Ter Harmsel en Weusthof naar WK

ERMELO - Herman ter Harmsel uit Rijssen en Mark Weusthof uit Rossum nemen zoals verwacht deel aan het WK voor vierspanrijders, dat van 31 augustus tot en met 4 september in Breda wordt gehouden. De Tukkers behoren tot de negen Nederlanders die in Brabant van start mogen gaan. IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman verdedigen op de terreinen van landgoed De Prinsenhoeve namens hun gouden teammedaille.

Herman ter Harmsel en Mark Weusthof hielden aan de wedstrijd van afgelopen weekend in Nebanice een goed gevoel over. Ter Harmsel: “Doordat ik in Kootwijkerbroek een ongeluk had gehad met mijn voorpaarden heb ik die in Tsjechië niet ingezet. Een van hun vervangers flipte jammer genoeg helemaal in de dressuur. Hij was helemaal van het padje, waardoor ik ergens achteraan eindigde. Maar de marathon ging super en in de vaardigheid had ik een balletje. Daar kon ik ook tevreden over zijn. Was dat in de dressuur niet gebeurd, dan was ik bij de eerste drie geëindigd.”

Vrijwel nieuw span
In Breda start de Rijssenaar met een vrijwel nieuw span. “Alleen Adios, de zwarte, is nog over nadat ik twee paarden heb verkocht aan Koos de Ronde en een ander aan Glenn Geerts. Maar op zich loopt het best goed. Ook in Horst, Valkenswaard en Frankrijk viel het absoluut niet tegen.”

Ook Mark Weusthof, in het verleden al goed voor twee keer goud en eenmaal zilver als lid van het landenteam bij het WK, mist ervaring in zijn vierspan. “Maar van de vorm van de paarden kan ik wel blij worden. Ze raken steeds beter op elkaar ingespeeld en lieten zich in Nebanice heel goed zien. Ik was zelfs met een fantastische marathon bezig, maar helaas heb ik in hindernis zeven veel te lang stil gestaan. Er was geen vuiltje aan de lucht en we waren al aan het eind toen we op een of andere manier vast kwamen te zitten. Een heel raar foutje, dat had niet gehoeven. Er had daarom nog wel wat meer in gezeten dan de zevende plaats. Het was in elk geval ruim genoeg om de bondscoach te overtuigen. Dan moeten we het in Breda maar weer eens laten zien.”

Sinds 2008 ongeslagen
Na de laatste observatiewedstrijd in het Tsjechische Nebanice van afgelopen weekend wees bondscoach Harry de Ruyter ook Edwin van de Graaf, Peter de Ronde, Bram Chardon en Hans Heus  op individuele titel aan. Rob Lommers staat reserve.

Sinds 2008 is het Nederlandse vierspanteam ongeslagen op Europese-en wereldkampioenschappen. Zowel Chardon als De Ronde en Timmerman heeft de laatste jaren diverse individuele gouden, zilveren en bronzen medailles in de wacht gesleept. IJsbrand Chardon is er op gebrand om in eigen land voor de vijfde keer tot wereldkampioen te worden gekroond.

Na de dressuur op donderdag 1 en vrijdag 2 september vormt de marathon op zaterdag 3 september het spectaculaire hoogtepunt van de wedstrijd. Op zondag 4 september worden de individuele-en teammedailles verdeeld in de vaardigheidsproef, waar het op snelheid en precisie aankomt.

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)