Menners Oranje houden toppositie vast

RIESENBECK (KNHS) – De Nederlandse menners liggen in de strijd om de wereldtitels bij de vierspannen ook na de marathon nog op goudkoers. Maar het verschil met de belangrijkste concurrent Duitsland smolt zaterdag onder de verzengende zon in Riesenbeck van bijna dertien naar ruim zeven punten. Met een vierde plaats voor Koos de Ronde (Zwartewaal) en een zevende voor viervoudig mondiaal titelhouder IJsbrand Chardon (Schipluiden) konden de menners van Oranje het op het zwaarste onderdeel niet bolwerken tegen de gastheren.

Die hebben in Georg van Stein (derde) en Michael Brauchle (vijfde) een duo, dat samen met Christoph Sandmann de afsluitende vaardigheidsproef van zondag nog razend spannend kan maken.

Is het goud voor de landenploeg nog altijd binnen handbereik, voor de individuele medailles moeten de Nederlanders zondag in een inhaalrace nog op jacht naar drie buitenlanders. Regerend kampioen Boyd Exell zal zijn titel wel prolongeren, daarachter is het dringen. Voorlopig hebben Chester Weber en Georg von Stein de beste papieren voor het zilver en het brons. IJsbrand Chardon en Theo Timmerman liggen op de loer, voor Koos de Ronde lijkt hooguit een lichte verbetering van zijn achtste positie nog aan de orde.

De Ronde was als verwacht wel de beste Nederlander in de marathon. Hij leek zelfs op de zege af te stevenen, want na zes van de acht hindernissen had hij een voorsprong van twee seconden op Exell. Die verdwenen echter als sneeuw voor de zon, toen hij op het laatste obstakel wat te veel risico nam. “De paarden voelden nog fit aan, dus probeerde ik ook op acht scherp aan te rijden. Ik kwam echter wat verkeerd uit, waardoor een bal viel en ik de hindernis voor een deel stuk reed. Dat kostte veel tijd en zeker vijf punten. Op zich mag ik niet ontevreden zijn met een vierde plaats in de marathon van het WK, maar er had meer ingezeten.”

Dat gold ook voor IJsbrand Chardon, die net als De Ronde op de slothindernis in de problemen kwam. “Daar had ik wat pech, want daar ging ik op zich op zeker. Ze schoten alleen van het dijkje af.” Na een aarzelend begin leek Chardon op hindernis drie in zijn ritme te geraken, maar dat bleek van korte duur. “Het voorspan moest flitsender, dat moet gewoon rennen. Dat was te afwachtend en dan verlies je al aan het begin te veel tijd. Ik ging wel voor de aanval, maar dan moeten de paarden natuurlijk wel eerst in het ritme komen. Dat waren ze pas op drie. Maar ze konden dat niet  vasthouden. Het was allemaal niet slecht, maar ik kon niet de tijden rijden die ik verwacht en gehoopt had. Door mijn ervaring ben ik boven water gebleven.”

Theo Timmerman (Putten) leverde na de dressuur twee plaatsen in. “Het had sneller gekund. De zwaarte viel me op zich best mee, maar de paarden waren niet fel genoeg bij het inrijden. Daar heb ik wel iets laten liggen. Ze hadden van mij wel wat gretiger mogen zijn. Verder liepen ze wel goed. Vooral de achterpaarden hebben veel vermogen.”

Volgens bondscoach Harry de Ruyter (Kessel, Lb.) voldeden de drie koetsiers van Oranje zonder uitzondering aan de verwachtingen. “Ze reden kort en waren scherp, de een was wat sneller dan de ander. Koos en IJsbrand hadden allebei die pechbal. Theo heeft het goed gedaan en als laatste man is IJsbrand met de kop blijven rijden.”

Of dat genoeg was om de Duitsers achter zich te houden en eventueel nog een individuele medaille te grijpen, wordt zondag duidelijk. IJsbrand Chardon: “Die Duitsers hebben echt drie man die nul kunnen rijden. We moeten nog opletten zondag.”

