Matig slot Ter Harmsel-Weusthof

RIESENBECK - Herman ter Harmsel en Mark Weusthof sloten de internationale vierspanwedstrijd in het Duitse Riesenbeck zondag matig af. Weusthof gooide in de vaardigheidsproef liefst vier balletjes van de kegels en eindigde daarmee in het slotonderdeel als zeventiende. Ter Harmsel kwam nog twee plaatsen lager uit. De Rijssenaar hield de schade weliswaar beperkt tot één gevallen balletje, maar kreeg er nog eens 12,05 strafpunt bij, omdat hij de toegestane tijdslimiet ver overschreed.

In het eindklassement finishte Ter Harmsel uiteindelijk als dertiende en werd Weusthof vijftiende in het veld van 24 deelnemers. De winnaar stond in feite al na de dressuur vast. De Amerikaan had na het eerste onderdeel al een straatlengte voorsprong en hield bij het opmaken van de eindbalans een meer dan royale marge over op de drie Duitsers, die achter hem op de plaatsen twee tot en met vier eindigden. Bondscoach Harry de Ruyter legde beslag op de negende positie en was daarmee de beste Nederlander in Riesenbeck.

Hij was nog dicht bij de derde plaats in de marathon, maar echt blij kon Mark Weusthof (foto onder) er zaterdag bij de menwedstrijden in Riesenbeck niet van worden. De volkomen verknalde dressuur van een dag eerder dreunde nog na en bovendien waren zijn paarden ook in de uithoudingsproef niet zo voorwaarts als hij het wel graag had gezien. "Het enige dat vandaag nog telde was voor de dagprijs gaan en uit de kosten komen. Voor de rest was hier niets meer te halen."

Weusthof: "Op zich liep de marathon wel goed, al was het niet helemaal wat we willen zijn. De voorpaarden hadden wel iets scherper mogen zijn. Bij het ingaan van de hindernissen ging het nog wel, maar bij het uitgaan pakten ze veel te weinig aan. Zo heeft het geen zin", somberde Weusthof. "Het achterspan brengt je altijd naar de finish, dat is echt top, gewoon werelds. Zulke achterpaarden vind je niet gauw."

Twee Duitsers gingen het complete veld ver vooraf. De jonge Michael Brauchle, vorige week in Aken al voor de tweede keer de snelste in de marathon, won het onderdeel ook in Riesenbeck. Landgenoot Georg von Stein bleef minder dan een punt achter. Thomas Eriksson was met miniem verschil de beste van de rest, voor Rainer Duen en Weusthof. Voor Herman ter Harmsel zat er in de marathon niet meer in dan een dertiende plek, mede doordat hij op de watercombinatie even het spoor bijster was. "In poort B haperde het en steigerde er eentje. Ik had nog geluk dat ik weer los kwam en verder kon, maar het heeft me toch erg veel tijd gekost", wist de Rijssenaar, die verder best tevreden was. "Op hindernis drie viel een balletje, maar verder kon ik overal mooi kort rijden. De rest lijkt goed. Mijn nieuwe paard Vivaldi heeft het net als in de dressuur ook in de marathon prima opgepakt. En dat terwijl ik hem nog maar een week heb."

Ter Harmsel staat na drie dressuurproeven en de marathon nu achtste in het klassement, Mark Weusthof is opgeschoven naar de veertiende plaats. Bondscoach Harry de Ruyter staat twaalfde.

Eindstand vierspannen
1. Chester Weber (USA) 546,24; 2. Georg von Stein (Dui) 599,51; 3. Michael Brauchle (Dui) 604,57; 9. Harry de Ruyter (Ned) 671,95; 13. Herman ter Harmsel (Ned) 697,06; 15. Mark Weusthof (Ned) 713,19. 

Alle uitslagen

Meer Mennen

»
DENEKAMP – Manege De Zonnebeek aan de Brandlichterweg verkeerde afgelopen weekend tijdens de afsluiting van Euregio Indoor Denekamp in... (15-11-2023)
»
BORNERBROEK – Marijke Hammink is zeer verguld met haar nominatie voor de prestigieuze FEI Awards 2023. (12-10-2023)
»
LE PIN AU HARAS – De Twentse menners Eline Mentink en Rens Egberink hielden op de slotdag van het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Hars de... (30-09-2023)
»
LE PIN AU HARAS – Debutante Eline Mentink is het WK tweespannen in het Franse Le Pin au Haras vrijdag prima begonnen. Met een score van 52,98... (29-09-2023)
»
ROSSUM – In een bomvolle zaal van Partycentrum Hutten in Rossum onderging een met cadeaus en complimenten overladen Mark Weusthof vrijdag een... (24-09-2023)
»
OIRSCHOT – Met een zege in de afsluitende vaardigheid liet Marijke Hammink er zondag in Oirschot geen twijfel meer over bestaan, wie zich tot... (03-09-2023)
»
OIRSCHOT – Marijke Hammink leidt ook na de marathon bij het WK vierspannen voor pony’s, maar de marge met naaste belager Yannik Scherer uit... (02-09-2023)
»
OIRSCHOT – Regerend kampioen Marijke Hammink is de strijd om de wereldtitel vierspannen pony’s in Oirschot vrijdag prima begonnen. De menster uit... (02-09-2023)
»
EXLOO – Mark Weusthof sloot zondag met een brok in de keel het EK in Exloo af. Na zijn laatste wedstrijd als vierspanrijder in eigen land werd hij... (27-08-2023)
»
EXLOO – De marathon van het EK vierspannen in Exloo bracht Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof niet wat ze ervan hadden verwacht. De Rijssenaar... (26-08-2023)
»
EXLOO – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof eindigden tijdens de dressuurproef van het EK vierspannen in Exloo op posities in de tweede helft van de... (25-08-2023)
»
EXLOO – Voor Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof begint het EK vierspannen vrijdag met de dressuurproef. Ter Harmsel komt als laatste voor de pauze... (24-08-2023)
»
NOTTER - Behalve de menners Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof speelt nog een Twentenaar een belangrijke rol tijdens het EK vierspannen, dat van... (23-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is er zondag niet in geslaagd het nationaal kampioenschap bij de tweespannen in de klasse Z met een medaille af te sluiten. In... (20-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink ligt ook na de marathon van het NK tweespannen in de klasse Z op medaillekoers. Na een tiende plek in de rit door de... (19-08-2023)
»
HARICH – Eline Mentink is het NK tweespannen in de klasse Z uitstekend begonnen. In Harich (Gaasterland) zegevierde ze in het eerste onderdeel. Ze... (19-08-2023)
»
ROSSUM - Mark Weusthof houdt het na dit seizoen voor gezien als vierspanrijder. De menner uit Rossum heeft dit laten weten aan zijn sponsors en via... (16-08-2023)
»
Antonie ter Harmsel verzorgt op zaterdag 19 augustus een clinic vierspanrijden tijdens de Schröder Masterclass. De Rijssenaar veroverde eind juli in... (16-08-2023)
»
ERMELO - Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof gaan zoals verwacht als individueel deelnemer van start bij het EK vierspannen in Exloo. De titelstrijd... (06-08-2023)
»
BEEKBERGEN – Antonie ter Harmsel en Mark Weusthof sloten het NK vierspannen in Beekbergen zondag af op de posities die ze zaterdag al innamen na de... (30-07-2023)