TWEEDE EN VIERDE IN DOOR NEDERLANDERS GEDOMINEERDE MARATHON

Ter Harmsel en Letteboer op dreef

BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel (bovenste foto) en Raymond Letteboer lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de marathon voor tweespannen bij het Paardenspektakel Beekbergen. Ter Harmsel schoof door zijn tweede plek op naar de derde positie in het klassement, Letteboer klom als nummer vier tien plekken en is elfde na twee onderdelen.

Antonie ter Harmsel kan met de vaardigheid voor de boeg niet anders dan tevreden zijn. In de door Nederlanders beheerste marathon waarin Stan van Eijk hem net klopte en Tristan Verheijen als derde eindigde, startte Ter Harmsel ijzersterk. “Aan het begin hadden we goed wat power”, bevestigde de Rijssenaar. “Later werd het tempo wel iets minder, maar ik moet hier erg tevreden mee zijn. Alleen de vos Zardonis heb ik met zijn zestien jaar al vaker mee gehad. Voor het tuigpaard Enola en voor Conversano is alles vrij nieuw. Voor die twee is het pas de derde wedstrijd.”

Antonie ter Harmsel is een van de belangrijkste kandidaten om Oranje volgend jaar te mogen vertegenwoordigen bij het wereldkampioenschap in het Duitse Drebkau. “In september rijden we daar onze laatste wedstrijd van dit seizoen en dan zien we wel hoe het gaat. De dressuur gaat in elk geval steeds beter en ook op de andere onderdelen zijn de vooruitzichten goed. Voor het WK gaat er nog een hele winter overheen, dus we wachten maar even af hoe het volgend jaar gaat.”

Onvoorwaardelijke steun
Antonie ter Harmsel kan in elk geval op de onvoorwaardelijke steun rekenen van zijn vader Herman, die de WK-kansen van zijn zoon voorlopig laat prevaleren boven zijn eigen loopbaan als vierspanrijder. Vrijdag deed hij wel mee aan de dressuur, maar dat was in feite alleen maar bedoeld om ervoor te zorgen dat zijn collega’s zo voldoende tegenstanders hadden om op de volledige punten voor plaatsing voor de Wereldbeker te mogen rekenen.

“Hij is bovendien momenteel erg druk met paarden van een ander”, verklapt Antonie. Zo heeft wereldtopper Chester Weber er zes bij Ter Harmsel op stal staan, die door senior worden getraind. En enkele daarvan liepen vrijdag ook mee in het dressuurspan van de Rijssenaar, die zijn eigen carrière overigens op niet al te lange termijn nog wel degelijk op behoorlijk niveau wil voortzetten.

Best schipperen
Naar het WK wil ook Raymond Letteboer (rechts) graag. De menner uit Oud-Ootmarsum zit eveneens in de opbouw met een vrijwel nieuw span, waarin de zestienjarige Viandor het goed oppakt. “Hij liep altijd in het enkelspan bij Harry ten Broeke, van wie ik hem heb overgenomen. Voor Guus en Charlie was het pas hun tweede wedstrijd. In de waterbak kwam Guus iets terug, hij is nog niet zoveel water gewend. In de hindernissen 6 en 7 heb ik bewust iets behoudender gereden, omdat ik sowieso foutloos wilde blijven.”

“Alles in Nederland zit heel kort op elkaar, maar we zullen nog wel echt naar een eventueel WK moeten toewerken”, vervolgt Letteboer. “Aan de dressuur zal ik vooral zelf nog wat moeten doen.” Raymond Letteboer hoopt daarvoor voldoende de tijd te krijgen, want berhalve paardenman is hij ook nog drie dagen in de week werkzaam voor het bedrijf Horsefriend en bovendien komen zijn paarden ook nog eens onder het zadel uit bij Silke Kamphuis. “Af en toe is het daarom best schipperen.”

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)