TWEEDE EN VIERDE IN DOOR NEDERLANDERS GEDOMINEERDE MARATHON

Ter Harmsel en Letteboer op dreef

BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel (bovenste foto) en Raymond Letteboer lieten zich zaterdag van hun beste kant zien tijdens de marathon voor tweespannen bij het Paardenspektakel Beekbergen. Ter Harmsel schoof door zijn tweede plek op naar de derde positie in het klassement, Letteboer klom als nummer vier tien plekken en is elfde na twee onderdelen.

Antonie ter Harmsel kan met de vaardigheid voor de boeg niet anders dan tevreden zijn. In de door Nederlanders beheerste marathon waarin Stan van Eijk hem net klopte en Tristan Verheijen als derde eindigde, startte Ter Harmsel ijzersterk. “Aan het begin hadden we goed wat power”, bevestigde de Rijssenaar. “Later werd het tempo wel iets minder, maar ik moet hier erg tevreden mee zijn. Alleen de vos Zardonis heb ik met zijn zestien jaar al vaker mee gehad. Voor het tuigpaard Enola en voor Conversano is alles vrij nieuw. Voor die twee is het pas de derde wedstrijd.”

Antonie ter Harmsel is een van de belangrijkste kandidaten om Oranje volgend jaar te mogen vertegenwoordigen bij het wereldkampioenschap in het Duitse Drebkau. “In september rijden we daar onze laatste wedstrijd van dit seizoen en dan zien we wel hoe het gaat. De dressuur gaat in elk geval steeds beter en ook op de andere onderdelen zijn de vooruitzichten goed. Voor het WK gaat er nog een hele winter overheen, dus we wachten maar even af hoe het volgend jaar gaat.”

Onvoorwaardelijke steun
Antonie ter Harmsel kan in elk geval op de onvoorwaardelijke steun rekenen van zijn vader Herman, die de WK-kansen van zijn zoon voorlopig laat prevaleren boven zijn eigen loopbaan als vierspanrijder. Vrijdag deed hij wel mee aan de dressuur, maar dat was in feite alleen maar bedoeld om ervoor te zorgen dat zijn collega’s zo voldoende tegenstanders hadden om op de volledige punten voor plaatsing voor de Wereldbeker te mogen rekenen.

“Hij is bovendien momenteel erg druk met paarden van een ander”, verklapt Antonie. Zo heeft wereldtopper Chester Weber er zes bij Ter Harmsel op stal staan, die door senior worden getraind. En enkele daarvan liepen vrijdag ook mee in het dressuurspan van de Rijssenaar, die zijn eigen carrière overigens op niet al te lange termijn nog wel degelijk op behoorlijk niveau wil voortzetten.

Best schipperen
Naar het WK wil ook Raymond Letteboer (rechts) graag. De menner uit Oud-Ootmarsum zit eveneens in de opbouw met een vrijwel nieuw span, waarin de zestienjarige Viandor het goed oppakt. “Hij liep altijd in het enkelspan bij Harry ten Broeke, van wie ik hem heb overgenomen. Voor Guus en Charlie was het pas hun tweede wedstrijd. In de waterbak kwam Guus iets terug, hij is nog niet zoveel water gewend. In de hindernissen 6 en 7 heb ik bewust iets behoudender gereden, omdat ik sowieso foutloos wilde blijven.”

“Alles in Nederland zit heel kort op elkaar, maar we zullen nog wel echt naar een eventueel WK moeten toewerken”, vervolgt Letteboer. “Aan de dressuur zal ik vooral zelf nog wat moeten doen.” Raymond Letteboer hoopt daarvoor voldoende de tijd te krijgen, want berhalve paardenman is hij ook nog drie dagen in de week werkzaam voor het bedrijf Horsefriend en bovendien komen zijn paarden ook nog eens onder het zadel uit bij Silke Kamphuis. “Af en toe is het daarom best schipperen.”

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN

Meer Mennen

KRONENBERG – Antonie ter Harmsel sloot zondag het CAI in Kronenberg bij de tweespannen als derde af. De Rijssenaar dankte die fraaie klassering aan... (21-04-2019)
KRONENBERG – Met een uitstekende marathon bewees Mark Weusthof zaterdag de aansluiting met de absolute wereldtop te hebben terug gevonden. De menner... (20-04-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof begint met een optimistisch gevoel aan een nieuw menseizoen. Tijdens de jaarlijkse sponsor- en relatiedag van de stichting... (07-04-2019)
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Marijke Hammink zijn het nieuwe menseizoen uitstekend begonnen. Tijdens de derde editie van de internationale... (31-03-2019)
EPE – Na een langdurige ziekte is maandag op 79-jarige leeftijd paardenman pur sang en mensporticoon Tjeerd Velstra overleden.  (26-02-2019)
DREBKAU - Antonie ter Harmsel moest zondag bij de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau uiteindelijk tevreden zijn met de achtste... (16-09-2018)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel is de internationale tweespanwedstrijd in het Duitse Drebkau begonnen met een zevende plaats in de dressuur. (15-09-2018)
TUBBERGEN – Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof (foto boven) maandagavond... (20-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft zondag in Oirschot met haar vierspan pony’s op superieure wijze haar eerste nationale titel in de hoogste klasse... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof sloot de internationale menwedstrijd in Donaueschingen zondag met een foutloze vaardigheid af en eindigde als negende... (19-08-2018)
OIRSCHOT – Marijke Hammink heeft prima vooruitzichten op een nieuwe Nederlandse titel bij de vierspannen pony’s. Met een uitstekende marathon legde... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Hij was op liefst vijf van de zeven hindernissen duidelijk de snelste, maar de marathon bij de vierspannen in Donaueschingen draaide... (19-08-2018)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof zag donderdag een keurige dressuurproef tijdens de internationale menwedstrijden in het Duitse Donaueschingen niet op... (17-08-2018)
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel bezorgde zichzelf zondag een flinke opsteker door in de afsluitende kegeltjesproef bij de tweespannen in Beekbergen... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof schoof op de laatste dag van het Paardenspektakel in Beekbergen nog een plekje op. Hij werd uiteindelijk vijfde en het had... (12-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof kan een stunt in de strijd om het nationaal kampioenschap voor vierspanrijders na zaterdag uit zijn hoofd zetten. Na de... (11-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof reed vrijdag een op zich nette dressuurproef, maar moest na het eerste onderdeel van de internationale menwedstrijd in... (10-08-2018)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale... (09-08-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof kan terugkijken op een geslaagd optreden in het Duitse Riesenbeck. Na een voortreffelijke dressuurproef viel de vijfde... (24-06-2018)
RIESENBECK – Mark Weusthof is de internationale vierspanwedstrijd in Riesenbeck uitstekend begonnen. De Rossummer reed een prima dressuurproef,... (23-06-2018)