RIJSSENAAR VEROVERT ZIJN EERSTE WK-MEDAILLE BIJ DE TWEESPANNEN

Teamzilver Antonie ter Harmsel

DREBKAU – Hij moest op de slotdag weliswaar nog vier plaatsen in het individuele klassement inleveren, maar het toch wel verrassende zilver voor de equipe maakte dat voor Antonie ter Harmsel meer dan goed.

Het WK voor tweespannen in Drebkau ging de geschiedenisboeken onverwacht alsnog in als een thriller, want pas in de allerlaatste seconde werd op twee fronten over de bezetting van het podium beslist. Daarop stond voor het eerst sinds 2013 ook weer het Nederlandse team. De mannen van bondscoach Ad Aarts begonnen in Drebkau aan de vaardigheid vanaf de bronzen positie. Maar ze passeerden Duitsland dankzij vooral de geweldige ritten van Stan van Eijk -die individueel brons pakte- en Geert Dijkhof. Antonie ter Harmsel droeg met goede prestaties in dressuur en marathon bij aan het knappe eindresultaat van Oranje. Het was voor de Rijssenaar, die uiteindelijk negende werd, zijn eerste plak ooit bij een WK. De gouden medailles gingen naar Martin Hölle en zijn Hongaarse teamgenoten.

Ter Harmsel zag 9,62 strafpunten op het scorebord verschijnen, “De vos was vandaag een beetje heet toen hij de baan in ging, waardoor er enkele balletjes vielen en ik ook net de vereiste tijd niet haalde”, luidde zijn verklaring. “Ik kon er jammer genoeg niet meer uithalen. Het zit in deze sport zo dicht bij elkaar dat het allemaal een beetje moet meezitten en dat deed het vandaag helaas niet. Maar ik ben hartstikke blij met de medaille en ook met de manier waarop Geert het vandaag voor ons zo geweldig afmaakte.”

Zoals Ter Harmsel natuurlijk ook best tevreden mocht zijn met zijn prestaties in de eerste twee onderdelen. “Natuurlijk, het is fijn als je ook zelf een bijdrage hebt kunnen leveren. De marathon hier was geen Nederlandse, maar een echte. Lang en heel zwaar. Er moest echt wat gebeuren in de hindernissen en de trajecten waren ook pittig.”

Raymond Letteboer noteerde in de vaardigheid strafpunt en leverde daarmee nog een plekje in op de ranglijst. Hij werd tenslotte 21ste.

Nog heel spannend
De afsluitende vaardigheidsproef werd spannender dan menigeen had durven dromen. Martin Hölle had na zijn overwinningen in de dressuur en de marathon ruim vijftien strafpunten voorsprong op de Duitse WK-gastheer Sandro Koalick en kon zich veel fouten permitteren in het kegeltjesparcours.

In de laatste rit kon Hölle zijn zenuwen echter niet in bedwang houden. Hij reed op de eerste poort al een bal naar de grond, om vervolgens halverwege en op het einde er nog één te laten vallen. Ook zijn tijd was langzaam. Uiteindelijk kwam hij met 14,49 strafpunten de ring uit en hield hij van zijn riante voorsprong slechts een schamele 0,68 punt over, net genoeg om zijn wereldtitel te prolongeren.

UITSLAG INDIVIDUEEL

UITSLAG LANDENTEAMS

Meer Mennen

RIJSSEN – Antonie ter Harmsel is begonnen aan een nieuw avontuur in zijn succesvolle loopbaan als menner. De koetsier uit Rijssen maakt sinds kort... (26-10-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink trok zondag op imponerende wijze haar wereldtitel vierspannen pony’s over de streep. Na de winst in de marathon was... (19-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink ligt na twee onderdelen bij het WK vierspannen pony’s op goudkoers. De Bornerbroekse won overtuigend de marathon en... (18-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marijke Hammink is het WK vierspannen pony’s in het Franse Le Pin au Haras goed begonnen. In de dressuur eindigde de menster uit... (17-09-2021)
LE PIN AU HARAS – Marloes van ’t Veld is woensdag bij het WK eenspannen voor pony’s goed van start gegaan. Haar dressuurproef met Brandon (Nebo... (16-09-2021)
KRONENBERG –  Met een keurige vijfde plaats in de afsluitende vaardigheid sloot Antonie ter Harmsel zondag het WK tweespannen in Kronenberg af op een... (12-09-2021)
KRONENBERG – Raymond Letteboer en Antonie ter Harmsel hebben na de marathon tijdens het WK tweespannen nog zicht op een plaats bij de beste tien. In... (12-09-2021)
KRONENBERG – Antonie ter Harmsel vond zichzelf vrijdag na de dressuur bij het WK tweespannen terug op de vijftiende plaats in het veld van liefst 97... (10-09-2021)
KRONENBERG – Raymond Letteboer is donderdag prima begonnen aan het WK tweespannen in Kronenberg. De menner uit Oud-Ootmarsum eindigde op de eerste... (09-09-2021)
KRONENBERG – Twee jaar geleden eindigde Antonie ter Harmsel bij het WK voor tweespannen in het Duitse Drebkau al negende in het individuele... (08-09-2021)
KRONENBERG – Met het tweespan waarmee hij onlangs voor de tweede keer in zijn loopbaan de nationale titel veroverde, is Raymond Letteboer net als... (07-09-2021)
BOEDAPEST -  Mark Weusthof heeft het EK vierspannen in Boedapest afgesloten op een uitstekende zevende plaats. De koetsier uit Rossum eindigde in de... (05-09-2021)
BOEDAPEST – Mark Weusthof is zaterdag via een zesde plaats in de marathon tijdens het EK Boedapest gestegen van de vijftiende naar de negende positie... (04-09-2021)
BOEDAPEST – De eerste missie van Mark Weusthof tijdens het EK vierspannen in Boedapest is geslaagd. De Rossummer wilde het eerste onderdeel van de... (03-09-2021)
BOEDAPEST – Mark Weusthof en zijn team hebben maandag hun intrek genomen in het Kincsem Park van Boedapest. Daar, centraal in de Hongaarse hoofdstad... (31-08-2021)
ERMELO - Bondscoach Ad Aarts heeft zoals verwacht Marijke Hammink uit Bornerbroek opgenomen in zijn selectie voor het WK vierspannen pony’s, dat van... (18-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof kende zondag een perfecte afsluiting van de internationale menwedstrijden in het Duitse Drebkau. Als enige menner slaagde hij... (15-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof bezet dankzij een derde plaats in de marathon na twee onderdelen de vierde positie tijdens de internationale wedstrijd voor... (14-08-2021)
DREBKAU – Mark Weusthof beleeft dit weekend zijn generale repetitie voor het EK in Boedapest. In het Duitse Drebkau begon hij met een zevende plaats... (13-08-2021)
TUBBERGEN – Zo’n zeventig deelnemers in bijpassende kledij en begeleiders konden zaterdag genieten van een ingelaste rit met authentieke koetsen door... (09-08-2021)