Uitslag marathon
1) Tomas Eriksson (Zwe) 82,58 punt
2) Boyd Exell (Aus) 82,72
3) Georg von Stein (Dui) 85,38
4) Koos de Ronde (Zwartewaal) 87,56
5) Michael Brauchle (Dui) 89,52
7) IJsbrand Chardon (Schipluiden) 92,58
10) Theo Timmerman (Putten) 96,38

Tussenstand na dressuur en marathon
1) Boyd Exell (Aus) 116,51 punt
2) Chester Weber (USA) 127,80
3) Georg von Stein (Dui) 129,15
4) IJsbrand Chardon (Schipluiden) 129,96
5) Theo Timmerman (Putten) 132,60
8) Koos de Ronde (Zwartewaal) 135,82

Zondag 19 augustus
10.30 uur: Vaardigheidsproef
14.30 uur: prijsuitreiking vaardigheid
15.30 uur: prijsuitreiking individueel-en landenklassement en sluitingsceremonie

Zie ook de website www.riesenbeck2012.de

Meer Mennen

In navolging van de succesvolle ‘Open Koetshuizenroute’ in 2014 en vanwege het 50-jarig jubileum van de Koets’n Keerls stelt een aantal enthousiaste ... (04-10-2019)
KISBER-ASZAR – Het EK mennen voor vierspannen pony’s heeft Marijke Hammink twee zilveren medailles opgeleverd. (29-09-2019)
ALBERGEN – Erik Eshuis staat vooral al jaren bekend als een deskundig commentator, die niet uitgepraat raakt als het om aanspanningen en paarden gaat... (19-09-2019)
DREBKAU – Hij moest op de slotdag weliswaar nog vier plaatsen in het individuele klassement inleveren, maar het toch wel verrassende zilver voor de... (15-09-2019)
DREBKAU – Met een tiende plaats in de marathon verbeterde Antonie ter Harmsel zijn positie in het klassement van het WK zaterdag tot een vijfde... (14-09-2019)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel nestelde zich vrijdag tijdens de dressuur in de top tien van het WK tweespannen in Drebkau. (13-09-2019)
DREBKAU – Raymond Letteboer is het WK voor tweespanrijders in het Duitse Drebkau redelijk begonnen. (12-09-2019)
DREBKAU – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer doen dit weekend een derde poging een medaille te veroveren tijdens het WK voor tweespanrijders. (11-09-2019)
ERMELO – Bondscoach Ad Aarts heeft behalve de eerder aangewezen Antonie ter Harmsel (onderste foto) en Stan van Eijk ook Geert Dijkhof opgenomen in... (04-09-2019)
DONAUESCHINGEN – Met een schitterende zege in de vaardigheidsproef revancheerde Mark Weusthof zich zondag op perfecte wijze voor de deceptie van een... (18-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof kan een toppositie in de strijd om het EK vierspannen vergeten. De menner uit Rossum liep zaterdag tijdens de marathon... (17-08-2019)
DONAUESCHINGEN – Mark Weusthof is het EK voor vierspanrijders in Donauseschingen goed begonnen met een dertiende plaats in de dressuur. (16-08-2019)
DONAUESCHINGEN - Mark Weusthof begint vrijdagmiddag als dertigste starter aan het EK vierspannen. (16-08-2019)
TUBBERGEN - De organisatie van de Schröder Masterclass heeft besloten de menavond van vanavond af te gelasten in verband met het slechte weer. (12-08-2019)
ERMELO – Antonie ter Harmsel en Raymond Letteboer mogen hun koffers alvast inpakken voor het WK mennen voor tweespannen. (11-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel beaamde het na afloop van de strijd om het nationaal kampioenschap voor tweespannen in Hulsberg volmondig: “Het was... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Hamsel en Raymond Letteboer (foto) liggen goed op koers voor deelname aan de strijd om de wereldtitel voor tweespannen in het... (04-08-2019)
HULSBERG – Antonie ter Harmsel is het NK tweespannen in het Limburgse Hulsberg goed begonnen. De Rijssenaar eindigde vrijdag als derde in de dressuur... (03-08-2019)
ROSSUM – Mark Weusthof mikt bij het EK vierspannen, van 14 tot en met 18 augustus in het Duitse Donaueschingen, op een plek net naast het podium. “... (26-07-2019)
BEEKBERGEN – Mark Weusthof was niet eerder zo dicht bij zijn eerste nationale titel bij de vierspannen als dit weekeinde. Op een verrassende slotdag... (30-06-2019)