Timmerman heeft de laatste jaren diverse individuele gouden, zilveren en bronzen medailles in de wacht gesleept. IJsbrand Chardon is er op gebrand om in eigen land voor de vijfde keer tot wereldkampioen te worden gekroond.

Na de dressuur op donderdag 1 en vrijdag 2 september vormt de marathon op zaterdag 3 september het spectaculaire hoogtepunt van de wedstrijd. Op zondag 4 september worden de individuele-en teammedailles verdeeld in de vaardigheidsproef, waar het op snelheid en precisie aankomt.

Meer Mennen

VALKENSWAARD – Raymond Letteboer moest in de afsluitende vaardigheid tijdens Driving Valkenswaard zijn in de marathon verdiende tweede plaats bij de... (02-06-2019)
VALKENSWAARD – Raymond Letteboer reed zaterdag tijdens Driving Valkenswaard een magistrale marathon bij de tweespannen. De menner uit Oud-Ootmarsum... (02-06-2019)
VALKENSWAARD – Mark Weusthof wist vrijdag niet goed wat hij moest denken van de beoordeling van zijn dressuurproef op de eerste dag van Driving... (01-06-2019)
WINDSOR – Mark Weusthof heeft zijn positie bij de vierspannen in het Engelse Windsor op de laatste dag niet kunnen verbeteren. De koetsier uit Rossum... (12-05-2019)
WINDSOR – Mark Weusthof is door een zesde plaats in de marathon opgeschoven naar de tiende plek tijdens de internationale wedstrijd voor vierspannen... (11-05-2019)
WINDSOR – Mark Weusthof mocht donderdag op de ‘koninklijke’ terreinen van Windsor opnieuw veel hoop putten uit zijn prestaties in de dressuurproef.... (09-05-2019)
KRONENBERG – Antonie ter Harmsel sloot zondag het CAI in Kronenberg bij de tweespannen als derde af. De Rijssenaar dankte die fraaie klassering aan... (21-04-2019)
KRONENBERG – Met een uitstekende marathon bewees Mark Weusthof zaterdag de aansluiting met de absolute wereldtop te hebben terug gevonden. De menner... (20-04-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof begint met een optimistisch gevoel aan een nieuw menseizoen. Tijdens de jaarlijkse sponsor- en relatiedag van de stichting... (07-04-2019)
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Marijke Hammink zijn het nieuwe menseizoen uitstekend begonnen. Tijdens de derde editie van de internationale... (31-03-2019)
EPE – Na een langdurige ziekte is maandag op 79-jarige leeftijd paardenman pur sang en mensporticoon Tjeerd Velstra overleden.  (26-02-2019)
DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof zag donderdag een keurige dressuurproef tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Donaueschingen niet op... (17-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel bezorgde zichzelf zondag een flinke opsteker door in de afsluitende kegeltjesproef bij de tweespannen in Beekbergen... (12-08-2018)